UPDTAE ora 23:40. Liviu Dragnea: „Toţi colegii au apreciat profesionalismul lor (Shhaideh, Plumb – n.r.). Sevil Shhaideh a spus că vrea să aibă demnitate. A spus că ea şi familia ei nu mai pot suporta presiunea. Le-am spus colegilor mei că toţi am greşit. PSD a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare. O destabilizare serioasă a PSD-ului care poate să producă şi instabilitate în ţară. Mihai Tudose este un premier, bun, eficient, cu greşelile lui. Poate ale lui sunt ale mici decât ale mele. Am constatat amândoi că am comunicat prost. Eu mi-o asum. Nu mai putem face asemenea greşeli. Eu am avut de învăţat, şi Mihai a avut, şi colegii noştri. Mulţi dintre ei au plecat supăraţi. Să nu creadă vreo instituţie că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică. Mâine o să avem din nou CEx, la 12 fix, ca să discutăm despre înlocuitori. O să îl sun dimineaţă şi pe dl Tăriceanu, ca să vedem când putem să discutăm cu partenerii”.

Mihai Tudose: „Sevil şi Rovana, când au fost citate la DNA, şi-au prezentat demisiile. Le-am oprit, pentru a nu fi un semn de degringoladă în Guvern. Dar cele două au ajuns la limita răbdării, în special Sevil. Sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental. Am spus că îmi voi da demisia dacă mi-o va cere Guvernul, nu am venit cu Guvernul de acasă. Nu a fost un război, încercăm ca după această seară lungă să câştige partidul”.

Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană
Recomandări
Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană

UPDATE ora 23:30. Demisiile lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au fost acceptate de PSD. O nouă şedinţă a Comitetului Executiv va avea loc vineri, de la ora 12:00 pentru stabilirea noilor nominalizări pentru funcţiile rămase vacante. „Avem 3 miniştri demisionari. Este o situaţie dificilă pe care sper să o depăşim”, a spus Radu Moldovan, preşedintele PSD Bistriţa.


SUMAR


UPDATE ora 23.00 Ședința Comitetului Executiv Național al PSD s-a reluat, după o scurtă pauză. Liderii de filiale se poziționează în conflictul Dragnea-Tudose.

UPDATE ora 22:45. Liviu Dragnea, Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu au ieșit din ședință și s-au retras într-o altă sală, pentru a discuta.

Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste
Recomandări
Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste

UPDATE ora 22:30. Discutiile continuă în ședința PSD după ce liderii au luat o scurtă pauză. Comitetul Executiv Național s-ar putea încheia târziu în noapte, in condițiile în care nu s-a ajuns la un consens între partid și premier. În contextul actual, cu demisiile neacceptate de partid, premierul Tudose ar putea să își prezinte demisia din funcție.

UPDATE ora 22:18. Liderii PSD au respins demisiile lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc, potrivit unor surse. Ilan Laufer nu și-a depus până la urmă demisia.

UPDATE ora 21.00 Și Ilan Laufer și-a depus demisia la dispoziția partidului. Deja apar informații privind inlocuitorii celor 4 miniștri, în cazul în care partidul va accepta gesturile de onoare. Astfel, vicepremierul Marcel Ciolacu ar urma să îi ia locul lui Sevil Shhaideh, iar Gabriel Vlase ar merge la Transporturi.

Marius Nica ar urma să meargă la fonduri europene, în locul Rovanei Plumb.

În momentul dezbaterii celor patru demisii, s-au auzit aplauze din sala unde are loc ședința Comitetului Exexcutiv Național.

Social-democrații și-au securizat cât au putut discuțiile, la sediul central fiind pus în funcțiune un sistem de bruiaj al telefoanelor. Liviu Dragnea și Mihai Tudose urmează să facă declarații la finalul ședinței.

Cât mai câștigă un miner? Cel mai tânăr ortac mort avea minimumul pe economie, șeful demis al Complexului Energetic câștiga 18.000 de lei pe lună
Recomandări
Cât mai câștigă un miner? Cel mai tânăr ortac mort avea minimumul pe economie, șeful demis al Complexului Energetic câștiga 18.000 de lei pe lună

Tudose: Ori remaniere, ori demisionez!

