Ucigaşii, doi tineri de 19 ani din Bucureşti, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. După 16 ani, unul dintre ei, Nelu Florian Gavrilă (35 de ani), închis la Penitenciarul Giurgiu, cel pe care an4173-187654-asasin1.jpgchetatorii l-au considerat şi instigator al crimei, a povestit, în exclusivitate pentru Libertatea, cum şi de ce l-a omorât pe Mihalea: “Vreau să scrieţi exact ce vă spun. Eu nu am dat interviuri până acum. Şi aşa lumea mă urăşte”, i-a cerut Nelu reporterului Libertăţii înainte de a răspunde întrebărilor acestuia.

Libertatea: Ce s-a întâmplat pe 29 noiembrie 1993?

Nelu Gavrilă (după o tăcere de câteva zeci de secunde):
Am omorât un om. Îl cunoşteam pe Mihalea de la un prieten. Era homosexual, eu sunt bisexual şi am avut o singură dată relaţii intime cu acesta, la el acasă. Atunci am văzut că avea multe lucruri valoroase şi am vorbit cu prietenul meu, Ionel Păun (n.r. – celălalt condamnat pe viaţă pentru uciderea lui Mihalea). Am hotărât să mergem la furat. Ne-am zis că nu era acasă la ora respectivă. Apoi ne-am gândit că şi dacă era… Nu mai conta, şi, oricum, credeam că n-o să aibă curajul să mă spună la Miliţie… Şi s-a ajuns unde s-a ajuns.

Erai atât de sărac, de amărât, încât ai fi făcut orice pentru lucrurile din casa lui Mihalea?

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ
Recomandări
Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ

Eram şi eu, şi Ionel nişte adolescenţi fără prea multă educaţie, crescuţi… cum am fost crescuţi fiecare… Atunci, eu aveam 19 ani. Nu pot să spun că nu aveam bani. Aveam, că eram muncitor la Metrorex şi mă plăteau bine. Dar eram un copil crescut în orfelinat care s-a văzut dintr-odată cu prea mulţi bani, aşa că am dat iama în viaţă. Adică am luat-o razna: tot ce câştigam cheltuiam pe jocuri de noroc, discoteci şi haine. Nimicuri…

«Victima a început să ţipe şi lucrurile au luat-o razna»

V-aţi dus să furaţi şi aţi ajuns să-l ucideţi…

Da. Când am intrat, Mihalea s-a speriat de noi. Ionel, colegul meu, avea un box pe mână, iar eu, un ciocan cu vârful ascuţit. Le luasem şi ca să-l intimidăm, dar şi ca să spargem uşa de la intrare. Victima a început să ţipe şi lucrurile au luat-o razna. Am intrat în panică şi am început să dăm fiecare unde a nimerit… Când ştii că o să fii prins, nu te gândeşti ce faci… La un moment dat, l-am strangulat cu cablul de la telefon. Îmi amintesc că Ionel a zis atunci să ne oprim, că-l omorâm. Ne-am oprit când nu murise, dar ştiam, aveam o presimţire, că o să se sfârşească în urma loviturilor primite. Am luat nişte prostii. Un casetofon şi, efectiv, alte nimicuri.

Astăzi, în Parlament, se discută două cazuri dezvăluite de Libertatea: rămâne Nistor șefă la ICR Londra și e numită ”fidela lui Plahotniuc” șefă la ICR Chișinău?
Recomandări
Astăzi, în Parlament, se discută două cazuri dezvăluite de Libertatea: rămâne Nistor șefă la ICR Londra și e numită ”fidela lui Plahotniuc” șefă la ICR Chișinău?

A încercat să se sinucidă de două ori

Şi apoi ce-aţi făcut?4173-187655-asasin2.jpg

Ne-am dus fiecare la casa lui.

Şi după aceea?

După aceea… a fost mai greu. Mi-am dat seama că sunt mai vinovat decât colegul meu. După trei zile de la crimă am vrut să mă sinucid. Am înghiţit 150 de pastile de diazepam. M-a salvat Ionel, care m-a dus la spital. Am stat în comă câteva zile. Când mi-am revenit, am luat iar diazepam. Iar m-a salvat Ionel. Din nou am stat în comă. Apoi am înţeles că Dumnezeu nu vrea să mor, ci să plătesc în viaţa asta pentru ce am făcut.

Eşti credincios?

