Casa Albă a publicat miercuri seară o listă de aproape 30 de graţieri şi alte măsuri de clemenţă, între beneficiari numărându-se fostul său director de campanie din 2016 Paul Manafort şi fostul său consilier Roger Stone, amândoi vizaţi în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale de acum patru ani, scrie AFP, citată de Agerpres.
Este un obicei ca preşedinţii americani în exerciţiu să anunţe graţieri în ultimele săptămâni petrecute la Casa Albă.
„Cuvintele nu sunt de-ajuns pentru a ne exprima deplina recunoştinţă”, a scris ulterior pe Twitter Manafort, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru diverse fraude depistate în marja anchetei privind ingerinţa rusă şi care din mai îşi ispăşeşte pedeapsa la domiciliu, având în vedere pandemia.
În ce-l priveşte pe Roger Stone, condamnat la trei ani de închisoare pentru că a minţit Congresul şi pentru că a încercat să influenţeze martori în ancheta privind interferenţa rusă, Trump i-a comutat deja pedeapsa în iulie, iar graţierea de miercuri îi şterge condamnarea din cazier.
Pe noua listă de graţieri figurează şi tatăl lui Jared Kushner, acesta din urmă fiind ginerele şi consilierul lui Trump. Magnatul imobiliar Charles Kushner a fost condamnat în 2004 la doi ani de închisoare pentru fraudă fiscală, iar, la fel ca în cazul lui Stone, graţierea îi şterge această condamnare din cazier.
Ancheta procurorului Mueller
Marți, Trump mai grațiase 15 persoane, între care doi foşti colaboratori ai săi implicaţi în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 şi mai mulţi militari condamnaţi în legătură cu scandalul privind acţiunile firmei de securitate Blackwater din Irak.
Între cei graţiaţi se numără fostul consilier diplomatic al campaniei din 2016 George Papadopoulos, care a recunoscut că a minţit poliţia federală FBI în ce priveşte contactele sale cu un intermediar care promisese să-l pună în legătură cu responsabili ruşi.
Graţierea lui Papadopoulos, care a stat 12 zile la închisoare, ulterior fiind eliberat condiţionat, „corectează răul făcut multor oameni de către (procurorul special Robert) Mueller”, a menţionat Casa Albă, în referire la coordonatorul anchetei asupra interferenţelor ruse, care după doi ani de investigaţii nu a reuşit să stabilească existenţa unei înţelegeri între Moscova şi miliardarul republican.
Trump l-a graţiat deja, la sfârşitul lui noiembrie, pe fostul său consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, condamnat tot în ancheta Mueller, denunţată în mod repetat de liderul de la Casa Albă drept vânătoare de vrăjitoare.
Scandalul Blackwater
Au mai fost graţiaţi patru foşti angajaţi ai Blackwater, condamnaţi pentru moartea mai multor civili irakieni în 2007. Unul dintre ei, Nicholas Slatten, era condamnat la închisoare pe viaţă.
Cei patru agenţi de securitate, condamnaţi pentru moartea a 14 civili irakieni şi rănirea altor 17 într-un episod controversat survenit la Bagdad la 16 septembrie 2007, au susţinut că au deschis focul în legitimă apărare.
Irakienii au reacţionat miercuri cu indignare la decizia preşedintelui american.
„Am pierdut orice speranţă de mult timp”, a declarat pentru AFP Fares Saadi, ofiţerul de poliţie irakian care a condus ancheta asupra schimburilor de focuri din piaţa Nisour, loc foarte frecventat din capitala irakiană.
„Îmi amintesc ca şi când ar fi ieri. Am luat oamenii, i-am dus la spital, le-am luat depoziţii, dar ştiam că nu se va face dreptate”, a declarat el telefonic pentru AFP.
Critici în SUA
Adam Schiff, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, a criticat deciziile lui Trump, scrie BBC News.
„În cuesul anchetei Mueller, avocatul lui Trump a vehiculat o grațiere pentru Manafort. Manafort a refuzat să mai coopereze cu procurorii, a mințit, iar apoi Trump l-a lăudat pentru că nu a turnat. Grațierea lui Trump încheie acum această schemă coruptă. Nelegiuit până la final”, a scris Schiff pe Twitter.
Dar critici au venit și din tabăra republicană.
„Condamnați precum Manafort și Stone” au „încălcat în mod flagrant și repetat legea și au făcut rău americanilor”, a spus senatorul republican Ben Sasse.
„(Sistemul) este putred până la rădăcină”, a spus senatorul republican Ben Sasse.
De observat că de pe lista grațierilor lui Trump lipsesc alte două personaje condamnate în ancheta Mueller – adjunctul lui Manafort – Rick Gates, și fostul avocat al președintelui, Michael Cohen.
Amândoi au cooperat cu procurorii în mod semnficativ.
Cohen, care a fost eliberat din închisoare în luna mai, pe fondul temerilor privind coronavirusul, și-a manifestat nemulțumirea pe Twitter.
„Ce s-a întâmplat în seara aceasta arată cât de stricat este sistemul penal de justiție”, a spus acesta.