UPDATE ora 20.20 Trei miniștri, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au depus mandatele, în ședința conducerii PSD. Aceștia au transmis că sunt dispuși să renunțe la portofolii, dacă partidul le cere.

Deputatul Gabriel Vlase ar putea să preia portofoliul de la Transporturi, potrivit surselor social-democrate.

În ședință, premierul a transmis că este pregătit să demisioneze, dacă nu se schimbă ceva în Executiv.

UPDATE ora 18:30. Președintele PSD a fost întrebat, la plecarea din sediul PSD din Băneasa, înainte de CEx, cum comentează declarația președintelui Klaus Iohannis, care a afirmat, la Craiova, în cursul dimineții, că dacă și Guvernul Tudose pică, atunci se va gândi serios dacă nu cumva PSD nu poate guverna și nu va mai pune un alt premier de la acest partid. ”Aoleo!”, a răspuns Dragnea, în timp ce urca în mașină.

Surse social-democrate au precizat pentru Libertatea că președintele PSD a recunoscut, în ședință, în fața colegilor, că s-a ajuns la o situație tensionată, iar vina o poartă atât el cât și alți social-democrați.

Se dorește pe de o parte un vot pentru fiecare ministru vizat de remaniere, iar o mare parte din social-democrați ar prefera un vot de principiu, de susținere a Cabinetului.

De altfel, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au fost apărate în declarațiile făcute la intrarea în ședință, reprezentanții PSD arătând că s-a dat deja un vot susținere, în Biroul Politic Național.

UPDATE ora 17:25. Ședința CEx, în care se va decide lista miniștrilor ce vor fi remaniați, a început. Premierul Mihai Tudose a declarat, la intrarea în sediul PSD: „Oricând îmi cere partidul demisia, mi-o dau!”. Premierul și președintele PSD au venit cu aceeași mașină la sediul central al partidului, de la Băneasa, unde au discutat timp de mai multe ore. Pentru că cei doi au întârziat, ședința a început cu o întârziere de aproape o oră, timp în care reprezentanții PSD au discutat în sediul central, în așteptarea celor doi lideri.

Ilan Laufer, ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, a spus, întrebat dacă i se va cere demisia din Guvern. „O să vedem la CEX care este decizia. Dacă CEx va cere acest lucru (demisia – n.r.)”.

Liderul europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a declarat joi că un funcţionar de la Bruxelles nu poate spune social-democraţilor cine pleacă sau nu din Cabinetul de la Bucureşti.

„Din punct de vedere al Bruxelles-ului, nu mă convinge absolut deloc. (…) Nu poate un funcţionar de la Bruxelles să ne spună cine pleacă sau cine nu pleacă, cine să semneze sau cine să nu semneze, atât timp cât sunt îndeplinite criteriile pentru decontarea unor fonduri pentru România, este dreptul nostru, acest lucru nu se condiţionează – fondurile europene – de o persoană sau de alta. Eu văd această ieşire prin discuţii pe care să le avem, cu argumente pro şi contra, să vedem părerea tuturor şi se va lua o decizie”, a afirmat Viorica Dăncilă, la sediul central al PSD

UPDATE ora 17:15. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a declarat, înainte de CEx, că ieșirea de la guvernare a PSD nu este un scenariu pe care partidul îl ia în calcul. În cazul unei eventuale demisii a premierului, Neacșu spune că viitorul prim-ministru ar trebuie să dat tot de PSD, pentru că partidul a câștigat alegerile în mod legitim.

UPDATE ora 16:45. Ce au declarat Rovana Plumb și Mihai Fifor, înainte de CEx:

UPDATE ora 16:20. Dragnea și Tudose vor avea o discuție la sediul PSD din Băneasa înainte de CEx.

Ședința PSD vine într-un moment cât se poate de interesant. În cursul dimineții, premierul Mihai Tudose și preșdintele Klaus Iohannis participă la lansarea noului model Ford EcoSport care va avea loc la Uzina Ford din Craiova. Este prima vizită în țară la care primii doi demnitari din stat participă împreună. Asta după că, anterior, în cursul zilei de luni, premierul a dat o fugă pe la Cotroceni, pentru o discuție cu șeful statului despre tensiunile dintre Guvern și PSD.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a confirmat întâlnirea dintre cei doi, arătând că face parte din dialogul instituțional.

Un subiect interesant care va fi abordat în ședința CEx a fost anunțat chiar de premier: este vorba despre ”raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate”.

În partid, tensiunea este maximă. Liderii care îl susțin pe Liviu Dragnea sunt nemulțumiți că premierul s-a plâns în public, și nu a vorbit în interiorul partidului.

Pe de altă parte, premierul pare că joacă cu demisia pe masă. Nemulțumit de spondajul apărut în spațiul publoc, în care Executivul era în picaj, în timp ce PSD și Liviu Dragnea cresc în preferințele românilor, Mihai Tudose este hotărât să meargă cu remanierea până la capăt, indiferent de opoziția din interiorul propriului partid.

Remanierea: Cine se alătură celor trei miniștri cu probleme în justiție; Unii au demisiile pregătite

Cei trei miniștri cu probleme în justiție, despre care premierul a spus clar că trebuie să părăsească Guvernul, pentru că îl afectează, ca percepție, în special la Bruxelles, sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale și Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, care apar în dosarul Belina, pentru care DNA cere începerea urmăririi penale pentru ministrul fondurilor europene.

Alături de cele două, apropiate ale lui Liviu Dragnea, se află ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, susținut de ALDE, și care este acuzat de ”aranjarea” unui concurs la minister.

Sevil Shhaideh a anunțat deja că decizia sa, care e deja luată, va fi comunicată în CEx. Iar Viorel ILie a precizat că erste dispus să renunțe la mandat. Dar că decizia se va lua în forul de conducere al ALDE, partidul care îl susține.

Potrivit unor surse, există și posibilitatea prezentării unor demisii în ședința PSD, astfel încât să nu se mai ajungă la remaniere. Alți doi miniștri care au fost criticați des în ultima vreme sunt ministrul Educației, Liviu Pop și ministrul Sănătății, Florian Bodog, dar și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Un alt nume vehiculat a fost al ministrului pentru IMM-uri, Ilan Laufer.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu afirma, la Antena 3, că ședința conducerii PSD ar putea să se prelungească mult în noapte. ”Nu vom pleca până când cei doi nu se împacă”, spunea reprezentantul PSD, despre tensiunile dintre Tudose și Dragnea.

Citește și: VIDEO / ”Dosarul” TAROM, episodul 4. Managementul dezastrului: Costurile în aer, încasările la pământ

Shakira, agresată de mama lui Pique? Imaginile controversate care fac înconjurul presei internaționale. Ce i-a făcut soacra și cum a reacționat fostul fotbalist. VIDEO
GSP.RO
Shakira, agresată de mama lui Pique? Imaginile controversate care fac înconjurul presei internaționale. Ce i-a făcut soacra și cum a reacționat fostul fotbalist. VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Lavinia Pîrva, detalii neasteptate despre Ştefan Bănică! Se întâmplă după aproape 10 ani de relaţie: 'S-au schimbat multe'
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, detalii neasteptate despre Ştefan Bănică! Se întâmplă după aproape 10 ani de relaţie: 'S-au schimbat multe'
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Cutremurător: Medicul care a consultat-o pe Ştefania ar fi spus că "nu are nimic, e isterică şi obeză". Fata avea de fapt o infecţie masivă în corp
Observatornews.ro
Cutremurător: Medicul care a consultat-o pe Ştefania ar fi spus că "nu are nimic, e isterică şi obeză". Fata avea de fapt o infecţie masivă în corp
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Știrileprotv.ro
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Legea moștenirii 2023. Cine primește averea în familie. Cum se împarte agoniseala, cotă parte pentru rudele implicate. Greșeala care vă poate lăsa fără drepturi
FANATIK.RO
Legea moștenirii 2023. Cine primește averea în familie. Cum se împarte agoniseala, cotă parte pentru rudele implicate. Greșeala care vă poate lăsa fără drepturi
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 28 ianuarie 2023. Vărsătorii au nevoie de rădăcini solide, dar acestea nu apar de la sine, e nevoie de o investiție emoțională serioasă
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2023. Vărsătorii au nevoie de rădăcini solide, dar acestea nu apar de la sine, e nevoie de o investiție emoțională serioasă
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află