Mergi direct la conținut »
VIDEO/ DNA a prezentat bilanțul pe 2018: „Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Dosarele au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ DNA a prezentat bilanțul pe 2018: „Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Dosarele au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate”

VIDEO/ DNA a prezentat bilanțul pe 2018: „Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Dosarele au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate”

Călin Nistor, procurorul-șef interimar al DNA, a prezentat, vineri, activitatea instituției pe parcursul anului trecut. În 2018, Direcția Națională Anticorupție a fost condusă de Laura Codruța Kovesi până în luna iulie, când a fost demisă de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, la conducerea DNA a venit, în calitate de procuror-șef interimar, Anca Jurma, însă până în ianuarie 2019. Călin Nistor a fost numir procuror-șef interimar luna aceasta. 

De Ioana Tomescu,

Călin Nistor, procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat la bilanț că „2018 a fost pentru DNA un an atipic. Practic, nu e un secret pentru nimeni, la jumătatea anului a încetat mandatul şefului Direcţiei. Activitatea a fost de asemenea marcată de schimbări ale legislaţiei cu relevanţă pentru Direcţie, de decizii ale CCR ce au avut impact direct sau indirect asupra lucrului Direcţiei sau asupra structurii acesteia”.

Nistor a punctat că în anul 2018 au avut loc cinci acţiuni de control ale Inspecţiei Judiciare.

DNA a trimis în judecată cauze cu un prejudiciu total de 412 milioane de euro, a mai spus procurorul-șef interimar al DNA.

„Activitatea DNA a fost concentrată pe recuperarea produsului infracţiunii. Au fost trimise în judecată cauze cu 412 milioane de euro prejudiciu total. Sechestre, ipoteci pe bunuri în valoare de peste 400 de milioane de euro. Cifra este aproape dublă faţă de anul 2017”, a spus Călin Nistor.

Acesta a mai punctat faptul că, în 2018, activitatea serviciilor teritoriale a fost scăzută și că unele servicii teritoriale au finalizat un singur rechizitoriu.

„Calitativ, remarcăm că structura pe funcţii ale celor trimişi în judecată îşi păstrează relevanţa raportat la natura activităţii noastre. Dosarele DNA au vizat înalţi funcţionari ai statului, magistraţi, ofiţeri de poliţie, directori de companii şi persoane din Educaţie şi Sănătate”, a completat procurorul-șef interimar al DNA.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Călin Nistor a mai spus că, față de anul 2015, numărul sesizărilor scade cu aproximativ cu 50%.

„În anul 2018 am primit de la cetăţeni, persoane juridice un număr de 1.513 sesizări, lucru care se va reflecta ulterior în ceilalţi indicatori ai activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi anume – cauze de soluţionat, cauze soluţionate efectiv cu soluţii pe fond”,  a explicat Nistor.

Acesta a mai spus că numărul dosarelor aflate spre soluţionare pe rolul DNA a înregistrat o scădere cu 19% faţă de anul 2017.

Fotografie principală: Dumitru Angelescu

Close
Închide
  Close