UPDATE. Într-o precizare, OMV Petrom și GSP Holding susțin că că sponsorizările nu au legătură cu testarea personalului. Poziția lor integrală la finalul articolului.
OMV – Petrom și GSP Holding au făcut cerere pentru ca angajații lor să aibă acces la teste pentru a putea merge pe platformele petroliere din Marea Neagră.
S-a sunat direct de la OMV din Viena. Au fost făcute 80 de teste PCR de către DSP, în data de 11.04.2020, la un hotel, iar probele au fost trimise la laboratorul Regina Maria.
O sursă din sistemul medical, pentru Libertatea:
Informația a fost confirmată, sub protecția anonimatului, de către unul dintre angajații GSP.
„Testele au fost făcute săptămâna trecută. Și pentru GSP, și pentru Petrom. Toți care au intrat la tură au fost testați. Nu era interzis să meargă la muncă și fără, dar s-a stabilit să se facă testarea pentru liniștea și siguranța tuturor. Și s-a făcut. Au intrat în carantină câteva zile, apoi au fost testați. După ce au venit rezultatele, au intrat pe platformă. Stau 14 zile acolo”, a spus angajatul companiei lui Gabriel Comănescu, care asigură mentenanța pentru platformele de extracție ale OMV.
”Importanța critică a continuării activităților prestate de GSP”
Ulterior, a venit și confirmarea oficială. Radu Petrescu, specialistul în comunicare al companiei GSP Holding, a transmis Libertatea că protejarea angajaților ține de politica firmei.
„Vă rugăm să interpretați acest gest firesc de testare în cadrul companiei ca o măsură de prevenție, de altfel înscrisă în procedurile interne ale GSP, privind tratarea crizei COVID-19, implementate încă din luna februarie”, a spus Radu Petrescu.
Trebuie să conștientizăm importanța critică a continuării activităților prestate de GSP în contextul menținerii producției naționale de petrol și gaze. Testarea a fost și este necesară ținând cont de aceste puncte de vedere.
Radu Petrescu, GSP Holding:
Compania susține că programul de testare este unul mult mai amplu, nu se încheie cu examinarea celor care au intrat în această primă tură. În schimbul testării, firma sponsorizează autoritățile cu teste.
Sponsorizare contra testare
„Testele necesare programului au fost achiziționate de către compania GSP. Atât DSP Constanța, cât și mai multe unități sanitare din județul Constanța și din țară beneficiază de sponsorizări din partea companiei noastre, concretizate inclusiv prin donații de teste și kituri de testare pentru noul coronavirus. Considerăm că este firesc să dai dovadă de solidaritate în aceste momente.”
Informația obținută de Libertatea este că GSP Holding a sponsorizat DSP cu 15.000 de teste screening și cu 1.000 de teste PCR, care au costat împreună 800.000 de lei. Sponsorizarea a venit în schimbul testării angajaților companiei petroliere.
Capacitatea scăzută a României de a testa a determinat autoritățile să dispună verificarea după criterii medicale stricte, situație în care nu se încadrează angajații GSP Holding și OMV – Petrom.
Centrul Județean nu știe nimic, DSP confirmă sub anonimat
Am încercat să aflăm a cui a fost decizia testării la cerere și am sunat la organismul județean care ar putea decide dacă este o situație strategică pentru România. Reprezentanții Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) Constanța au declarat că nu a fost decizia lor și că de partea de testare se ocupă exclusiv DSP.
Libertatea a reușit să afle, pe surse, că hotărârea a aparținut într-adevăr DSP. Motivul testării la cerere este că angajații aflați pe platformă sunt izolați și obligați să stea împreună pentru două săptămâni, iar accesul la mal se face greu, doar cu elicopterul.
Dacă un singur om de pe platformă este pozitiv, se poate produce un dezastru, vorbim de zeci de oameni care se vor infecta, cu siguranță.
Un specialist din DSP:
Angajat din DSP: ”Reglementările oricum nu sunt clare”
Un alt motiv invocat de sursă este acela că, dacă România va întrerupe toate circuitele economice, se poate ajunge la un dezastru.
Nu în ultimul rând, angajatul din DSP susține că reglementările nu sunt clare. Adică nu există o ordonanță sau un ordin care să spună pe cine poți sau nu să testezi.
„Există o metodologie și o cutumă instituite la începutul crizei să testăm simptomaticii. Dar nu îți spune nimeni pe cine ai voie sau nu să testezi. De multe ori, este la latitudinea noastră și de aceea am și cerut un act normativ lămuritor în acest sens.”
„Vă rugăm să fiți responsabili ca jurnaliști. Sunt decizii greu de luat în astfel de situații. Pe cine să testezi și pe cine nu? Noi facem eforturi să testăm cât mai mulți medici, dar și categorii care sunt expuse, precum cei de pe platformele petroliere”, au ținut reprezentanții DSP să precizeze.
Ce spun OMV Petrom și GSP Holding
OMV Petrom precizează că:
„GSP este furnizorul OMV Petrom pentru o serie de servicii aferente activităților noastre offshore, inclusiv operațiuni, servicii de mentenanță și servicii de transport cu elicopterul către platformele maritime. Practic, angajați ai GSP și OMV Petrom lucrează împreună, izolați, la o distanță de circa 80 km de țărm, de Constanța. Se lucrează în schimburi, un schimb fiind asigurat de 187 de angajați, din care 158 ai GSP și 29 ai OMV Petrom.
În prezent, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, turelele personalului care lucrează offshore au fost extinse la 4 săptămâni, urmate de 4 săptămâni de liber. Schimbul turelor se face cu un elicopter subcontractat de GSP, etapizat, la intervale de circa 2 săptămâni.
În acest context, furnizorul nostru a introdus obligativitatea testării PCR pentru tot personalul care urmează sa fie transportat pe platforme, atât al GSP și ai subcontractorii lor cât și al OMV Petrom. O măsură pe care am respectat-o și cu care am fost de acord.
Menționăm că OMV Petrom nu a înaintat nicio cerere către DSP, procesul de testare este coordonat de partenerul nostru, GSP.
Prioritățile noastre sunt sănătatea și siguranța angajaților noștri, concomitent cu asigurarea necesarului de energie al României. Circa 25% din producția noastră de gaze, în Romania, vine din Marea Neagră”.
GSP transmite că:
„1. Testarea personalului este o acțiune independentă de donația pe care am făcut-o către DSP. Compania noastră a pus la dispoziția autorităților peste 15.000 de teste destinate unei testări masive a personalului medical și non-medical din județul Constanța. Este firesc să dăm dovadă de solidaritate în astfel de situații, iar compania noastră a făcut donații în mai multe unități medicale, după posibilități și solicitări.
2. GSP a coordonat și a susținut financiar, din surse proprii, procesul de testare a salariaților. Toate cheltuielile presupuse de testare sunt susținute de GSP: teste (altele decât cele donate către DSP), transport, analize și altele. Sprijinul DSP Constanța constă exclusiv în punerea la dispoziție a personalului pentru recoltare. Insistăm asupra faptului ca testele pe care le folosim pentru testarea angajaților nu afectează capacitatea de testare a sistemului medical public.
3. Personalul nostru lucrează în izolare, în schimburi cu durată de 4 săptămâni. Vorbim de sute de oameni, izolați la circa 80 de km de țărm – accesul pe platformele offshore se face exclusiv cu elicopterul. Credem că este responsabilitatea noastră, ca angajator, să ne asigurăm că aceștia beneficiază de cele mai bune condiții, în special când vorbim de sănătate și siguranță.”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro