Mergi direct la conținut »
FOTO | Descoperire uimitoare în Egipt: Mormântul unui responsabil de rang înalt datând din a V-a dinastie
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > FOTO | Descoperire uimitoare în Egipt: Mormântul unui responsabil de rang înalt datând din a V-a dinastie

FOTO | Descoperire uimitoare în Egipt: Mormântul unui responsabil de rang înalt datând din a V-a dinastie

Autorităţile egiptene au prezentat la Saqqara, în apropiere de Cairo, mormântul unui responsabil de rang înalt datând din a V-a dinastie, decorat cu reliefuri colorate şi inscripţii bine conservate.

De Andreea Radu,

Mormântul lui „Khuwy”, probabil un nobil din timpul celei de-a V-a dinastii (între 2.500 şi 2.300 î.Hr.), a fost descoperit în luna martie în vasta necropolă Saqqara, la sud de capitala egipteană, potrivit autorităţilor, notează dailymail.co.uk.

Ministrul pentru antichităţi, Khaled el-Enany, a vizitat sâmbătă situl mormântului, însoţit de zeci de ambasadori şi ataşaţi culturali din peste 20 de ţări.

Mormântul lui „Khuwy”

„Mormântul în formă de L al lui Khuwy începe cu un coridor mic care coboară spre o anticameră şi apoi spre o cameră mai mare cu reliefuri pictate, reprezentându-l pe proprietarul mormântului la o masă cu ofrande”, a declarat Mohamed Megahed, şeful echipei de excavaţii, citat într-un comunicat al Ministerului pentru Antichităţi, potrivit Agerpres.

Mormântul este decorat cu reliefuri colorate şi inscripţii bine conservate

Aceeaşi echipă a descoperit deja mai multe morminte datând din timpul celei de-a V-a dinastii şi a scos recent la iveală o inscripţie de pe o coloană de granit dedicată reginei Setibhor, care a fost, probabil, soţia regelui Djedkare Isesi, al optulea şi penultimul rege al acestei dinastii.

Recent, egiptologul Zahi Hawass și o echipă de arheologi egipteni au descoperit trei sarcofage sigilate într-un mormânt din apropiere de Cairo. Libertatea a publicat un interviu cu egiptologul Zahi Hawass.

În ultima vreme, autorităţile egipte şi-au consolidat considerabil comunicarea în legătură cu descoperirile arheologice, după ce ţara a fost adesea acuzată de neglijenţă şi lipsă de rigoare ştiinţifică.

Foto: EPA


VIDEO/ Limba română s-a auzit la Vatican, de Florii! Cine este românul care a rostit una dintre rugăciunile slujbei oficiate de Papa Francisc


 

Close
Închide
  Close