Mergi direct la conținut »
Procesul lui Liviu Dragnea s-a încheiat. Liderul PSD află sentința pe 27 mai. DNA a cerut o pedeapsă mai mare decât instanța de fond Galerie foto
5imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Procesul lui Liviu Dragnea s-a încheiat. Liderul PSD află sentința pe 27 mai. DNA a cerut o pedeapsă mai mare decât instanța de fond

Înalta Curtea de Casație și Justiție a discutat azi ultimul termen în dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare în primă instanță. 

De Adriana Oprea, Foto: Vlad Chirea,

UPDATE 19.24: Instanța va anunța luni, 27 mai, sentința.

UPDATE 18.20: Unul din avocații lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut achitarea lui Dragnea pentru instigare la abuz în serviciu, și constatarea încetării procesului penal pentru instigarea la fals intelectual, scrie G4Media. Al doilea avocat, Flavia Teodosiu, a cerut casarea sentintei cu trimitere spre rejudecare.

UPDATE 16.10: Președintele completului de judecată a anunțat, în timpul judecării ultimului termen, că procesul va fi încheiat astăzi, dar pronunțarea va fi formulată în altă dată, ce urmează să fie comunicată la final.

UPDATE 15.45: Procurorul DNA a cerut o pedeapsă mai mare, spre limita medie, nu spre minim, așa cum a apreciat instanța de fond.

UPDATE 15.25: Judecătorii au respins toate cererile de amânare depuse de avocați. Ultimul termen se judecă azi. Reporterul Libertății Adriana Oprea se află la fața locului și ne-a oferit ultimele detalii.

„La începutul termenului de azi, spre surprinderea tuturor, procurorul DNA a anunțat că retrage toate cererile depus: cererea privind sesizarea CCR pentru excepția de neconstituționalitate, cererea pentru schimbarea încadrării faptelor. În replică, avocații inculpaților au venit cu mai multe cereri: una de constattare a nelegalității completului de fond, alte cereri de sesizare a CCR, de suplimentare a probatoriului.

După deliberări, însă, completul de cinci judecători a respins toate aceste cereri. La acest moment, procurorul de ședință își susține apelul, a cerut ca pentru începutr instanța să se orienteze cu pedeapsa spre mediu si nu spre minim, așa cum a procedat instanța de fond.

Reamintim că la fond Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Urmează ca și avocații să-și susțină punctele de vedere, iar la sfârșitul acestei zile, instanța va rămâne în pronunțare”, a relatat Adriana Oprea, aflată la ÎCCJ.

UPDATE 15.10: Ședința de judecată a fost suspendată temporar, judecătorii le-au cerut părților să rămână în sală.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

UPDATE 13.00: Avocatul Adrian Toni Neacşu, care o reprezintă pe Olguţa Şefu, inculpată în procesul lui Liviu Dragnea, a cerut amânarea dosarului până după decizia Curţii Constituţionale de pe 5 iunie, dar şi evaluarea legalităţii modului de compunere a completului actual de 5 judecători, notează Mediafax.

UPDATE 10.30: Zeci de susținători ai lui Liviu Dragnea se află în fața sediului instanței supreme. În zonă au fost mobilizați și zeci de jandarmi pentru a se asigura că nu are loc niciun incident.

Susținătorii lui Liviu Dragnea s-au strâns dimineață în fața ÎCCJ


Judecătorii au anunţat că termenul de pe 20 mai ar putea fi ultimul, a anunțat Mediafax.

La termenul din 15 aprilie, Liviu Dragnea a dat o declaraţie în sala de judecată, susţinând că este total nevinovat.

„Sunt total nevinovat, n-am avut cunoștință că doamnele Botorogeanu și Stoica n-au mers la serviciu, iar nimeni nu mi-a spus acest lucru. Nu am cerut nimănui, nu am pus presiuni asupra nimanui pentru a le menține în funcție”, a spus Dragnea.

Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

Președintele PSD a mai declarat că nu este de acord cu ce a scris judecătorul în motivarea deciziei prin care a primit o condamnare la închisoare de 3 ani și jumătate.

„N-am coordonat sau controlat activitatea DGASPC Teleorman. Nu era în subordinea mea, ci în cea a Consiliului Județean. Nici un președinte de Consiliu Județean nu mergea în control personal sa controleze instituțiile din subordinea CJ”, a mai spus liderul social democrat.

Atribuţiile de coordonare directă le aveau colegiul director şi secretarul judeţului”, a declarat Liviu Dragnea, în faţa magistraţilor.

Totodată, avocaţii inculpaţilor au cerut amânarea pentru a aştepta decizia Curţii Constituţionale pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători. În plus, procurorul a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate şi a cerut sesizarea Curţii Constituţionale.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul a mai multe termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de 5 judecători.

Completul care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana şi Popa Rodica Aida.

Între timp, unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii începând cu data de 1 iunie.


FOTO&VIDEO | Silviu Lung a abandonat familia Nițu, după ce a fost condamnat pentru că a omorât un om într-un accident rutier, în 2014: „Dacă ai bani și ai numele lui, se poate orice! Noi suntem niște nimeni”

Close
Închide
  Close