MENIU CAUTĂ

Drepturi și obligații ale elevilor, profesorilor și părinților în anul școlar 2017-2018. Tot ce trebuie să știi înainte de începerea școlii

Distribuie

Care sunt drepturile și obligațiile elevilor, profesorilor și părinților în anul școlar 2017-2018, care va începe pe 11 septembrie, potrivit calendarului stabilit de autorități. (Citeşte AICI toate informaţiile despre noul an şcolar).

Structura noului an școlar a fost stabilită prin Ordinul Ministerului Educației Naționale (MEN) nr. 3382/2017 privind structura anului școlar 2017-2018 și aceasta include 35 de săptămâni de cursuri (167 de zile lucrătoare).

Anul este structurat în două semestre

Semestrul I (18 săptămâni):

  • cursuri: 11 septembrie 2017 – 22 decembrie 2017;
  • vacanța pentru preșcolari: 28 octombrie – 5 noiembrie 2017;
  • vacanța de iarnă: 23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018;
  • cursuri: 15 ianuarie – 2 februarie 2018
  • vacanța intersemestrială: 3 februarie – 11 februarie 2018

Semestrul al II-lea ( 11 săptămâni)

– cursuri: 12 februarie – 30 martie 2018

-vacanța de primăvară: 31 martie – 10 aprilie 2018;

-cursuri: 11 aprilie – 15 iunie 2018;

-vacanța de vară: 16 iunie – 9 septembrie 2018.

Elevii pot avea telefoane, dar nu le pot folosi

Elevii pot cere, în cadrul unităților de învățământ, să le fie recunoscut dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, precum și la protecția datelor personale.

Elevii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă, prin intermediul unor fișe anonime, fără ca aceasta să le afecteze în vreun fel raporturile cu cadrul didactic evaluat. Ei pot solicita comunicarea rezultatelor de la evaluările scrise de la clasă în maximum 15 zile lucrătoare.

Deținerea unui telefon mobil de către elev nu este sancționată de statut. Accesul la educație trebuie să fie gratuit și garantat, în mod nediscriminatoriu. Procesul educativ trebuie să se desfășoare în condiții de siguranță și igienă, în toate unitățile de învățământ din oraș sau de la țară.

Elevii nu au voie să participe la jocurile de noroc, să consume  și să dețină droguri, țigări, băuturi alcoolice sau substanțe interzise.  Sancțiunile ce pot fi aplicate elevului sunt: observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară ori definitivă a bursei de care beneficiază, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de educație, preavizul de exmatriculare și, în final, exmatricularea, potrivit avocatnet.ro

Elevii care au luat corigenţele se pot înscrie joi la a doua sesiune a Bacalaureatului

Profesorii nu pot fi înregistrați în timpul cursurilor

Personalul didactic din învățământul preuniversitar are drepturile și obligațiile prevăzute, în principal, în Legea educației naționale nr. 1/2011, în Ordinul MENCS nr. 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum și în contractul individual de muncă și în contractele colective aplicabile.

În timpul orelor de curs, cadrele didactice au dreptul de a nu fi deranjate de nicio autoritate școlară sau publică, cu excepțiile prevăzute de lege.

Cei care ocupă posturi în afara localității de domiciliu au posibilitatea să ceară decontarea cheltuielilor de transport. De asemenea, pot beneficia de fonduri extrabugetare sau de sponsorizări pentru a participa la manifestări științifice organizate în străinătate.

Pentru profesori, legea prevede un concediu anual cu plată de 62 de zile, numai în perioada vacanțelor școlare. Cei care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învățământului, pe bază de contract de cercetare ori de editare, au dreptul la șase luni concediu plătit, o singură dată, însă numai cu aprobarea consiliului de administrație al școlii. În vederea continuării studiilor/specializării, profesorii pot beneficia de concediu fără plată pe o perioadă de maximum trei ani într-un interval de șapte ani.

Sancțiunile disciplinare prevăzute de lege sunt: observația scrisă, avertismentul, diminuarea salariului de bază, suspendarea, pe o perioadă de trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice, de conducere, de îndrumare sau de control, destituirea din funcția de conducere, de îndrumare sau de control și, în final, desfacerea disciplinară a CIM.

Părinții iresponsabili pot fi obligați să muncească în folosul comunității

Drepturile și obligațiile părinților, tutorilor sau susținătorilor legali ai elevilor se regăsesc, de asemenea, în Ordinul MENCS nr. 5079/2016. Cu ocazia înscrierii elevului în registrul matricol unic, părinții încheie cu școala un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale acestora.

Actul normativ sancționează părinții care aleg să nu-și înscrie copiii la școală pentru perioada învățământului obligatoriu. Aceștia riscă să fie amendați cu o sumă între 100 și 1.000 de lei sau să fie obligați  muncească în folosul comunității. Tot părinții sunt cei care trebuie să se asigure și că elevul frecventează orele de curs.


EXCLUSIV/ De pe scenă, în cabina de zbor! Solista lui Smiley a lăsat muzica și s-a făcut stewardesă


 

Citește mai multe despre Anul școlar, Copii și profesori pe Libertatea.

Comentarii