MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 16:52

Editorial de Claudiu Săftoiu. Hoția defăimează România – ”delictul de țară” deja legiferat

Distribuie

Noțiunea de ”defăimare”, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), reprezintă o ”insultă”, o ”blamare”, o ”ponegrire” sau o ”calomniere”, o ”stigmatizare”, o ”înjosire”, o ”subapreciere” ori o ”critică vehementă”. În Noul Cod Penal, ”insulta” și ”calomnia” au parte de articole sancționatorii, care și acestea sunt contestabile, până la ”proba verității”. ”Insulta” și ”calomnia” fac referire la persoană, dar, foarte important!, și la un ansamblu mai larg, social - pentru a se asigura o relație de respect reciproc între cetățeni. Să propui, cu repetiție, în 2018, tu, Liviu Dragnea, condamnat penal, o nouă Lege a defăimării, când există deja legislație pentru fapte similare, înseamnă să supra-legiferezi în interes personal și de grup, nu în interes general-uman. Cu alte cuvinte, înseamnă să forțezi legiferarea unui ”delict de țară, ca adulat șef PSD.  În jurisprudența românească, pro-europeană, există instrumente de condamnare a ”defăimării”, dar și de apărare a ei, doar dacă este ”săvârșită pentru apărarea unui interes legitim.” (Articolul 207, Cod Penal).

Tentativa instituirii ”delictului de țară” – vânătoare de vrăjitoare, din perioada anilor ’50 comuniști

Virajul ultra-naționalist pe care l-a luat PSD de la ultima ”cuvântare” a lui Liviu Dragnea, susținută la tribuna Congresului Extraordinar al PSD – de când a început să îi pută orice nu scoate panglici tricolore pe gură, cu patos patriotard ,- este o simplă și perfidă indicație de regie a consilierilor săi israelieni. Confruntat cu trei dosare penale, aflate în faze procesuale ultimative, care îi amenință libertatea fizică, președintele PSD vede în vorbe crime la adresa României. Acest om uită că, în realitate, faptele fac omul, nu vorbele. Iar o națiune nu moare din vorbe, ci din fapte împotriva ei. Fapte care dovedesc că patriotismul este o fațadă, că interesul înseamnă bani și influență, așa cum este modificarea legilor justiției, forțată de PSD. Repunerea pe tapet a Legii defăimării țării, veche din feburarie 2016 – când i-au lipsit doar proceduri regulamentare parlamentare corecte pentru a trece, nu voturile asigurate oricum –, dezvăluie un plan mai vechi al lui Liviu Dragnea & compania: crearea noțiunii juridice a ”delictului de țară”, având ca avanscenă atotputernicia meschinului ”interes național”, al generalului Gabriel Oprea, șef la defunctul UNPR.

Nu sunt puțini, astăzi, cei care au ca verticală a propriei propășiri politice naționalismul putred de corupt: voci îmbuibate ale societății civile sau din mass-media, ori trombonitori politici de coaliție izbesc cu cărămida în piept și reclamă o aprigă iubire de țară. În timp ce își sug din degete caviarul complicităților politice, țara este furată prin etanșe rețele de relații de afaceri, prin demnitari puși doar să tragă sfori și prin modificări legislative, cu ”cheie politică”.

Când îți furi și îți minți țara, fiind la putere, atunci o defăimezi zi de zi

Defăimarea țării înseamnă furtul țării, pe față. Înseamnă minciuna publică, în locul unui program de guvernare realist. Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu ori alții nu sunt ei vinovații pentru că România nu e curată și dreaptă. Asta, nu. Dar ei sunt clar vinovați că nu construiesc mai mult decât dărâmă Dragnea, PSD-ALDE și, o țâră mai mult, UDMR. În aceasta rezidă lipsa lor de folos pentru națiune.Și poate e la fel de grav.

Când faptele celor care conduc fac țara de râs, atunci cei care conduc se fac vinovați de ”grav abuz de România”. Legiferați asta, Liviu Dragnea!


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Citește și:

Citește mai multe despre Editorial pe Libertatea.

Comentarii