MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Doscaș

Greva de la metrou, amânată. Discuțiile dintre Metrorex și sindicaliști continuă luni

Distribuie

Conflictul de muncă este în continuare deschis la Metrorex, după ce sindicatul a ameninţat cu greva generală, din 10 noiembrie. Sindicaliştii şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor au depăşit faza concilierii. Potrivit legii, în termen de 48 de ore poate fi declanşată greva de avertisment, iar peste alte 48 de ore, și greva generală.

Conflictul dintre Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) şi Metrorex a început la finalul lunii octombrie. Sindicaliştii au cerut iniţial o majorare de 42% a salariilor, ca parte a negocierilor pentru noul Contract Colectiv de Muncă.

În replică, reprezentanţii Ministerului Transporturilor, acţionarul majoritar al Metrorex S.A., au susţinut că nu există bani în bugetul din 2018 al companiei pentru acordarea unor majorări salariale.

Ultima întâlnire dintre cele două părţi a avut lor miercuri 7 noiembrie.

Contactat de Libertatea, liderul USML, Ion Rădoi, a declarat că discuţiile vor fi reluate la începutul săptămânii viitoare, dar şi că în acest moment a fost depăşită faza concilierii.

„Am avut miercuri o întâlnire. Au zis că până la începutul săptămânii viitoare vor face ceva calcule. Să vedem dacă ne înţelegem sau nu. Exista posibilitatea să ne înţelegem astfel încât să nu blocăm Bucureştiul. Dar să vedem, că nimeni nu s-a angajat la ceva concret. Conflictul e deschis, asta este clar”, a explicat sindicalistul.

USML a notificat deja Inspectoriatul Teritorial de Muncă cu privire la conflictul cauzat de noul contract colectiv de muncă.

„Am depăşit faza concilierii. Termenele sunt de minimum 48 de ore între conciliere, grevă de avertisment şi grevă generală”, a punctat Rădoi.

Sindicatul „veteran”

Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou a fost primul sindicat post-decembrist, fiind înfiinţat în ianuarie 1990.

În 28 de ani de activitate a organizat 15 greve generale, 18 greve de avertisment şi una de solidaritate, dar multe dintre ele au fost declarate ilegale de instanţă.

Ultimul protest major a avut loc pe 17 noiembrie 2009, când Bucureştiul a fost paralizat între orele 4:00 şi 16:00. Atunci, sindicaliştii au cerut o majorare de 20% a salariilor.


CITEŞTE ŞI:

DNA: Tăriceanu ar fi primit mită 800.000 de dolari de la o firmă din Austria! Dosarul, constituit la cererea autorităților austriece

Veste bună pentru bugetari, în legătură cu minivacanțele din 2019. „Agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte avantajoase”

Citește mai multe despre Ion Radoi, angajati, grevă, Metrorex, Metrou, ministerul transporturilor și sindicat pe Libertatea.

Comentarii