România va putea să doboare dronele care invadează spațiul aerian al țării

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, luni, legea apărării care permite doborârea dronelor care pătrund în spațiul aerian românesc.

După cum a anunțat Administrația Prezidențială, Ilie Bolojan a semnat și decretul pentru promulgarea Legii privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiunilor militare pe teritoriul statului român şi decretul pentru promulgarea Legii privind controlul utilizării spațiului aerian naţional.

Cele două legi au fost adoptate în Parlament în luna februarie, însă AUR, POT și SOS le-au atacat la CCR. Ulterior, judecătorii de la Curtea Constituțională au respins cele două sesizări.

Președintele interimar afirma, după ultimul consiliul al CSAT, că speră ca până în luna iunie să intre în vigoare întregul pachet de legi ce urmărește aducerea la zi a legislației din domeniul apărării și care îi permite Armatei Române să se pregătească corespunzător. Dronele care intrau pe teritoriul României nu puteau fi interceptate, tocmai pentru că nu exista o legislație în acest sens.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Legea privind controlul utilizării spațiului aerian, contestată la CCR

Cele două legi au fost adoptate în Parlament în luna februarie, însă politicienii de la AUR, POT și SOS au decis să le conteste la CCR. Magistrații s-au pronunțat, în martie, cu privire la cele două sesizări.

CCR a respins sesizările celor trei partide la Legea privind controlul utilizării spațiului aerian naţional şi la Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.

Proiectul de lege vine după ce mai multe drone rusești au pătruns în spațiul aerian românesc, de la începutul războiului din Ucraina. Dronele care pătrund în spațiul aerian românesc vor putea fi distruse. Decizia le va aparține comandanții/șefilor structurilor stabilite prin ordin sau decizie, după caz, a conducătorilor instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, după cum se arată în proiectul de lege.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.