MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Sasu

CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES/ Începe unul dintre cele mai tensionate summit-uri NATO din ultimii 20 de ani. Cum se poziţionează România

Distribuie

Liderii celor 29 de ţări membre NATO, printre care Donald Trump, Emmanuel Macron și Angela Merkel, se reunesc miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui summit care va fi dominat de discuţiile cu privire la contribuţiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianţei Nord- Atlantice. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Statele Unite, prin vocea liderului de la Casa Albă, cer ca toate ţările să aloce două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare, până în 2024.

România s-a conformat încă de anul trecut. Germania spune că nu poate să aloce această sumă, lucru care a tensionat relaţia dintre Angela Merkel şi Donald Trump. Dincolo de disputele între lideri, experţii militari au lucrat la decizii importante ale summit-ului care implică şi România.

Chiar şi în acest context, al neînţelegerilor din SUA şi o parte dintre aliaţii europeni, NATO anunţă decizia de a extinde organizaţia. Aliaţii sunt gata să hotărască invitarea în NATO a Republicii Macedoniei de Nord, după încheierea unui acord istoric cu Grecia, legat de numele acestui stat balcanic.

Vor fi luate şi alte decizii importante: 

  • Dezvoltarea unui proiect prin care să se înfiinţeze unităţi cu 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene şi 30 de unităţi navale care să poată fi mobilizate în maximum 30 de zile.
  • NATO va înfiinţa noi comandamente militare în Statele Unite şi Germania.
  • România îşi doreşte întărirea prezenţei NATO la Marea Neagră. În acest sens, s-a oferit să găzduiască un comandament cu 400 de militari, care să coordoneze o intervenţie rapidă în situaţia unui conflict. Nu se cunosc încă toate detaliile negocierilor, dar există şanse ca proiectul să treacă. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spuna că noua structură ar putea fi înfiinţată la Timişoara.
  • Va exista o sesiune dedicată Mării Negre.
  • Creşterea mobilităţii trupelor în Europa. Sunt ţări în Europa unde încă este nevoie de câteva zile pentru ca trupele aliate să poată tranzita zonele respective.
  • Continuarea angajamentului militar în Afganistan până în 2024.
  • Lansarea unei misiuni de consiliere în Irak împreună cu Uniunea Europeană.
  • Reconfirmarea politicii NATO faţă de Rusia, adică menţinerea unei linii de dialog pentru a evita riscul de incidente.

Cel de-al 29-lea summit NATO, primul fiind în 1957,  reprezintă încă un pas spre adaptarea Alianţei la provocările actuale. 1.800 de jurnalişti au fost acreditaţi pentru a acoperi evenimentul.


Citește și: EXCLUSIV/Părăsit de mamă la patru luni, pilotul mort a fost crescut de bunică și, de la 14 ani, de Armată! (FOTO&VIDEO)


 

Citește mai multe despre Angela Merkel, mihai fifor, nato, pib și summit pe Libertatea.

Comentarii