Mergi direct la conținut »
E oficial: românii pot cere să nu mai cotizeze la Pilonul II de pensii
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > E oficial: românii pot cere să nu mai cotizeze la Pilonul II de pensii

E oficial: românii pot cere să nu mai cotizeze la Pilonul II de pensii

Românii pot solicita să nu mai cotizeze la Pilonul II de pensii și să vireze bani doar către stat, după ce norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care reglementează acest lucru a fost publicată marți, 12 martie, în Monitorul Oficial.

De Daniel Ionașcu,

În acest moment, 25% din salariul brut al oricărui român se duce către bugetul asigurărilor sociale. Din acest procent, 3,75 puncte procentuale sunt apoi transmise de către stat către fondurile care administrează Pilonul II.

Acestea investesc mai departe banii și obțin profit. În timp, contribuțiile fiecăruia se adună și profitul crește și el. La pensionare, oamenii primesc banii lunar, ca un adaos la pensia de stat. Practic, Pilonul II este ca un fel de cont bancar pentru bătrânețe.

Uite naționalizarea, nu e naționalizarea

Pilonul II a ajuns în atenția opiniei publice după alegerile parlamentare din 2016, când mai mulți oficiali au anunțat ”naționalizarea” Pilonului II, unul dintre aceștia fiind fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa.

Naționalizarea nu a avut loc, însă Guvernul vrea ca românii să opteze între rămânerea la Pilonul II și virarea tuturor banilor către Pilonul I, adică spre stat.

Pușculița cu 48 de miliarde de lei

În acest moment, la cele șapte fonduri s-au strâns 48,1 de miliarde de lei, din care câștigul generat de investiții este de 8,1 miliarde de lei.

Peste 7 milioane de români au conturi deschise la Pilonul II. Acesta este în vigoare din anul 2008. Potrivit legislației, banii de la Pilonul II sunt considerați privați, astfel că statul nu poate să-i naționalizeze.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

Ce se va întâmpla dacă optezi să dai banii doar la stat

Odată cu optarea către Pilonul I, statul va primi tot procentul de 25% din salariul brut către bugetul asigurărilor sociale. Banii strânși la Pilonul II nu vor fi primiți înapoi de către oameni, ci vor rămâne în continuare în aceste fonduri care îi administrează.

Statul vrea ca fondurile de pensii să investească alături de el în proiecte de infrastructură sau spitale, prin intermediul parteneriatelor public-private.

Însă cei 48 de miliarde de lei ar putea ajunge tot pe mâna statului. Guvernul a redus prin OUG 114 comisioanele de administrare și a cerut ca societățile de administrare să aducă de acasă 800 de milioane de euro.

Fondurile de pensii s-ar putea retrage din România

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat recent că toate cele șapte fonduri se gândesc să plece din România, din cauza reglementărilor.

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

În acest caz, tot statul ar putea prelua administrarea celor 48 de miliarde de lei.

Teodorovici vrea ca banii să fie investiți

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat însă recent că Guvernul este dispus să mai lase în privința celor 800 de milioane de euro pe care trebuie să îi aducă de acasă fondurile care administrează Pilonul II dacă acestea vor dori să investească în proiectele Guvernului de sănătate, energie, infrastructură și întreprinderi mici și mijlocii.

 
 
Close
Închide
  Close