Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Guvernul Tudose II apare, problemele de integritate rămân
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. Guvernul Tudose II apare, problemele de integritate rămân

Editorial de Claudiu Săftoiu. Guvernul Tudose II apare, problemele de integritate rămân

La PSD s-au stricat ședințele. Nu mai sunt ce erau altădată. Adică venea șeful cu decizia în plic, o punea pe masă, ținea în discuții vreo trei-patru ore forul de conducere, ca să se spună că au fost dezbateri, și apoi ieșea la camerele de televiziune, anunțând punctul de vedere al partidului, de fapt, decizia liderului. În noaptea de 12 octombrie, după o ședință-maraton a CexN, la PSD s-au trezit orgoliile în doamnele ministru, care au șters rușinea. Sevil și Rovana – urmărite penal – și-au pus demisiile pe masă,  înainte de marea ședință, și au și spus că vor demisiona, în ciuda susținerii covârșitoare a partidului. Cum așa? Ceva s-a întâmplat în ultima jumătate de oră, la CExN al PSD. Dragnea se înțelesese cu Tăriceanu să își păstreze în guvern miniștrii vizați de DNA. Tăriceanu s-a ținut de cuvânt. Nici acum nu l-a abandonat pe urmăritul său penal, ministrul Viorel Ilie. Dar Dragnea nu a mai putut să livreze, cu tot partidul în spate, promisiunea rușinoasă către partenerul de alianță. Premierul Mihai Tudose, aruncat în jocul remanierii fără să vrea cu adevărat, a fost pus să riște și a câștigat. Iar partidul îl urăște acum.

Dar este Mihai Tudose un premier intransigent cu toți penalii din guvern?

Jocurile de putere din PSD au trecut la nivelul superior, după ce nici partidul, nici liderul său suprem nu au putut întoarce demisiile lui Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, iar Mihai Tudose, împins clar de la spate de alți parteneri de joc, decât de colegii pesediști,  a jucat cu piese schimbate în raporturile dintre membrii de vârf ai PSD. După ce a anunțat la televizor că va remania miniștrii cu probleme în justiție (Shhaideh și Plumb) și pe cei ineficienți (Răzvan Cuc), Mihai Tudose nu a mai avut nimic de făcut. Prin ieșirea sa publică, înainte de a se sfătui cu Liviu Dragnea, și-a definit strategia și și-a asigurat mini-succesul. A sfidat cutuma partidului, osificat în structuri de comandă rigide, l-a sfidat și pe Liviu Dragnea, confruntat cu încă o trădare a loialilor pe mâna cărora s-a lăsat.

Din toată dramoleta iese prost, întâi de toate, PSD. Este partidul care nu mai gândește lucid, după ce și-a făcut trântit singur propriul guvern, pentru un motiv nici până acum prea bine definit. La ședința Comitetului Executiv a făcut din nou scut în jurul miniștrilor săi penali. Undeva în mintea liderilor de la București și a baronilor din teritoriu, comportamentul de ”cetate asediată”, paranoic și complusiv, demonstrează că PSD a pierdut contactul cu pământul, cu logica și rațiunea. Guvernarea și menținerea la putere în administrație, cu oameni cu grave carențe morale, învechiți în rele, nu mai rimează cu nevoia de transparență, probitate profesională și legalitate în actul de administrare. Peste tot unde cauți în administrația PSD, găsești oameni certați cu legea, care forțează legile sau care se opun legii. De la primăria generală a Bucureștiului, unde majoritatea PSD-ALDE face ravagii în buget, la consiliile județene din țară, unde contracte de execuție a lucrărilor de infrastructură se dau preferențial, sau în consilii locale unde alianțele cu PMP duc la rezultate asemănătoare.

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”
Recomandări

Medicul militar Mihai Mărginean: „Pacienții sunt niște eroi. Hai să ne imaginăm cum se vede terapia intensivă prin ochii lor”

 

Guvernul Tudose II va fi remaniat pe jumătate, așadar, din încăpățânarea lui Tăriceanu de a ține cu penalul lui din guvern. PSD dă semne clare că i s-a gripat mașinăria. Pleacă miniștrii penali, dar vin miniștri garantați de același CExN care voia să voteze pentru rămânerea în guvern a doamnelor Shhaideh și Plumb. Dincolo de conjunctura norocoasă în care s-a pus premierul Mihai Tudose – alianța cu televiziunea lui Dan Voiculescu, care i-a ridicat la fileu remanierea penalilor din propriu guvern – și poziționarea principială reafirmată răspicat de președintele  Johannis, care a ajutat, Mihai Tudose mai trebuie să îl scoată pe ministrul Viorel Ilie din propriul guvern, pentru a merge până la capăt. Și asta este tot însă o treabă de partid, dar nu al premierului, cu al lui Tăriceanu. Abia dacă îl va remania și pe ministrul penal al ALDE, Mihai Tudose va arăta că este un premier curajos, care poate conduce o echipă guvernamentală integră. Până atunci, rămâne tot un premier politic, care trebuie împins de la spate, ca să își facă puțină curățenie în ogradă.

INTERVIU | Ambasadorul Emil Hurezeanu: Germania are cel mai mare număr de vindecări din lume dintre pacienții cu coronavirus
Recomandări

INTERVIU | Ambasadorul Emil Hurezeanu: Germania are cel mai mare număr de vindecări din lume dintre pacienții cu coronavirus

 

Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

Close
Închide
  Close