Asociația pentru Relații Comunitare a realizat un sondaj în rândul ONG-urilor pentru a vedea care a fost nivelul de mobilizare în această perioadă de criză. În doar șapte săptămâni, cele 80 de organizații neguvernamentale cuprinse în studiu au reușit să sprijine 140 de unități medicale din toată țara.
Aproape 14 milioane de euro s-au adunat din donații și banii au mers cu precădere către aparatură medicală: 116 ventilatoare, 21 aparate de testare, peste 30.000 de teste PCR, 72 de monitoare, 60.000 de aparate medicale de tipul injectomatelor, pulsoximetrelor, tunelurilor de decontaminare, milioane de măști, viziere, ochelari, mănuși și combinezoane.
“Avem de toate”, replica autorităților, combătută de ONG-uri
“Nu mai au măști mai deloc. Au început să le sterilizeze”. “Arad ar putea fi Suceava, în câteva zile”. “Avem o lampă cu ultraviolete pe toată secția pe care o mutăm pe rând”. Acestea sunt parte dintre mesajele pe care le-au primit ONG-urile în ultima perioadă. În același timp, autoritățile spuneau că avem tot ce ne trebuie.
“Sistemul medical ne privește pe toți, iar întărirea sa este o prioritate. Obiectivul major este echiparea spitalelor și protejarea personalului medical, iar acest lucru nu poate fi făcut doar de ONG-uri, în lipsa statului. De la începutul pandemiei, organizațiile au fost primele care au acoperit nevoi în țară, înaintea statului”, a spus Dana Pîrțoc, CEO la Asociația pentru Relații Comunitare, organizație care a centralizat aceste cheltuieli.
Pe lângă cele 80 de ONG-uri care au participat la studiu, există sute de alte inițiative care cu ajutorul donatorilor au suplinit lipsurile din sistem.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro