A participat la alegerile din 20 mai 1990, reușind să obțină primul mandat de deputat, pe listele PNL Timișoara. În iulie 1990, Dinu Patriciu, a fost exclus din PNL, alături de Andrei Chiliman, Călin Popescu-Tăriceanu, Radu Cojocaru şi Gelu Neţea. La 23 iulie 1990, acest grup a format PNL-Aripa Tânără. Noul partid s-a apropiat de Frontul Salvării Naționale, alături de care a semnat o convenție denumită „Carta pentru reformă și democrație”, fapt ce a permis PNL-Aripa Tânără să intre la guvernare.
Astfel, pe 30 aprilie 1991, Dinu Patriciu a ajuns ministru al lucrărilor publice în guvernul condus de Petre Roman. Pe 27 septembrie 1992 este ales deputat de Dâmbovița, pe listele Convenției Democrate. În 1993 devine liderul Partidului Liberal ’93.
La 28 decembrie 1994, Partidul Liberal ’93 se alătură Alianţei Civic-Liberale formate în jurul PNL, partid condus de Mircea Ionescu-Quintus. La alegerile locale din 1996, Dinu Patriciu a candidat pentru funcția de Primar General al Capitalei, pierzând însă în fața lui Victor Ciorbea. Nu a avut succes nici la alegerile parlamentare din același an, când și-a pierdut locul în Camera Deputaților. La 22 octombrie 1998, Biroul Permanent Central al PNL a decis să-i coopteze pe liderii PL’93, Dinu Patriciu și Horia Rusu, ca viitori vicepreședinți, semnându-se totodată și un protocol de fuziune între cele două partide. În 2000 câștigă un nou mandat de deputat, pe listele PNL Prahova. În iunie 2003, Dinu Patriciu a anunțat, în plenul Camerei Deputaților, faptul că își prezintă demisia din calitatea de parlamentar în favoarea afacerilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro