MENIU CAUTĂ
11 Iul. 2018 11:45

Donald Trump: ”Germania a devenit captivă Federației Ruse”

Distribuie

Preşedintele SUA, Donald Trump, a susţinut că, după proiectul Nord Stream 2, Germania ”a devenit captivă” Federației Ruse. Discuția aprinsă a avut loc în timpul unui mic dejun, miercuri, pe marginea unui summitului NATO care se anunță tensionat.

Trump a făcut declarația în timp ce lua masa cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a pus probolema protejării Germaniei de către SUA, când țara europeană face înțelegeri cu Rusia, scrie AP.

Președintele american s-a referit la gazoductul Nord Stream 2, care ar aduce gaz din Rusia în Germania pe coasta nord-estică a Mării Baltice, trecând pe lângă țările est-europene precum Polonia și Ucraina. Proiectul ar dubla canitatea de gaz pe care Rusia o poate trimite direct către Germania. Gazoductul a provocat îngrijorarea mai multor țări din UE și Statelor Unite, care avertizează că Moscova ar putea avea o influență mai mare în Europa de est.

”De ce SUA ar trebui să protejeze Germania”, când face înțelegeri cu Rusia, a întrebat Trump. ”Germania este controlată total de Rusia. Germania este captivă Federației Ruse”.

Este de așteptat ca Trump să aibă o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkle pe parcursul zilei de miercuri.

Liderii celor 29 de ţări membre NATO, printre care Donald Trump, Emmanuel Macron și Angela Merkel, se reunesc miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui summit care va fi dominat de discuţiile cu privire la contribuţiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianţei Nord- Atlantice. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Statele Unite, prin vocea liderului de la Casa Albă, cer ca toate ţările să aloce două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare, până în 2024.

România s-a conformat încă de anul trecut. Germania spune că nu poate să aloce această sumă, lucru care a tensionat relaţia dintre Angela Merkel şi Donald Trump. Dincolo de disputele între lideri, experţii militari au lucrat la decizii importante ale summit-ului care implică şi România.

Chiar şi în acest context, al neînţelegerilor din SUA şi o parte dintre aliaţii europeni, NATO anunţă decizia de a extinde organizaţia. Aliaţii sunt gata să hotărască invitarea în NATO a Republicii Macedoniei de Nord, după încheierea unui acord istoric cu Grecia, legat de numele acestui stat balcanic.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Liviu Teodorescu, mărturisiri despre viața lui sportivă. „Eram înalt și m-au pus portar, dar nu știu cum, mingea trecea pe lângă mine!”


FOTO: EPA

Citește mai multe despre Rusia pe Libertatea.

Comentarii