MENIU CAUTĂ

LIVE VIDEO/ Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018, cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol

LIVE VIDEO/ Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018, cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol
Distribuie

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute. Fenomenul a putut fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, potrivit astro-urseanu.ro. Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Foto: Vlad Chirea

LIVE VIDEO. Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018

La ora 00:13 Luna a început să iasă din umbră. La ora 01:19 Luna va ieşi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare. Eclipsa se termină la ora 02:29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului, potrivit astro-urseanu.ro.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 (FOTO: Vlad Chirea)

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 (FOTO: Vlad Chirea)

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 a avut maximul centrat în Oceanul Indian, potrivit datelor furnizate de NASA.

Faza totală, cu o durată de o oră şi 42 de minute, cea mai lungă din acest secol, a început la ora 19:30 GMT, iar Luna a început să intre în umbra Pământului la ora 18:24 GMT.

Unde s-a putut vedea eclipsa de Lună din 27 iulie 2018

Fenomenul a putut fi observat din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Oceania. Imaginea Lunii a dispărut complet, ci aceasta a căpătat o nuanţă roşiatică.


Eclipsele de Lună au loc atunci când satelitul natural al Pamântului trece prin umbra acestuia, fenomen care nu se întâmplă în fiecare lună deoarece orbita Lunii este înclinată faţă de cea Pamânt-Soare (ecliptică).

Spre deosebire de eclipsele de Soare, cele de Lună sunt vizibile de oriunde din lume, odată ce Luna se află deasupra orizontului în momentul eclipsei, a explicat IAC.

Atmosfera Pământului, care se extinde până la altitudinea de aproximativ 80 de kilometri, acţionează ca o lentilă expusă luminii Soarelui. În acelaşi timp, atmosfera (gazele din compoziţia sa) filtrează eficient lumina pe lungimea de undă corespunzătoare culorii albastru şi dă voie doar luminii roşii să treacă. Aceasta va ajunge să fie reflectată de Luna care dobândeşte o nuanţă arămie, a adăugat IAC.

După doi ani în care nu au fost observate eclipse totale de Lună din Europa, la 27 iulie Luna roşie va putea fi din nou văzută de pe continentul nostru, fenomen ce se va repeta peste şase luni, în ianuarie 2019, după cum a declarat Miquel Serra-Ricart , astronom în cadrul IAC.


Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/Un zâmbet mai puternic decât moartea. Lecția Zorba sau bunicul care și-a smuls nepotul din ghearele flăcărilor și-a fugit cu el în mare


 

Citește mai multe despre eclipsa de luna și Namibia pe Libertatea.

Comentarii