Tartrul (piatra de pe dinti) este de fapt placa bacteriana mineralizata. Prezenta acestuia la nivelul dintilor favorizeaza instalarea parodontopatiilor (parodontozei). De aceea trebuie indepartat, daca este nevoie periodic, prin detartraj, acesta fiind o etapa obligatorie in lupta contra paradontozei.
Detartrajul este procedura de indepartare a tartrului si a placii bacteriene de pe suprafetele dentare supra si subgingivale. Orice vizita la medicul stomatolog trebuie sa inceapa cu igienizarea cavitatii bucale si indepartarea eventualului tartru existent.
E contraindicat cardiacilor
Detartrajul poate fi manual sau mecanic (cu ultrasunete). Cel manual se efectueaza folosind o gama variata de instrumente specifice (secere, chiurete, pile). Detartrajul cu ultrasunete este adjuvant celui manual, pe care nu il poate inlocui in totalitate, deoarece nu indeparteaza decat partial tartrul subgingival. Este o procedura simpla, netraumatizanta, se face cu ajutorul unui aparat special care prin vibratiile ultrasonice pe care le creeaza disloca depozitele de tartru de pe dinti. Detartrajul cu ultrasunete e indicat in indepartarea tartrului supragingival, petelor colorate de pe suprafata smaltului. E contraindicat la pacienti cu boli infectioase, cu hiperestezie dentinara accentuata (dinti sensibili), la copii mici sau uneori la bolnavi cardiaci purtatori de stimulator cardiac (pacemaker).
In schimb, nu este contraindicat femeilor insarcinate.
Dupa detartrarea dintilor se trece la curatarea si lustruirea fina a suprafetelor dentare prin periaj profesional.
Programarile se fac la cabinetul ATDent Medical din soseaua Stefan cel Mare nr. 240, bl. 59A, sc. 1, et. 1, ap. 1, sector 2, Bucuresti, tel. 0765.258.844 sau prin e-mail: andreitirpea@ gmail.com.
Dr. Andrei Tirpea
medic dentist