Mergi direct la conținut »
Dosarul Mineriadei, trimis de ÎCCJ înapoi la Parchetul Militar! Decizia poate fi atacată cu apel
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Dosarul Mineriadei, trimis de ÎCCJ înapoi la Parchetul Militar! Decizia poate fi atacată cu apel

Dosarul Mineriadei, trimis de ÎCCJ înapoi la Parchetul Militar! Decizia poate fi atacată cu apel

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ ) a retrimis, astăzi, dosarul Mineriadei la Secția Militară a Parchetului General. Decizia vine după doi ani în care dosarul a stat în cameră preliminară. Instanța Supremă a constatat acum nulitatea rechizitoriului într-o sentință publică pentru părți.

De Dragoș Tănase,

Decizia Curții Supreme poate fi atacată cu apel, potrivit G4media.ro, care amintește că dosarul Mineriadei fusese trimis în judecată în luna iunie 2017.

13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, care nu va avea sechestru pe avere, în acest dosar, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naționale (MApN), Serviciului Român de Informații (SRI), precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.


Citește și:

Dosarul Mineriadei este blocat la Curtea Supremă. SRI, chemat să participe la plata daunelor

Atunci și acum / Theodor Stolojan, economistul care a ajuns premier după Mineriadă; S-a retras din cursa pentru Cotroceni, după momentul: ”Dragă Stolo”

Consiliul Județean Hunedoara a cerut trenuri speciale pentru mitingul PSD. Practică similară cu cea de la mineriada din 1990


 

Close
Închide
  Close