MENIU CAUTĂ

Doi ruși arestați pentru că spionau un laborator din Elveția care analiza mostre din substanța cu care a fost otrăvit Serghei Skripal

Distribuie

Doi bărbați ruși au fost arestați la începutul acestui an, suspectați de spionarea unui laborator elvețian care investighează otrăvirea lui Serghei Skripal, scrie presa de investigații din Elveția și Olanda, citată de BBC News.

Publicația olandeză NRC scrie că cei doi spioni ruși au fost arestați în Olanda la începutul acestui an și au fost extrădați în Elveția la scurt timp după aceea, dar arestarea lor nu a fost făcută publică până acum.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informații elvețiene a declarat pentru BBC că agenția s-a implicat activ în „cazul spionilor ruși”, fără a menționa laboratorul de la Spiez, lângă Berna, cel care a analizat mostrele din substanțele cu care a fost otrăvit fostului agent dublu rus din Marea Britanie, dar și compusul chimic folosit în războiul din Siria.

Știrile arată că cei doi bărbați aveau echipamente care ar fi putut fi folosite pentru a intra în sistemele informatice ale laboratorului. În timpul interogărilor, cei doi ar fi recunoscut că au lucrat pentru serviciile de informații rusești.

Marea Britanie a spus că doi ofițeri de informații ruși s-ar afla în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Salisbury în martie, dar presa olandeză scrie că cei doi presupuși spioni care vizau laboratorul elvețian nu erau aceiași bărbați acuzați de otrăvire.

Nu se știe exact când au fost făcute arestările, dar se spune că serviciile secrete britanice au fost implicate în operațiunea de informații, sugerând că au avut loc după otrăvirile din Salisbury.


Citește și: Cum s-au văzut cele mai mari exerciții militare din Rusia din ultimele patru decenii. Vladimir Putin: ”Federaţia Rusă este un stat iubitor de pace” / FOTO&VIDEO


 

Citește mai multe despre serghei skripal pe Libertatea.

Comentarii