Mă rog la Dumnezeu în fiecare seară, cerându-i iertare. Asta nu înseamnă că sunt credincios sau ateu. Cred în Dumnezeu. În Bărbosu, aşa cum îi zic eu. Nu sunt însă de acord cu ce scrie în Biblie. Nu că nu există Dumnezeu, ci cu altele.

Ți-ai cerut iertare de la soţia şi de la fiul lui Ioan Luchian Mihalea?

M-am gândit de multe ori să fac asta. Dar nu ştiu cât de mult i-ar ajuta. Atunci, imediat după Revoluţie, s-au spus multe lucruri urâte despre homosexualitate. Nu cred că le-a fost uşor să afle că Mihalea era homosexual. Nimănui, atunci, nu i-a făcut bine lucrul acesta.

Dormi liniştit? Te-4173-187656-asasin3.jpgai împăcat cu tine, acum, după atâţia ani?

Cine e în spatele AirConnect, cea mai nouă companie aeriană românească: un fost director Blue Air, un proprietar de aeroport și investitori din aviație, turism și imobiliare
Recomandări
Cine e în spatele AirConnect, cea mai nouă companie aeriană românească: un fost director Blue Air, un proprietar de aeroport și investitori din aviație, turism și imobiliare

Nu. Până acum n-am ajuns să fac pace cu mine. Am plâns de multe ori pentru tot ce-am trăit şi am făcut în viaţă. Nu ştiu dacă mult, puţin sau suficient pentru iertare. Sunt totuşi mulţumit de individul care sunt astăzi. Cu siguranţă, acum nu aş mai putea să omor pe nimeni.

Ai de transmis vreun mesaj pentru criminali, familia ta sau a lui Ioan Luchian Mihalea?

Nu. Pentru nimeni. Criminalii trebuie să simtă pe propria piele că libertatea e scumpă. Sunt supărat pe familia mea că nu m-a căutat decât atunci când a avut nevoie de banii mei. Mulţumesc lui Dumnezeu că m-am făcut bine. Pe familia Mihalea nu vreau s-o mai supăr iar amintindu- i ce-am făcut acum 16 ani.

S-a însurat în puşcărie

Cum e viaţa! La doar două zile după ce s-a confesat reporterului Libertăţii, amintindu-şi cum a băgat un om în pământ, Nelu Florian Gavrilă s-a însurat. Ieri, la Penitenciarul Giurgiu, el s-a căsătorit cu Ana Maria Alecu, de 31 de ani.

Face goblenuri, citeşte şi dă cu mătura «la mititica»

Nelu Florian Gavrilă are acum 35 de ani. Mai bine de o jumătate din viaţa lui – 16 ani – s-a scurs în puşcărie. Alţi zece, în orfelinat. “De la 5 ani până la 15 am stat la casa de copii. N-am ştiut ce e familia, ce e aia educaţie. Mama, săraca, nu m-a abandonat. Venea la mine săptămânal sau la două săptămâni. Dar a murit la trei ani după ce am fost arestat. De supărare. Eu am băgat-o în pământ. Pe tata nu-l cunosc. Nu l-am văzut niciodată”, ne-a povestit Gavrilă. În închisoare, bărbatul îşi umple timpul cum poate. Într-un timp, a câştigat ceva bani făcând goblenuri, pe care apoi le vindea. Banii îi dădea pe cărţi. De la o vreme, nu mai are timp de citit, căci i-a fost schimbat regimul de detenţie şi poate munci. “Fac parte din departamentul «Curăţenie» şi încep să mă pricep să dau cu mătura”, ne-a mărturisit el.

Celălalt criminal e tot în puşcărie

Ionel Păun, cel de-al doilea asasin al lui Mihalea, e închis tot la Penitenciarul Giurgiu. “Ştiu că s-a scris despre el, la un moment dat, că a murit în închisoare. A fost o confuzie de nume… Trăieşte. Îmbătrâneşte şi el ca şi mine. Am rămas tot prieteni. Vă daţi seama că mi-a salvat viaţa de două ori. Chiar dacă l-am condamnat odată pentru asta, acum am conştientizat ceea ce a făcut el pentru mine”, ne-a mărturisit Gavrilă, cel care, împreună cu Păun, l-a omorât pe artist.

