Casa Albă pregătește noi lovituri economice împotriva Moscovei

Potrivit agenției Reuters, oficialii americani au finalizat un set de sancțiuni economice dure împotriva Rusiei, care vizează inclusiv gigantul energetic Gazprom și instituții importante din sectorul bancar și al resurselor naturale. Măsurile sunt parte dintr-un efort de a presa Kremlinul să accepte propunerile lui Trump pentru încetarea războiului din Ucraina.

„Consiliul Național de Securitate încearcă să coordoneze un set de acțiuni mai dure împotriva Rusiei. Trump trebuie să-și dea acordul. E în totalitate decizia lui”, a spus o sursă apropiată discuțiilor.

Trump ezită, deși Putin îl ignoră

În ciuda presiunii interne, Trump ezită să aprobe noile sancțiuni. De la începutul mandatului său, a încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte un armistițiu, dar fără succes.

„Trump a făcut eforturi uriașe să-i dea lui Putin toate șansele pentru a spune: «OK, acceptăm încetarea focului și încheierea războiului». Dar Putin continuă să-l respingă”, a spus Kurt Volker, fost trimis special al SUA pentru negocierile din Ucraina.

Volker spune că, în ciuda mesajelor de pace transmise de Washington și Kiev, Putin este cel care refuză compromisul. Obiectivele lui s-au schimbat.

România, pământ chinezesc. Branduri românești sunt aplicate pe produse realizate în China și apoi vândute în țara noastră. Expert: „Este un vid legislativ”
Recomandări
România, pământ chinezesc. Branduri românești sunt aplicate pe produse realizate în China și apoi vândute în țara noastră. Expert: „Este un vid legislativ”

„Putin a escaladat conflictul. SUA și Ucraina cer o încetare imediată și totală a focului, iar Putin e singurul care se opune”, mai explic[ el.

Apropieri periculoase: concesii, întâlniri secrete și declarații pro-ruse

Încă de la începutul anului, Trump a luat măsuri care au părut favorabile Moscovei. A desființat un grup de lucru al Departamentului de Justiție care se ocupa de sancțiuni și de oligarhii apropiați de Kremlin. În plus, a făcut declarații în care l-a atacat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „dictator” și l-a acuzat pe nedrept că a pornit războiul.

Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, a avut patru întâlniri cu Vladimir Putin, cea mai recentă chiar săptămâna trecută. Acesta promovează un plan de pace care ar presupune cedarea către Rusia a patru regiuni din Ucraina.

Doar trei zile după ultima întâlnire Witkoff-Putin, Rusia a intensificat atacurile asupra orașelor ucrainene. Rachetele și dronele au provocat noi victime în rândul civililor.

Trump amenință cu sancțiuni, dar încă nu le-a semnat

După o întâlnire „foarte productivă” cu Zelenski, care a avut loc sâmbăta trecută la Vatican, Trump a declarat public că analizează posibilitatea unor sancțiuni majore împotriva Rusiei.

Conservatorul Karol Nawrocki a câștigat la limită alegerile prezidențiale și este noul președinte al Poloniei
Recomandări
Conservatorul Karol Nawrocki a câștigat la limită alegerile prezidențiale și este noul președinte al Poloniei

„Analizez serios sancțiuni bancare, tarife și alte măsuri împotriva Rusiei, care vor rămâne în vigoare până la o încetare completă a focului și un acord de pace”, a scris Trump pe platforma sa, Truth Social.

Ce înseamnă sancțiunile secundare și de ce Rusia le teme

Volker spune că sancțiunile cu adevărat dureroase pentru Moscova ar fi cele numite „secundare”. Acestea ar pedepsi țările care cumpără petrol și gaz de la Rusia, cum sunt India și China, prin interzicerea accesului la piața americană.

„Dacă Trump va impune sancțiuni secundare asupra acestor vânzări de energie, impactul va fi foarte mare”, a explicat Volker.

Între timp, Kremlinul continuă să atace Ucraina, ignorând toate apelurile la pace venite de la Washington.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.