Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. DNA și succesul politic se încurcă reciproc
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. DNA și succesul politic se încurcă reciproc

Editorial de Claudiu Săftoiu. DNA și succesul politic se încurcă reciproc

Pregătirea sănătoasă, fără surprize, a Congresului PSD din 10 martie, și o achitare definitivă pentru corupție – a liderului PNL, Ludovic Orban -, caracterizează un martie politic, tipic românesc. Spectacolul se desfășoară sub ”arbitrajul” anti-corupție al DNA, care și când dă rateuri mari, le dă cu succes fulminant. Fiindcă nu poți rămâne indiferent la cum se joacă politica la noi. Pe de o parte, sunt campaniile, voturile și funcțiile politice obținute pe 4 ani. Pe de altă parte, sunt denunțurile, autodenunțurile, procesele, condamnările și achitările politicienilor. Două realități, care par a nu se intersecta. Sub asediul DNA, politicienii de toate culorile își văd de treaba lor. Unii scapă, alții mai așteaptă. Lipsa reperelor e mai acută, ca niciodată.

Verticalizarea influenței în PSD

Congresul PSD este un exercițiu de ridicare a moralului poporului pesedist, vlăguit de atâtea blesteme și critici, cât e ziulica de lungă. Rețelele PSD din teritoriu au la dispoziție patru zile – de luni până joi, la orele 16,00 – pentru a-și desemna câte doi reprezentanți regionali, pentru funcția de vicepreședinte la nivel național. Un număr de 16 lideri – bărbați și femei, la egalitate – , se vor supune votului celor 4800 de delegați participanți. Cum vor putea fi ei aleși, de jos în sus, la nivel regional? Nu va fi timp de alegeri chibzuite. Dar se cunosc de la o poștă pesediști onorabili care să îndeplinească o condiție vitală: să îl aibă, politic, pe ”nașul în suflet”. Congresul PSD va mai aduce o noutate: accesul baronilor din teritoriu, la vârful partidului. Dar va deschide un front de lupte interne, care va măcina partidul, de altfel disciplinat. Baronii locali ar putea avea tribuna lor națională. Astfel că  nu numai Gabi Firea, sau Codrin Ștefănescu, de la București, se pot lua de de mână și îl pot trage de mustață pe ”nașul din suflet”. Vor ieși la înaintare și greii din teritoriu, pentru neutralizarea atacurilor la liderul național. Posibila surpriză la Congres va fi desemnarea prezidențiabilului PSD. Acesta poate fi chiar Liviu Dragnea, care va mai cere încă o dată, formal, obediența partidului, adică reconfirmarea pe funcție. Din postura de prezidențiabil PSD, Liviu Dragnea se va victimiza cu talent, la un eventual verdict cu condamnare în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Și în acest caz, este de așteptat dacă probele aduse de DNA sunt la fel de ”praf”, ca cele aduse lui Ludovic Orban.

Ludovic Orban nu a săvârșit fapta de corupție. Dar intenția de a cere bani a existat

Achitat cu unanimitate de completul de 5 judecători, liderului PNL i s-a făcut ”dreptate”, după doi ani în care a pierdut parlamentul și a câștigat un partid. Nu a luat bani, nici nu i s-au dat, nu a uzat de funcția politică. Așa au conchis judecătorii. Dar poate că Ludovic Orban nu trebuia să poarte el însuși discuții cu proaspăt eliberați din arest preventiv, pentru a solicita bani de campanie electorală. Oricum ar justifica-o, nu a fost o acțiune transparentă. Iar suma de 50 000 de euro vehiculată, nu intră nicidecum în limita legal acceptată. Dar ce bine, că nici nu i s-a dat, nici nu a primit, deci fapta de corupție nu a existat. A rămas însă intenția de a cere bani, oricât de puțini, de la oameni de afaceri, pentru o campanie politică. Criza de leadership atrage criza de lichidități, în politică. Oricât s-ar ”băga pe fir” DNA, leadershipul politic nu se face cadou. Și nici nu se ia, cu un proces penal.

Peste strigătul Alexandrei s-au așternut praful și pulberea din curtea casei ororilor lui Dincă
Recomandări

Peste strigătul Alexandrei s-au așternut praful și pulberea din curtea casei ororilor lui Dincă


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Cine ar fi suspectul eliberat în cazul morții pădurarului din Maramureș! Este milionar în euro și are rude în funcții importante
Recomandări

Cine ar fi suspectul eliberat în cazul morții pădurarului din Maramureș! Este milionar în euro și are rude în funcții importante


Citește și:

Close
Închide
  Close