MENIU CAUTĂ

Dragnea: Vom propune un premier de nerefuzat pentru președinte, este membru PSD

Distribuie

Liviu Dragnea anunță că PSD și ALDE au numărul suficient de mare pentru a deține majoritatea în Parlament. Președintele PSD precizează că Guvernul va fi format din PSD și ALDE și că propunerea cu care vor merge la Cotroceni va fi ”de nerefuzat” pentru Klaus Iohannis. Deși nu a spus clar dacă el va fi premierul PSD-ALDE, Liviu Dragnea a venit cu argumente prin care, spune el, legea care îi interzice să fie premier, din cauza condamnării penale, nu se justifică. Dar menționează că viitorul premier este membru PSD, cu carnet de partid.

Dragnea, despre majoritatea parlamentară:  Cine nu are de gând să respecte votul de duminică înseamnă că nu respectă democrația!

Dragnea spune că PSD va avea în total 221 de mandate, adică 47,5%. Din punct de vedere matematic, PSD cu ALDE are numărul suficient de mare pentru a deține majoritatea”, a spus el.

Liderul PSD a afirmat că astfel, condiția matematică este îndeplinită. În privința condiției politice, Dragnea spune că această condiție a fost îndeplinită la vot, de către români. ”Cine nu are de gând să respecte votul de duminică, înseamnă că nu respectă democrația și suveranitatea acestui popor”, a spus Dragnea, precizând că nu va refuza nicio consultare cu președintele, dacă respectă prevederile constituționale.

În privința relației cu ALDE, el a anunțat că a avut prima întâlnire cu liderii ALDE.

”Acest număr de mandate obținute datorită votului de duminică ne obligă să abordăm cu toată seriozitatea și responsabilitatea guvernarea”, a spus Dragnea.

Propunerea de premier, prezentată doar la Palatul Cotroceni; Dragnea demontează legea care îi înterzice să fie premier

În privința nominalizării pentru funcția de premier, Liviu Dragnea a spus că aceasta va fi făcută după consultări. „Vom merge pe o propunere care să poată fi acceptată și care, din punct de vedere matematic și politic, să nu fie refuzată. Sper ca președintele României să respecte regulile sfinte ale democrației”, a spus șeful PSD. ”Am stabilit cu Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin că vom discuta înainte și nu va fi făcută o propunere pe care cei de la ALDE să nu o accepte”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai spus că nici el, nici PSD nu vor încălca nicio lege, iar propunerea pentru funcția de premier va respecta prevederile legale și constituționale. „Președintele nu va avea niciun motiv constituțional să refuze această propunere”, a mai spus liderul social-democrat.

El afirmă că la consultări, nu va face această propunere de premier având în vedere un avantaj pentru el, sau pentru PSD, ci în avantajul țării.

Liderul PSD a spus că pleacă de la prezumția de credință, în relația cu președintele Klaus Iohannis.

”Vom merge cu o propunere care să fie acceptată și care din punct de vedere matematic și politic să nu poată fi refuzată” și a adăugat că nu va provoca un conflict instituțional. Va fi o propunere care să respecte prevederile legale”, mai spune liderul PSD.

”Președintele nu va avea niciun motiv constituțional să refuze această propunere”, mai spune liderul PSD despre propunerea de premier.

Liviu Dragnea nu a dorit să spună numele premierului, și nici dacă el va fi acea propunere de premier, dar a ținut să precizeze că legea care îi interzice să fie premier este interpretată greșit. ”Condamnarea nu este incompatibilitate”, a spus Dragnea despre legea care i-ar interzice să fie premier.

Liviu Dragnea a mai spus că propunerea cu care vor merge la Cotroceni pentru funcția de premier este membru PSD, cu carnet de partid.

Dragnea a anunțat calendarul de guvernare al PSD

Președintele PSD a spus că a dat directive colegilor să redacteze programul de guernare care va fi prezentat în Parlament de către premieul propus de PSD.

”Ce am promis în campanie va fi respectat la virgulă”, a afirmat el. Dragnea a mai spus că se redactează și schița de buget pe anul viitor. Pregătim toate actele normative pentru a nu se pierde nicio zi”, a spus el, arătând că după instalarea Guvernului, acesta va intra în pâine urgent.

Potrivit lui Dragnea, în guvernare se va urmări politici publice necesare, pe mai multe domenii. Astfel, politicile din sănătate privesc construcția de spitale noi, accesul populației la medicamente și salarizarea corespunzătoare a medicilor, pentru a stopa plecarea lor afară, salariile urmâdn a ajunge la 3000 de euro.

El a mai vorbit despre reabilitarea de școli, grădinițe, dar și despre salarizarea dascălilor, și creșterea burselor studențești.

Liviu Dragnea a prezentat calendarul de guvernare al PSD.

Potrivit liderului PSD, de la 1 ianuarie va intra în vigoare eliminarea taxelor nefiscale, dacă CCR declară legea constituțională. Tot atunci va intra în vigoare și legea de creștere a veniturilor din sănătate și educație.

”Dacă din diverse motive, aceste legi nu vor fi publicate, am găsit procedurile legale astfel âncât în pima lună din 20-17, să fie adoptate și să producă efecte. Salariul minim va crește de la 1250 la 1450. Eliminăm contribuțiile de sănătate pentru toți pensionarii”, a spus Dragnea. El a adăugat că Guvernul va ieftini medicamentelor cu 35% în medie.

TVA-ul pentru vânzarea locuințelor va fi eliminat, ca și cel pentru publicitate și vor fi acordate tichete de vacanță pentru bugetari. La la 1 aprilie, Guvernul va acorda călătorii gratis pentru studenți, pe calea ferată dar și achiziția a 3000 de ambulanțe pentru satele din România.

În plus, impozitul pe transferul proprietăților va fi zero, și se vor desființa comisiile de specialitate din sănăătate care aprobă accesul bolnavilor la tratament.

Dragnea: Dacă Tăriceanu va dori să fie în continuare președintele Senatului, îl vom susține, șefia Camerei este a PSD

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat că, dacă liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu va dori să își păstreze funcția de președinte al Senatului, cei de la PSD îl vor susține.

Dragnea a mai precizat că președintele Camerei Deputaților va fi de la PSD.

Liviu Dragnea a anunțat că demisionează din Parlamentul care este în acest moment în funcție, pentru a nu beneficia de pensia specială. „Am trimis demisia la liderul PSD, Marian Neacșu, ca să intre în vigoare de luni”.

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare și PSD pe Libertatea.

Comentarii