1 Apendicita. E o urgenta chirurgicala. Apare in situatia in care apendicele e inflamat si infectat si trebuie indepartat chirurgical de urgenta. Se caracterizeaza prin:
– senzatia de durere care debuteaza in jurul ombilicului, apoi se muta in partea dreapta inferioara a abdomenului (unde poate ramane constanta);
– febra;
– lipsa tranzitului intestinal (prin intreruperea miscarilor intestinului);
– sensibilitatea – abdomenului mai ales a partii inferioare – sau durere intensa, in cazul in care comprimati abdomenul, apoi retrageti brusc mana.
2 Obstructia intestinului. Reprezinta blocajul intestinului, avand ca urmare intreruperea tranzitului alimentelor digerate prin intestin. Blocajul poate fi cauzat de aderente – formatiuni derivate din cicatrice postoperatorii, de un abces, tumori, malformatii ale intestinului gros (ce se poate “innoda” – asa numita malrotatie) etc. Intarzierea vizitei la spital poate duce la cangrenarea si pierderea portiunii de intestin afectate. Se caracterizeaza prin:
– dureri intense sub forma de crampe, ce scad temporar, reapar si devin din ce in ce mai intense;
– expansiunea abdomenului;
– balonare;
– diaree, constipatie sau orice modificare fata de activitatea obisnuita a intestinului.
3 Inflamatia veziculei biliare (colecistita). Apare de obicei cand exista pietre (calculi) in vezicula, dar poate aparea si pe fondul unei alte afectiuni biliare, cum ar fi diskinezia biliara. Varsta la care se produce cel mai frecvent este intre 30 si 50 de ani. Se caracterizeaza prin:
– disconfortul si durerea se pot succeda in zona abdominala superioara, transformandu-se in durere intensa in partea dreapta superioara a abdomenului;
– durerea poate iradia in spate, pana sub omoplatul drept;
– febra usoara.
Chirurgul va aprecia oportunitatea eliminarii veziculei care contine calculi.
4 Colica renala litiazica. Durerea apare cand o piatra la rinichi porneste in jos pe ureter, iritand peretele ureterului si determinand spasme ale acestuia. Piatra poate opri fluxul urinei si e o urgenta medicala. Se caracterizeaza prin:
– dureri intense in spate sau pe laturile abdomenului;
– iradierea durerii catre canalul inghinal si partea interioara a coapsei;
– transpiratii;
– fata extrem de palida;
Chirurgul va aprecia oportunitatea operatiei sau altei metode de eliminare a calculilor, dupa efectuarea unei urografii.
5 Pancreatita acuta. Sub aceasta denumire se intelege inflamatia brusca a pancreasului. Poate aparea pe fondul unei vezicule biliare inflamate, litiazice, de obicei la persoane de peste 40 de ani. La tineri, inflamatia poate fi cauzata de consumul exagerat de bauturi alcoolice. Se caracterizeaza prin:
– instalarea rapida a unei dureri severe, continue, in zona de mijloc a abdomenului superior, asa-numita durere “in bara”. Durerea poate “corespunde” si in mijlocul zonei lombare (la sale);
– durerea se intensifica si e agravata de orice miscare sau presiune a abdomenului;
– transpiratii, stare de anxietate;
– paloare pronuntata;
– puls accelerat.