MENIU CAUTĂ
, de Alina Serea

DREPTUL la UITARE provoacă isterie. SUTE de MII de CERERI, în doar câteva luni

Distribuie

Compania a primit solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri care vizau informaţii referitoare la caziere judiciare, fotografii care surprindeau persoane în ipostaze jenante, comentarii agasante şi injurii, acuzaţii aduse unor persoane în urmă cu decenii, articole de presă.

Google a înfiinţat un site şi o comisie de experţi pe 30 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ), conform căreia utilizatorii europeni pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată, informează Mediafax.

Astfel, în primele zile de la punerea în aplicare a acestei decizii, Google primise deja 12.000 de cereri în acest sens. De atunci, numărul solicitărilor a crescut la 144.954, potrivit raportului făcut public vineri, ceea ce a dus la eliminarea din căutări a 497.695 de linkuri. Google nu mai indexează 41,8% dintre linkurile care i-au fost semnalate, potrivit aceluiaşi document.

Potrivit raportului, francezii şi germanii se numără printre europenii care au trimis cele mai multe solicitări, 28.912, respectiv 24.979.

Recent, Google a iniţiat un turneu european de reuniuni publice despre „dreptul la uitare” şi eliminarea de link-uri la cerere, în conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curţii Europene de Justiţie. Reprezentanţii Google au spus că vor să găsească prin intermediul acestor discuţii un echilibru „între dreptul persoanelor la uitare şi dreptul publicului de a fi informat”.

Citește mai multe despre Google pe Libertatea.

Comentarii