În loc să rezolve problema, firma i-a dat un traseu mai lung

Bărbatul din Drobeta-Turnu Severin era angajat de trei ani, ca şofer, la MEGA TRUCKING TIMIŞOARA SRL. Pe 24 august 2019, el a preluat un camion al firmei dintr-un garaj din Zeebrugge – Bruges (Belgia) şi a plecat în cursă. Într-o dimineaţă, pe 4 septembrie, în timp ce se afla într-o parcare din Franţa, bărbatul a descoperit că e plin de puncte roşii pe mâini şi pe picioare. A vrut să vadă ce l-a ciupit şi, căutând prin cabină, a găsit ploşniţele. 

A anunţat imediat firma angajatoare şi, drept dovadă, le-a trimis și poze pe WhatsApp cu urmele ciupiturilor de pe corp şi cu ploşniţele găsite. Singurul răspuns primit a venit de la dispecerul care l-a anunţat că programul i-a fost schimbat şi că va avea de parcurs un traseu mai lung.

Neavând încotro, bărbatul a rămas în cabina infestată cu ploșnițe 3 zile şi 3 nopți. A mers 500 km, pe traseul Belgia – Franţa – Germania – Olanda, iar pe drum s-a oprit, ca să-şi cumpere creme calmante pentru înţepături şi insecticide cu care încerca să omoare ploşniţele. Din cauza mirosului puternic al sprayului, mergea cu geamurile şi cu turela cabinei deschise, ca să poată respira.

Coreea de Nord și-a redeschis granițele. Primii români care au vizitat-o: „Am asistat la ziua de colectat fecale umane” | Interviu
Recomandări
Coreea de Nord și-a redeschis granițele. Primii români care au vizitat-o: „Am asistat la ziua de colectat fecale umane” | Interviu

A părăsit acel camion abia pe 7 septembrie 2019, când a ajuns la garajul firmei din Venlo (Olanda). De acolo, a luat un microbuz până în Zeebrugge, de unde urma să preia un alt camion. A doua zi, s-a ocupat şi de bagaje: a cumpărat mai multe sacoşe şi a început să-şi sorteze şi să-şi spele hainele, pentru a scăpa de insectele parazite.  

Bărbatul spune că de atunci, de fiecare dată când pleca în cursă era terorizat de gândul că povestea se va repeta. Avea insomnii sau se trezea de mai multe ori pe noapte doar ca să verifice dacă nu cumva sunt ploșnițe în cabină.

A mai lucrat la MEGA TRUCKING TIMIŞOARA SRL până în aprilie 2021, când și-a dat demisia.

A cerut ca angajatorul să-i plătească 50.000 de lei daune morale

În septembrie 2022, şoferul de TIR a depus plângere în instanță. Codul Muncii prevede că „angajatorul are obligația să asigure securitatea şi sănătatea salariaților, în toate aspectele legate de muncă”. Dacă salariaţii au suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul, acesta e obligat să-i despăgubească. În cazul refuzului, salariaţii se pot adresa cu plângere instanțelor judecătorești competente.

Prins cu droguri, Gheboasă a beneficiat de înțelegerea judecătorilor. Ce pedeapsă a primit
Recomandări
Prins cu droguri, Gheboasă a beneficiat de înțelegerea judecătorilor. Ce pedeapsă a primit

„Am trăit cele mai groaznice, stresante, timorante şi umilitoare zile, pline de frică”, scrie bărbatul, în plângerea depusă la Tribunalul Mehedinţi. 

El vorbește despre „umilinţa de a nu avea niciun ajutor din partea firmei, nici comunicare pe acest subiect (numai dispoziţii în legătură cu activităţile viitoare), refuzul de a mă contacta, când am solicitat asta, pentru a cere vizita medicală, refuzul de a-mi trimite insecticid din ţară, scârba, ajunsă până la greaţă şi vomat, de a sta în cabina infestată, nopți nedormite, de frică că mă atacă ploşniţele”.

Şoferul spune că, din cauza înțepăturilor, piciorul stâng i s-a tumefiat şi avea mâncărimi pe tot corpul. El a solicitat instanței ca firma angajatoare să-i plătească 2.913 lei – daune materiale și 50.000 de lei – daune morale.

Firma se apără şi spune că șoferul a adus ploșnițele de acasă

La proces, societatea din Timișoara, prin avocat, a invocat metamorfoza insectelor şi a  explicat că „după depunerea ouălelor, ploşniţele se transformă în nimfe într-un interval de 7-14 zile. Nimfele încep să se hrănească cu sânge imediat după ce au ieşit din ouă. Căldura și frigul au impact asupra eclozării ouălelor: o temperatură crescută va face ouăle să eclozeze mai repede, în timp ce o temperatură scăzută va face ouăle să eclozeze mai târziu”.

Român la protestul uriaș din Belgrad: „Asta e lupta noastră alături de poporul majoritar!”
Recomandări
Român la protestul uriaș din Belgrad: „Asta e lupta noastră alături de poporul majoritar!”

În cazul de față, a susţinut apărarea, eclozarea ar fi fost mai rapidă, căci era luna august și foarte cald afară, atunci când șoferul a preluat camionul. Dar el „a fost muşcat într-un interval de 12 zile”, iar asta înseamnă, spune firma angajatoare, că „infestarea s-a produs prin aducerea bagajelor proprii în camion, de acasă”.

Căci „este neverosimil ca ploșnițele să fi fost prezente în camion, deja în diferite stadii, şi să fi așteptat toate, timp de 12 zile, pentru a-l muşca pe reclamant”, a precizat avocatul firmei, la proces. 

În sprijinul acestei teorii, la dosar au fost depuse, ca probe, discuţiile dintre şofer și cel care condusese camionul înainte, și niciunul nu pomenește nimic despre prezenţa ploşniţelor.

Ce despăgubiri a primit un şofer de TIR după ce a fost atacat de ploşniţe în cabina autotrenului
Așa arată ploșnițele. Foto ilustrativ: Shutterstock

S-a cerut ajutorul specialiştilor de la Academia Română

Pentru a lămuri dilema provenienţei ploşniţelor, instanța a solicitat un punct de vedere de la Institutul de Biologie al Academiei Române. Iar specialiştii au transmis următoarele concluzii : 

● Luând în considerare ciclul de viaţă al ploşniţelor, condiţiile de climă din 24 august 2019, este o probabilitate mai mare ca insectele să fi fost prezente în camion la data preluării de către reclamant decât posibilitatea ca ele să fi fost aduse în camion ulterior;

● Ouăle de ploşniţe eclozează după aproximativ 6-10 zile. Reclamantul a identificat muşcăturile de ploşniţe în a XI-a zi de la preluarea camionului, ceea ce corespunde literaturii de specialitate;

● Pentru a preveni infestarea cu ploşniţe de pat este important să se păstreze igiena în zonele în care se stă mult timp,.

La dosar au mai fost depuse un raport de expertiză medico-legală, dar și un supliment la raport, în care se preciza că bărbatul „nu a adus ploșnițe de acasă, culoarea înțepăturilor eventualelor ploșnițe de acasă devenind maronie, în timp ce acesta avea, la 4.09.2019, doar înțepături de culoare roșie”.

Tribunalul a decis că firma a greşit şi a stabilit daune de 296 de lei 

După un an de procese, Tribunalul Mehedinţi a hotărât că „înţepăturile/muşcăturile produse reclamantului s-au datorat existenţei infestării cabinei camionului cu ploșnițe, angajatorul neluând măsurile necesare asigurării unor condiţii corespunzătoare în spațiul de cazare (cabina camionului), acolo unde reclamantul își petrecea timpul destinat îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, dar şi cel destinat repausului şi odihnei”.

Potrivit normelor în vigoare, aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 536/1997, dezinsecția trebuie efectuată cel puţin o dată la 3 luni, iar deratizarea, cel puţin o dată la 6 luni (primăvara sau toamna). Însă firma din Timișoara, subliniază instanța, „şi-a îndeplinit această obligaţie legală numai ulterior producerii incidentului a cărui victimă a fost reclamantul, neexistând dovezi că anterior a respectat prevederile legale”.

Cu toate acestea, tribunalul a decis că firma trebuie să plătească daune de doar 295,90 de lei, reprezentând contravaloarea insecticidelor şi a cremelor calmante pentru care şoferul păstrase bonurile de la casa de marcat. Instanţa a respins plata pagubelor morale, considerând că acestea nu au fost dovedite.

Curtea de Apel: Lipsa de reacţie a angajatorului a provocat frustrare şi stres

Șoferul a atacat decizia tribunalului, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova care, în iunie anul trecut, a hotărât că bărbatul trebuie să primească şi daune morale. 

Chiar dacă activitatea derulată de salariat se desfăşoară într-un camion, aceasta nu este de natură a-l scuti pe angajator de obligaţiile ce îi revin în legătură cu măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum şi pentru prevenirea riscurilor profesionale.

Hotărârea 1630/2024 a Curţii de Apel Craiova:

Instanţa subliniază că „suma de 295,90 lei acordată pentru acoperirea prejudiciului material este insuficientă pentru a sancţiona conduita nelegală a pârâtei care nu va considera că trebuie să îşi corijeze atitudinea de pasivitate în înlăturarea riscurilor de producere a unor evenimente de natură a afecta sănătatea salariatului la locul de muncă, pentru simplul motiv că se desfăşoară în cadrul unui camion”.

În motivarea deciziei lor, judecătorii spun că „muşcăturile de ploşniţă creează sentimente neplăcute, disconfort şi sunt supărătoare”, iar „lipsa de reacţie a angajatorului la problema semnalată de către salariat i-a provocat acestuia un sentiment de frustrare şi stres, fiind evident că este de natură a produce acestuia o suferinţă de ordin psihologic, care nu poate fi acoperită decât pe calea acordării daunelor morale”.

Instanța a considerat că suma de 7.500 de lei „este suficientă a acoperi prejudiciul invocat, fără a constitui o îmbogăţire fără justă cauză a reclamantului”. Firma din Timişoara a mai fost obligată să-i plătească fostului angajat şi cheltuielile de judecată, în valoare de 2.000 de lei. Decizia instanţei e definitivă.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Viva.ro
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Libertateapentrufemei.ro
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
„Există 3 alimente din supermarket de care nu m-aș atinge niciodată”. Avertismentul unui profesionist în domeniul siguranței alimentare
Adevarul.ro
„Există 3 alimente din supermarket de care nu m-aș atinge niciodată”. Avertismentul unui profesionist în domeniul siguranței alimentare
Alina Pușcaș și Octavia Geamănu, ceartă în mediul online. De la ce a pornit conflictul dintre ele și ce acuzații și-au adus: „Mi-e silă de ipocrizia asta”
Elle.ro
Alina Pușcaș și Octavia Geamănu, ceartă în mediul online. De la ce a pornit conflictul dintre ele și ce acuzații și-au adus: „Mi-e silă de ipocrizia asta”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Momentul în care tavanul clubului din Macedonia de Nord ia foc. 59 de morți și peste 100 de răniți în infernul similar cu cel de la Colectiv
Observatornews.ro
Momentul în care tavanul clubului din Macedonia de Nord ia foc. 59 de morți și peste 100 de răniți în infernul similar cu cel de la Colectiv
Horoscop 16 martie 2025. Berbecii au ocazia să se odihnească mai mult, dar va trebui să-și asigure condițiile prin eforturi personale
HOROSCOP
Horoscop 16 martie 2025. Berbecii au ocazia să se odihnească mai mult, dar va trebui să-și asigure condițiile prin eforturi personale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI