Designer de lux in ParisCristian Todie este unul dintre cei mai apreciati artisti plastici din Franta, lucrarile sale avand la ora actuala o cota de vanzare apropiata de cea a celebrilor pictori Tonitza si Grigorescu, situata intre 4.400 si 15.000 de euro, in functie de marimea lucrarii.

Nascut la Constanta, Cristian Todie a reusit sa fuga din Romania in 1975, cand a trecut Dunarea inot pe la Portile de Fier si a ajuns in Iugoslavia. Avea pe atunci 21 de ani. ‘Aceasta a fost de fapt a doua incercare. Prima data cand am vrut sa plec din tara aveam 17 ani si am fost prins de autoritati. Am fost arestat cateva luni si anchetat la Bucuresti la „Mina Minovici”. Voiam cu orice pret sa plec din tara pentru ca eu, ca artist, nu aveam nici o sansa sa ma exprim si sa ma afirm in Romania. Artistii nu erau bine vazuti pe vremea lui Ceausescu. Am reusit sa fug din Romania la a doua incercare, cand dupa opt ore am trecut Dunarea inot si sa ajung in Iugoslavia.
De aici am plecat in Suedia, unde am stat doi ani, dupa care m-am stabilit la Paris’, povesteste artistul.


Artistul vrea sa-si expuna lucrarile si in Romania

Designer de lux in ParisLa inceput s-a angajat intr-o tipografie pentru a avea bani sa se intretina. Dupa ce a invatat tainele tiparului, in ?T76 a reusit sa-si deschida propria tipografie. Spiritul sau creativ, dar si pasiunea sa pentru imprimerie au generat brevete de inventie in domeniul papetariei obtinute in Japonia, Canada si Australia. In prezent, Todie pregateste o expozitie care se va numi ‘Arbori de bijuterii’, realizata in aur cu pietre pretioase si argint cu perle, care va avea loc in aceasta vara in Arabia Saudita, la Dubai, dupa o prima prezentare la Cairo, in Egipt. Sponsorii prevad deplasarea expozitiei la New York si Paris, iar artistul incearca sa-i convinga pentru o eventuala prezentare si la Bucuresti.

Exclusiv pentru prieteni, artistul devine si decorator. El a fost solicitat de diferite cunostinte sa le amenajeze buticurile. Astfel, pentru o prietena care are un magazin de haine a realizat un imens desen pe pardoseala si a decorat intr-un mod original buticul. Realizat in acuarela si tratat special,  desenul poate fi spalat cu usurinta, fara sa fie afectata calitatea culorii.


Realizeaza obiecte de decor unicat

Designer de lux in ParisIn timpul sau liber, artistul le picteaza si decoreaza prietenilor din Paris magazinele. La cererea acestora, Cristian Todie realizeaza si obiecte de decor unicat. Pe langa numeroase expozitii de sculptura si pictura pe care le-a avut in Paris, el a mai expus lucrari si in Egipt, Dubai si New York. Anul acesta,  intentioneaza sa-si expuna operele de arta pentru prima oara si in Romania. La cererea unui seic, Cristian Todie lucreaza in prezent la o expozitie inedita, denumita ‘Arbori de bijuterii’. Exponatele vor fi realizate din aur, argint, pietre pretioase si perle. Artistul intentioneaza sa aduca pretiosii ‘arbori’ si in Romania.


Cristian Todie

Designer de lux in ParisVarsta: 53 de ani
Starea civila: necasatorit
Data cand a parasit
Romania: 1975
Domiciliul actual: Paris
Ultima data in Romania: iunie 2006

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Previziuni astrologice pentru perioada 8–14 august 2020. Planete în “dialoguri” complicate
HOROSCOP
Previziuni astrologice pentru perioada 8–14 august 2020. Planete în “dialoguri” complicate
RECOMANDĂRI