Destin frânt la 42 de ani

Compozitor, dirijor şi realizator tv, Ioan Luchian Mihalea s-a născut în 1951. El a fost fondatorul şi conducătorul grupului vocal “Song”, dar şi al corului de copii “Minisong”, din care au făcut parte şi Alina Sorescu sau Dana Rogoz. Oanţă, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost ucis la vârsta de 42 de ani, era căsătorit şi avea un băieţel de patru ani, Ionuţ. Moartea lui a scos la iveală şi amănunte legate de orientarea sexuală a lui Mihalea, fapt care a produs, la vremea aceea, o surpriză generală. Şocant a fost şi felul în care a fost ucis Mihalea. Criminalii l-au lovit cu un box şi cu un ciocan şi l-au strâns de gât cu un cablu de telefon.Totul s-a întâmplat în apartamentul artistului din cartierul bucureştean Drumul Taberei.

Au cântat împreună în 1986

4173-187657-cantec.jpg

Şi Mihalela Runceanu, şi Ioan Luchian Mihalea erau, în anii 90, pe culmile gloriei. Muzicieni, profesori de canto apreciaţi, cei doi au împărţit, în mod bizar, exact aceeaşi soartă. Au sfârşit ucişi, iar mobilul oficial al ambelor crime a fost jaful. În 1986, Runceanu şi Mihalea au cântat întâia oară împreună. Melodia era o premieră şi se numea “Doar pentru tine”. Trei ani mai târziu, Mihaela era omorâtă. La fel a sfârşit şi Luchian Mihalea, în 1993.


Zice că n-a omorât-o el!

4173-187659-criminal.jpgDaniel Cosmin Ştefănescu, 41 de ani, are propria variantă despre ce s-a întâmplat în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989 în garsoniera din Bucureşti a Mihaelei Runceanu. Condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a ucis-o pe cântăreaţă, bărbatul susţine că e nevinovat.

“Nu am omorât-o eu. A fost o înscenare”, s-a lamentat Ştefănescu în timpul interviului pe care l-a acordat reporterilor de la “Happy Hour”. El pretinde că nu avea nevoie de luc4173-187660-mihaela.jpgrurile de valoare din casa Mihaelei, pentru că părinţii lui erau înstăriţi. Întreaga confesiune a ucigaşului o puteţi urmări astăzi, la emisiunea lui Cătălin Măruţă de la Pro TV.

Ieri, la “Happy Hour”, Ştefănescu a povestit că a fost în garsoniera solistei în acea seară, dar a plecat pentru că ea i-a spus că e obosită şi vrea să doarmă. Reporterii ziarului Liberatea au intrat în posesia rechizitoriului întocmit la acea vreme de procurorul Marian Capotă, act oficial în care se specifică negru pe alb nu numai faptul că Daniel Cosmin Ştefănescu a recunoscut în anchetă că a omorât-o pe Mihaela, dar şi că a premeditat asasinarea cântăreţei pentru a o jefui. Ştefănescu avea nevoie de 5.800 de lei pentru ratele restante ale apartamentului iubitei sale.

Audienţă-record pentru Măruţă

Emisiunea “Happy Hour Special” de miercuri, prima din seria celor dedicate Mihaelei Runceanu, a adus în faţa micilor ecrane peste un milion de români. Show-ul lui Măruţă a avut o audienţă medie de 6,5 puncte de rating în mediul urban.

Citiţi mâine: Un cântăreţ cunoscut ar fi putut să o salveze pe Mihaela de la moarte

„Te face mai prost”. Celebrul doctor Mihail Pautov trage un semnal de alarmă: nu consuma asta
GSP.RO
„Te face mai prost”. Celebrul doctor Mihail Pautov trage un semnal de alarmă: nu consuma asta
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut
Playtech.ro
China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut
Îți amintești de Marinela Nițu, iubita lui Miron Cozma? Cum arăta Marinela Nițu la 53 de ani, după ce s-a retras din showbiz
Viva.ro
Îți amintești de Marinela Nițu, iubita lui Miron Cozma? Cum arăta Marinela Nițu la 53 de ani, după ce s-a retras din showbiz
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Observatornews.ro
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
Știrileprotv.ro
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
DOC dezvăluie ce nu s-a văzut la TV la Survivor România 2023: “E foarte ciudat”
FANATIK.RO
DOC dezvăluie ce nu s-a văzut la TV la Survivor România 2023: “E foarte ciudat”
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Orangesport.ro
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Unica.ro
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix
PUBLICITATE
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix