Trump a încercat să negocieze cu Putin, dar Kremlinul nici măcar nu a reacționat

Donald Trump a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin. I-a oferit tot ce putea: ridicarea sancțiunilor, reducerea sprijinului militar pentru Ucraina, stoparea atacurilor cibernetice asupra Rusiei. Nici măcar nu a mai dat vina pe Moscova pentru invazia din 2022. A mers atât de departe încât l-a umilit public pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În schimb, a primit un refuz tăcut.

„Putin a cerut un armistițiu de 30 de zile. Nici măcar atât nu a fost dispus să respecte. Asta spune totul despre intențiile sale”, se arată în analiza BILD.

Trump a eșuat, dar a reușit să scoată la iveală adevărul

Deși planul lui Trump nu a adus pacea, el a avut un efect neașteptat. A expus iluziile liderilor politici din Germania care cer încetarea imediată a războiului.

Lideri ai partidelor populiste și extremiste, AfD, Stânga și BSW, cer de luni bune ca Ucraina să înceteze lupta și NATO să oprească livrările de arme.

„Trebuie să sprijinim eforturile SUA pentru un armistițiu!”, spunea Alice Weidel, lidera AfD, pe 11 aprilie 2025, în timp ce reprezentantul Partidului de stânga, Gregor Gysi, afirma că este nevoie de diplomație, nu de rachete, și că un armistițiu ar fi cel mai important pentru poporul Ucrainei.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Și Sahra Wagenknecht, șefa BSW, declara pe 25 noiembrie 2024 că singurul mod în care ar putea fi ajutată Ucraina este cu un armistițiu rapid, nu cu arme sau cu rachete Taurus. Deși toți au aceeași idee de a opri armele, Trump a demonstrat acum că Putin nu vrea pace.

Putin nu-și ascunde planul: vrea să elimine „cauza crizei”

Deja ce vrea Putin este clar. Considerând că singura cauză a războiului este existența Ucrainei ca stat independent, liderul de la Kremlin vrea s-o „elimine”. Aceasta nu este o negociere, ci este o strategie de cucerire.

„Cel mai important lucru pentru noi este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize”, a spus Putin. Jurnaliștii de la Bild traduc declarația ca pe o amenințare de a șterge Ucraina de pe hartă.

Iar dacă liderii politici occidentali nu înțeleg asta, sau aleg să ignore, atunci nu mai e vorba de pace, ci de complicitate. Apelurile la „pace” care ignoră realitatea sunt periculoase, spun tot mai multe voci, care îl condamnă pe Putin. Dacă Rusia nu e oprită în Ucraina, atunci întrebarea justă care urmează este „Unde se va opri?”.

„Dacă nu le pasă că Rusia subjugă Ucraina, atunci să spună clar. Dar să explice și unde vor opri armata lui Putin: în Estonia, în Polonia sau, așa cum cere propaganda rusă, direct în Berlin”, concluzionează Bild.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.