Mergi direct la conținut »
Discuție Dan Barna-USR, pe Facebook, despre formarea noului guvern:
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Discuție Dan Barna-USR, pe Facebook, despre formarea noului guvern: "Să nu cădem în capcană! Anticipatele sunt soluția, pentru că orice altceva este un poker cu cărți mici"

Discuție Dan Barna-USR, pe Facebook, despre formarea noului guvern: „Să nu cădem în capcană! Anticipatele sunt soluția, pentru că orice altceva este un poker cu cărți mici”

Rise Project scrie că aseară, în jurul orei 22.00, a avut loc o ședință a USR, convocată de liderul Dan Barna, pe grupul intern de Facebook al partidului.

De Dragoș Tănase,

Pintre altele, s-a discutat și despre formarea noului guvern, dar și despre posibilitatea de a păstra guvernul Dăncilă încă două-trei luni, pentru a scăpa, ulterior, de PSD pentru „10 ani de zile”.

Publicația Rise Project a publicat și câteva fragmente din discuțiile avute în interiorul partidului, pe grupul intitulat „Poiana lui Iocan”, în care s-au dezbătut aspecte legate de această etapă din politica românească.

Ulterior, membrii Uniunii Salvați România (USR) acuzau, pe pagina oficială de Facebook, că înregistrare nu este completă și nu sunt prezentate toate elementele dialogului.

Rise Project a făcut rost de înregistrare și a publicat-o. Le mulțumim! Numai că Rise are, se pare, doar o înregistrare audio incompletă. Drept urmare, publicăm noi acum toată discuția, cu înregistrarea video completă.

Pagina oficială de Facebook a USR:

La min. 19.30, Dan Barna vorbește despre alegerile anticipate:

G4Media.ro scrie că Dan Barna le-a spus colegilor săi că scopul USR este să slăbească acum PSD prin alegeri anticipate, înainte ca social-democrații să-și pregătească revirimentul în contextul unei guvernări slabe a lui Ludovic Orban.

În cazul în care acesta din urmă își va trece cabinetul cu sprijin de la PSD, pentru USR ”ar fi perfect să facă opoziție la USL”, a mai spus el.

Declarațiile lui Dan Barna despre formarea guvernului:

  • Dacă intrăm acum la guvernare pur și simplu ne asociem și validăm PNL. De asta nu trebuie să cădem în capcană, să cerem, nu știu, un minister, două-trei PNL-ului pentru că ne vor da orice. Ideea e că dacă intrăm cu ei la guvernare și-i validăm, înseamnă pentru ei raiul pe pământ. Este exact ce așteptă și-și doresc de la noi. Marea lor chinuială era, tocmai asta,  cum să atragem USR-ul pentru că ei vor face lucrurile tot cum știu ei. Dacă vor face lucrurile rău, va fi vina  USR (…) Dacă intrăm după alegeri, vom fi cu adevărați relevanți.
  • Fie mai păstrăm guvernul Dăncilă două-trei luni și ajungem la anticipate și după aia 10 ani de zile scăpăm de PSD pentru că vine o guvernare stabilă, PSD nu o să mai aibă timp să se refacă și putem schimba lucrurile, fie punem un guvern care nu are nicio pârghie. Gândiți-vă că indiferent cu ce inițiativă vine Orban în Parlament, majoritatea PSD cu Ponta și cu Tăriceanu vor face mișto de ei și se va crea o frustrare în societate că uite, i-am pus pe ăștia , i-a pus Iohannis pe ai lui și nu s-a schimbat nimic. Și o să vină din nou PSD cu un program de guvernare și o să ne trezim peste un an că suntem în situația penibilă să discutăm, iar despre un PSD la 30%. Pentru că repetăm ca oile greșeala: vedem de 30 de ani că PSD guvernează 3 ani, 3 ani și jumătate, după care se retrage, vin alții care se chinuie să repare clanța, să pună becurile la loc să fixeze perdelele. Asta presupune costuri, măsuri impopulare, după care PSD se întoarce: tot cu noi era mai bine la furat. Nu reușim să ieșim din logica asta.
  • Dacă împingem cu îndărătnicia asta a USR, mai avem o șansă (…) Noi nu putem să ne agățăm ca un trenuleț în spatele PNL. Dacă nu avem altă poziție, un mesaj clar și diferențiat, n-o să contăm, nu pentru Dan Barna la prezidențiale, pentru mine e o miză individuală, dar la locale, dacă suntem remorca PNL, nu o să contăm. O să spună că ăștia sunt cu Iohannis și cu PNL.
  • Anticipatele sunt soluția, pentru că orice altceva este un poker cu cărți mici (…) Iohannis nu a eliminat varianta asta pentru că nu ar fi o mare surpriză să ajungem acolo (…) Decizia de a nu  vota PNL nu e luată pentru că va trebui să o discutăm cu colegii din Consiliul Politic și ține  foarte mult de atingerea obiectivelor, primari în două  tururi (care, pentru noi, înseamnă un reset fabulos la nivel local), „fără penali”, asta ne va da un boost extraordinar în următoarele alegeri și capacitatea USR de a-și atinge obiectivele
  • Dacă Orban își atinge majoritate cu PSD, atunci pentru noi va fi perfect să avem o poziție la renașterea USL (Uniunea Social-Liberală, o fostă alianță politică parlamentară și preelectorală, între partide de stânga și dreapta, constituită la 5 februarie 2011, între Alianța de Centru Dreapta și Partidul Social Democrat-n.r).
  • Putem să intrăm la guvernare cu o majoritate parlamentară foarte puternică. Noi suntem pe val și e important să scoatem cât mai jos  PSD, cât abia se ține pe picioare decât să așteptăm guvernul Orban să facă gafe și să rateze obiective, astfel încât să se reîntoarcă încrederea în PSD. Este ca la box când  îl prinzi  pe unul în colț, năucit. Dacă-i mai dai atunci doi pumni, câștigi partida. Dacă îl lași să se ducă în colț să bea apă și să-și schimbe proteza, s-ar putea să ți-o iei.

Această discuție apare la câteva zile după ce Rise Project a publicat o investigație, intitulată „Adevărul despre Dan Barna”, prin care publicația susținea că liderul USR ar fi supervizorul unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE.

Close
Închide
  Close