OMS a transmis, miercuri, că numărul de cazuri de COVID din India a reprezentat, săptămâna trecută, aproape jumătate din totalul cazurilor noi de coronavirus la nivel mondial.

Asia de Sud-Est a raportat peste 2,7 milioane de cazuri noi de COVID și peste 25.000 de noi decese, înregistrând o creștere de 19% și, respectiv, de 48% comparativ cu săptămâna precedentă.

Organizația Mondială a Sănătății:

Explozia cazurilor a pus o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate și a materialelor medicale din aceste țări, care au solicitat asistență internațională pe fondul crizei care se adâncește.

Miercuri, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a avertizat că sunt necesare eforturi susținute pentru a opri tragedia din Asia.

„Trebuie să acționăm acum și trebuie să acționăm rapid pentru a avea o speranță de a opri această catastrofă”, a declarat Alexander Matheou, directorul regional Asia-Pacific al IFRC, într-un comunicat. „Acest virus nu ține cont de granițe”, a transmis oficialul, într-un ultim semnal de alarmă.

Sărbătorirea Anului Nou a creat probleme în Sri Lanka

În Sri Lanka au fost raportate vineri 1.895 de cazuri, de aproape cinci ori mai multe decât la începutul lunii aprilie. Explozia epidemică a fost cauzată de reuniunile din 13 și 14 aprilie, prilejuite de sărbătoarea locală a Anului Nou. Înainte de eveniment, autoritățile păreau încrezătoare că epidemia este sub control și au încurajat publicul să sărbătorească, respectând distanțarea și normele sanitare.

Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
Recomandări
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica

Într-un mesaj de Anul Nou din 12 aprilie, președintele Gotabaya Rajapaksa a transmis că ”împreună am făcut posibil să ne bucurăm de festivitățile de Anul Nou. Vreau ca toți cetățenii fără nicio discriminare să se alăture serbărilor de Anul Nou Sinhala și Tamil”.

Infecțiile au început să crească la scurt timp după aceea. Pe 27 aprilie, țara a raportat 1.111 de cazuri noi, prima dată când infecțiile zilnice au depășit 1.000 de când a început pandemia. Autoritățile au răspuns prin închiderea școlilor și carantină în peste 100 de zone din toată țara. Restricțiile nu au reușit să scadă numărul de cazuri în creștere.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Sri Lanka a înregistrat 121.338 de cazuri de COVID și 764 de decese, potrivit worldometers.info.

Miercuri, Sri Lanka și-a extins blocajele în alte patru districte.

Joi, Sri Lanka a devenit ultima țară vecină care și-a închis granițele cu India, după Bangladesh și Nepal. Pasagerilor zborurilor din India li s-a interzis intrarea, iar marina din Sri Lanka a declarat că a intensificat patrulele pentru a ține la distanță navele indiene.

Până în prezent, doar un milion de doze de vaccinuri au fost administrate.

Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”
Recomandări
Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”

Arhipelagul turistic Maldive, ales de indienii bogați ca refugiu

În Maldive, un arhipelag turistic aflat la sud de India, numărul de cazuri noi a ajuns marți la 601, număr enorm pentru o populație de jumătate de milion de suflete. Întrucât economia depinde de turism, arhipelagul din Oceanul Indian și-a redeschis granițele pentru călătorii internaționale din iulie 2020, devenind prima țară care a primit turiști străini în mijlocul pandemiei. În continuare țara este deschisă, primind vedete de la Bollywood și alți indieni înstăriți care caută să scape de criza sanitară de acasă.

Luna trecută, oficialii din Maldive au anunțat planurile de a oferi vaccinări turiștilor la sosire, în încercarea de a atrage mai mulți vizitatori. Însă astfel de planuri vor fi lansate numai după ce locuitorii din Maldive vor fi complet vaccinați, au spus oficialii. Până în prezent, s-au administrat peste 400.000 de doze de vaccin Covid-19, însă doar 21% din populație este complet vaccinată.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Maldive a înregistrat 34.134 de cazuri de COVID și 52 de decese, potrivit worldometers.info.

Luni, Centrul de Operațiuni de Urgență Sanitară din țară a avertizat că numărul spitalizărilor Covid-19 s-a triplat în ultimele zile, iar o nouă variantă a coronavirusului ar fi putut intra în Maldive.

Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese
Recomandări
Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese

Ca urmare, începând de joi, Greater Malé a intrat în carantină: persoanele pot părăsi zona doar în scopuri vitale numai cu permisul poliției.

Din ianuarie până în martie, aproape 70.000 de indieni au vizitat Maldivele, reprezentând 23% din cota de piață și dublând numărul turiștilor indieni de pe tot parcursul anului 2020, potrivit Ministerului Turismului.

Medicii nepalezi de tem de o „catatrofă umană”

În Nepal, situația seamănă din ce în ce mai mult cu cea din India, iar națiunea a cerut ajutor internațional. Weekendul trecut, 44% din testele Covid din Nepal au fost pozitive, în condițiile în care țara are mai puțini medici pe cap de locuitor decât India, dar și o rată de vaccinare mult mai mică. Confruntați cu o explozie de cazuri, medicii se tem de „o catastrofă umană”.

Dincolo de India, valul COVID lovește tot mai multe țări asiatice. Radiografia unei situații dramatice
Medicii avertizează că în Nepal situația a devenit deja dramatică.

Evenimentele cu mulți participanți, inclusiv festivalurile, mitingurile politice sau chiar nunțile, au permis răspândirea virusului, iar relaxarea cetățenilor nu a făcut decât să alimenteze criza.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Nepalul a înregistrat 385.890 de cazuri de COVID și 3.632 de decese, potrivit worldometers.info.

Nepalul și-a înăsprit restricțiile la graniță și a impus lockown-uri în cele mai afectate regiuni, inclusiv capitala Kathmandu. Dar unii experți se tem că măsurile nu sunt suficiente și că virusul se extinde.

Dincolo de India, valul COVID lovește tot mai multe țări asiatice. Radiografia unei situații dramatice
Lupta pentru o butelie de oxigen e aprigă.

Incusliv alpiniști aflați în tabăra de bază de pe Everest au declarat că mai multe persoane de acolo s-au îmbolnăvit și au plecat spre Kathmandu, pentru a se interna.

Acum doar o lună, Nepalul confirma doar 100 de cazuri pe zi, foarte puține, pentru o populație de 31 de milioane de locuitori, chiar și în condițiile unui număr redus de teste.

În cinci săptămâni, Thailanda a raportat mai multe cazuri decât într-un an întreg

Thailanda, prima țară care a raportat un caz Covid în afara Chinei, în ianuarie anul trecut, a reușit în 2020 să țină epidemia sub control cu măsuri stricte de distanțare socială.

Acum numărul zilnic de cazuri dar și cel al deceselor a ajuns la niveluri fără precedent, în ultimele cinci săptămâni fiind raportate mai multe cazuri decât într-un an întreg de pandemie. Înainte de începerea ultimului val, Thailanda raportase 28.863 de cazuri până la 31 martie. În cinci săptămâni, acest număr s-a dublat, depășind 76.000. Numai vineri, a raportat 1.911 cazuri noi.

Pe 5 aprilie, orașul a anunțat închiderea a 196 de locuri de divertisment timp de două săptămâni, după ce au fost depistate mai multe focare de infecție cu COVID în cluburile din Bangkok.

La răspândirea virusului au contribuit și călătoriile în masă pentru Anul Nou Thai Songkran, la mijlocul lunii aprilie, când sute de mii de thailandezi s-au reunit în familie și au umplut și plajele.

Autoritățile au înființat spitale de campanie, folosind centre sportive, săli de conferințe și hoteluri pentru a găzdui pe oricine e infectat cu virusul, inclusiv cazuri asimptomatice.

Marți, guvernul thailandez a lansat o campanie de vaccinare a 50.000 de persoane care trăiau într-un cartier dens populat din Bangkok, după ce peste 300 de locuitori au fost infectați.

Dincolo de India, valul COVID lovește tot mai multe țări asiatice. Radiografia unei situații dramatice
Vaccinare „pe repede înainte”, la Bangkok.

Guvernul a fost criticat pentru că acționează prea lent în desfășurarea vaccinurilor sale. Într-o țară de aproape 70 de milioane de oameni, doar 2% dintre locuitori au fost până acum vaccinați.

Thailanda a înregistrat, de la începutul pandemiei și până în prezent, 81.274 de cazuri de COVID și 382 de decese, potrivit worldometers.info.

Guvernul din Cambodgia a decis ca bolnavii să fie tratați la domiciliu

În Cambodgia, numărul total de cazuri de la începutul pandemiei era abia la 500 la sfârșitul lunii februarie. Acum sunt 17.621 de infectări, cu 650 de cazuri noi pe zi. Spitalele sunt pline, iar guvernul, prin vocea premierului Hun Sen a ordonat în această săptămână ca pacienții cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu.

Li Ailan, reprezentantul OMS în zonă, a avertizat: „Sistemul de sănătate din Cambodgia prezintă un risc ridicat de a fi copleșit, ceea ce ar avea consecințe dezastruoase”. Oficialul a avertizat că focarul în curs este diferit de cel de anul trecut, din cauza variantei mai contagioase din Marea Britanie, detectată în țară.

Cambodgia a înregistrat, de la începutul pandemiei și până în prezent, 18.717 de cazuri COVID și 114 decese, potrivit worldometers.info.

Pentru a stopa răspândirea virusului, autoritățile au impus un blocaj în capitala Phnom Penh și într-un district satelit până pe 15 aprilie. Zonele etichetate ca „zone roșii” au impus măsuri stricte care interziceau rezidenților să părăsească locuințele, cu excepția cazurilor de urgență medicală. Grupurile de drepturi au avertizat că blocările conduc la o criză umanitară emergentă, rezidenții luptându-se să obțină alimente și alte necesități.

Luni, Hun Sen a ordonat încetarea blocării în Phnom Penh, în ciuda cazurilor în creștere.

Țara își fixase speranța în vaccinări pentru a reduce al doilea val. La 1 mai, armata a început o campanie de o lună pentru vaccinarea a aproape jumătate de milion de locuitori în zonele cele mai afectate din Phnom Penh, cu vaccinurile chinezești Sinopharm și Sinovac. Până în prezent, în țară au fost administrate 2,6 milioane de doze de 16 milioane de persoane. Doar 6,33% din populație este complet vaccinată.

Indonezia a interzis toate călătoriile

În Indonezia, Ministerul Sănătății a confirmat, la începutul acestei săptămâni, două cazuri de infectare cu varianta indiană (B.1.617).
Țara a înregistrat o medie zilnică de aproximativ 5.000 de cazuri Covid-19 săptămâna trecută. Îngrijorate de impactul viitoarei sărbători Mudik, în care zeci de milioane de oameni călătoresc pentru a-și vedea familiile în orașele lor natale pentru a sărbători sfârșitul Ramadanului, autoritățile au interzis toate călătoriile interne din 6 până pe 17 mai.

Interdicția acoperă călătoriile publice și private, inclusiv utilizarea de mașini, motociclete, autobuze, trenuri, feriboturi, nave și avioane.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Indonezia a înregistrat 1.709.762 de cazuri de COVID și 46.842 de decese, potrivit
worldometers.info.

În ciuda interdicției de călătorie, 18.000.000 de persoane, 7% din populația Indoneziei, încă plănuiau să călătorească, potrivit agenției de știri de stat Antara.

Dincolo de India, valul COVID lovește tot mai multe țări asiatice. Radiografia unei situații dramatice
Cumpărături într-un mall din Medan. Nimeni nu respectă măsurile de distanțare.

Aproximativ 155.000 de angajați, inclusiv 90.000 de polițiști și 11.500 de ofițeri militari sunt mobilizați în toată țara pentru a impune interdicția și restricțiile în preajma sărbătorilor, a raportat miercuri, agenţia locală de ştiri, Antara.

„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
GSP.RO
„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Observatornews.ro
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Știrileprotv.ro
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
La ce temperatură trebuie spălate perdelele, de fapt. Este o greșeală pe care mulți o fac
FANATIK.RO
La ce temperatură trebuie spălate perdelele, de fapt. Este o greșeală pe care mulți o fac
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
HOROSCOP
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă