250 de filme, 1.000 de carti, mii de articole au fost insirate de-a lungul anilor de mitul Dracula. Mit sau realitate? Legenda sau istorie? Nu mai conteaza. Dracula este atat de cunoscut in intreaga lume incat un parc de distractii care sa-i poarte numele nu are nevoie de prea multa promovare.
Pe celebritatea contelui-vampir s-a bazat si Ministerul Turismului cand si-a propus sa realizeze proiectul Dracula Park. Locatia: Sighisoara. Intindere: 50 hectare. Investitie: 31,5 milioane dolari. Castiguri anuale: 12 milioane dolari. Vizitatori: 1.100.000 turisti/an. Taxa medie de intrare: 5 dolari/persoana. Asa suna, in cifre, proiectul aprobat de Ministerul Turismului. Dincolo de acestea, imaginea parcului va fi cu totul alta. „Vrem sa cream un parc de distractii, nu un parc horror”, promite ministrul Dan Matei Agathon. Imaginea lui Dracula a fost mereu una infricosatoare: livid, ochi injectati, canini insangerati. Nu asa va arata insa contele Dracula in viitorul parc de distractii. „Cei mai multi vizitatori vor fi familii. Copiii sunt cei care ii trag dupa ei pe parinti si pe bunici. Nu vrem sa vina aici si sa se sperie de moarte. Nu vom face un parc unde liliecii vor zbura in voie, iar butoaie cu bulion vor pica peste turisti. Va fi un parc unde se va face misto de Contele Dracula”, a subliniat Agathon. Un singur loc putin mai infricosator va fi amenajat in interiorul Castelului lui Dracula, pentru ca ce parc de distractii ar fi acela fara un castel?
Atractia parcului va fi castelul contelui-vampir.
Castelul contelui va fi atractia parcului si va fi amplasat intr-un peisaj deosebit, intr-o rapa de pe platoul Breite. Platoul nu dispune de nici o sursa de apa, de aceea va fi amenajat un lac de agrement care se va continua jur imprejurul castelului, ca un canal de aparare. Aici se vor aduce barcute, gondole si se vor organiza seara spectacole cu laser pe luciul apei.
Langa lac, in padurea de stejari, se va amenaja un parc dendrologic, tocmai pentru a proteja si a scoate in evidenta stejarii seculari, spre linistea ecologistilor. In mijlocul stejarilor se va inalta Institutul de Vampirologie, care va fi dotat cu o biblioteca imensa cu toate lucrarile despre Dracula, o sala de cinema unde se vor proiecta filmele care l-au avut ca personaj principal, sali de conferinte unde fanii de vampiri isi vor putea impartasi ideile. Pentru amatorii de „spaime”, institutul va fi unit de castel prin catacombe. De la institut va porni Strada Mare, plina de magazine si galerii de arta, de unde vizitatorii isi vor putea achizitiona suveniruri tematice, barulete, restaurante, un teatru de 800 de locuri, o sala de bal de 2.000 de locuri, baza sportiva cu piscina si, la polul opus, un imens amfiteatru unde vara se vor juca piese de teatru cu aceeasi tema. Ascuns de liziera de stejari, mai departe de urechile vizitatorilor se va construi parcul propriu-zis cu o roata imensa, un montagne-russe, fel de fel de tiribombe si carusele. De asemenea, trebuie precizat ca in incinta parcului nu se va circula cu autoturisme. Masinile vor fi parcate la intrare, in parcaje special amenajate pe DN Sighisoara-Medias. In interior vor circula doar trasuri. De altfel, vor exista grajduri si un manej, unde copiii vor putea calari ponei, iar parintii lor cai de rasa pursange.
La limita nordica a parcului vor fi construite si minihoteluri cu o capacitate de 700 de locuri si un loc de campare special amenajat, mai ales pentru Festivalul de arta medievala, care se va muta din Sighisoara in parc.
Lucrarile vor incepe in primavara. Mai intai se vor construi drumurile, apoi Castelul lui Dracula, Institutul de Vampirologie si lacul de agrement. Arhitectul proiectului, Dan Covali, spune ca acestea vor fi gata pana in vara anului viitor si de atunci se vor putea organiza deja spectacole si festivaluri. Parcul va arata exact ca in macheta in 2003, cand ministrul turismului spune ca, anual, 1.100.000 de turisti vor vizita aceasta zona.
Pentru ca proiectul sa inceapa nu mai e nevoie decat de implicarea unor investitori straini, pe care ministrul Agathon spune ca-i are deja, ca si de obtinerea rapida a 5 milioane de dolari printr-o emisiune de actiuni.

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore
GSP.RO

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze
HOROSCOP

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze