UPDATE ora 15.30: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a scris un mesaj pe contul său de Facebook după postările beligerante ale lui Trump: „Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, care de câţiva ani luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său”.

Referitor la utilizarea armelor chimice în Ghouta de Est, Zaharova a scris că „inspectorii din partea Organizaţiei pentru Interzicerea de Arme Chimice (OIAC) au fost preveniţi că acum rachetele inteligente vor distruge toate dovezile utilizării de arme chimice la sol? Sau întregul scenariu constă tocmai în a şterge rapid urmele provocării cu lovituri de rachete inteligente, astfel ca inspectorii internaţionali să nu mai aibă ce găsi ca dovezi?”.

UPDATE ora 14.50: Donald Trump a revenit cu o nouă postare pe Twitter în care vorbește despre relația SUA cu Rusia în contextul crizei din Siria.

”Relația noastră cu Rusia este mai gravă decât a fost vreodată, și asta include Războiul Rece. Nu există niciun motiv pentru asta. Rusia are nevoie să-i ajutăm în privința economiei lor, ceea ce ar fi foarte ușor de făcut și avem nevoie ca toate națiunile să colaboreze. Oprim cursa înarmărilor?”, a scris Trump pe Twitter la 40 de minute după ce a avertizat Moscova să se pregătească pentru rachetele americane.


„Rusia promite să doboare toate rachetele trase spre Siria. Pregătește-te, Rusia, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi și deștepte. Nu ar trebui să fiți partenere cu un animal care își ucide poporul și se bucură de acest lucru”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Ambasadorul rus în Liban a declarat că orice rachetă lansată asupra Siriei va fi doborâtă de ruși, la fel ca și locul din care a fost lansată aceasta, informează Reuters. Aleksandr Zasîpkin susține că declarația lui se bazează pe un mesaj transmis de preşedintele rus Vladimir Putin şi a Statului Major al armatei ruse.

„Dacă va exista o lovitură a americanilor, atunci (…) rachetele vor fi doborâte şi chiar şi sursele de unde au fost trase rachetele”, a declarat el la televiziunea Hezbollahului, al-Manar, vorbind în arabă. El a mai spus că o „ciocnire ar trebui exclusă şi prin urmare suntem gata să purtăm negocieri”.

Armata rusă a avertizat pe 13 martie că va răspunde la orice atac al SUA asupra Siriei, vizând orice rachetă şi lansator implicate într-un astfel de atac. Rusia este cel mai puternic aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia şi Statele Unite au blocat reciproc marţi încercările lor în Consiliul de Securitate al ONU de a înfiinţa o echipă internaţională de investigaţie privind atacurile cu arme chimice în Siria.


Citește și: Cine este Aleksandr Kogan, cercetătorul basarabean acuzat de Facebook în scandalul Cambridge Analtytica


 

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO
GSP.RO

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO