Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Pisica moartă a rectificării PSD infectează bugetul public al României
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Editorial de Claudiu Săftoiu. Pisica moartă a rectificării PSD infectează bugetul public al României

Editorial de Claudiu Săftoiu. Pisica moartă a rectificării PSD infectează bugetul public al României

Lipsa unei legislaţii interne predictibile, cuprinzătoare, cu atribuţii şi obligaţii imuabile între partenerii instituţionali, a făcut ca suspecta rectificare bugetară cerută de Guvern, în luna august, să provoace o mutaţie majoră în lanţul deciziilor de cheltuire a banului public din România. Totul pleacă de la coabitarea toxică dintre palatele politice, Cotroceni şi Victoriei, şi de lipsa cronică a consensului. Bezmeticii din jurul premieriţei Dăncilă s-au încurcat în propriile capcane, întinse lui Klaus Iohannis.  După ce, timp o lună de zile, l-au forţat pe Iohannis să convoace CSAT-ul, pentru asumarea in integrum a unei rectificări bugetare profund suspecte, consilierii au pus-o pe Viorica Dăncilă să pronunţe şi să-şi asume o decizie discreţionară, pentru care poate plăti în instanţă, în nume personal. Astfel, rectificarea bugetară va fi asumată integral de Guvern, fără aşteptarea avizului CSAT, dar şi fără votul Parlamentului.

Rectificarea suspectă a ajuns de unde a plecat: în curtea Guvernului

Între o democraţie funcţională, puterea executivă, adică Guvernul României, nu este chiar de capul lui, oricât şi-ar dori PSD-ALDE să prăduiască banii contribuabililor, fără să răspundă de ce şi cum o fac. De pildă, Legea Bugetului de Stat trebuie asumată prin vot, de puterea legislativă, adică de Parlamentul României. Tot astfel, o rectificare bugetară, oricât de tardivă şi inexplicabilă este, trebuie avizată de CSAT, şi apoi votată în Parlament, deoarece este vorba de realocarea unor sume imense, care provin din taxele şi impozitele plătite de români. Răspunderea este enormă şi atrage sancţiuni grave.

Cu şedinţa CSAT convocată şi neînchisă, din cauza neclarităţilor rectificării bugetare, Guvernul alege calea scurtă şi creează un precedent periculos

Asmuţită şi de căruntul pletos de la Finanţe, Dăncilă şi-a pus singură gâtul în laţul unei instanţe de contencios administrativ. Premieriţa a spus că „şi-a îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere” şi că va asuma răspunderea Guvernului. Numai că legea Bugetului prevede avizul CSAT, pozitiv sau negativ, pentru sumele alocate instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Acest aviz nu a fost încă dat. Preşedintele Iohannis a suspendat şedinţa CSAT, în mod neuzual, şi i-a invitat joi, 6 septembrie, pe membrii din CSAT ai Guvernului, pentru obţinerea avizului legal.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Hăis şi cea între palatele Cotroceni şi Victoriei – bugetul naţional nu rezistă

Anturajul guvernamental a fost însă de altă părere. Invocând o decizie CCR din 2015 şi anii precedenţi – scoasă de la naftalină de neobositul în rele, Tudorel Toader – şi potrivit căreia Guvernul poate adopta o rectificare bugetară, după ce în prealabil a solicitat avizul CSAT, chiar dacă ulterior nu îl mai primeşte, aflăm că Executivul poate şi să centreze, şi să dea şi cu capul. Este pentru prima dată, când o astfel de măsură guvernamentală discreţionară perturbă consensualitatea în luarea deciziilor şi ordinea instituţională, în cheltuirea banului public din România.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Mai mult, asumarea răspunderii exclusiv, de către Guvern, pentru rectificarea bugetară, fără acordul legal al Parlamentului, reprezintă un abuz în sine, care va duce la plângeri penale întemeiate, împotriva Guvernului Dăncilă. Singurul apel posibil, în această situaţie, este către marele absent şi indiferent al statului român, sinecuristul Victor Ciordea, Avocatul Poporului. Acesta nu a mişcat un deget în apărarea protestatarilor gazaţi şi brutalizaţi de jandarmerie, pe 10 august. De ce ar face-o acum? Timpul trece, leafa merge.

Coabitarea între palatele puterii a fost făută praf şi pulbere

Ruptura dintre PSD şi preşedintele Iohannis are loc violent, cu forţarea, de ambele părţi, a fundamentului juridic şi administrativ al statului român. Preşedintele alege o soluţie în premieră – suspendarea unei şedinţe CSAT -, iar Guvernul alege o repliere în premieră – asumarea rectificării bugetare, fără avizele CSAT.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Bugetul de Stat 2018 al PSD – croit prost de la început, a ajuns doar  pentru 9 luni, din totalul celor 12 luni calendaristice

Dar să nu uităm de unde a plecat acest carusel al trecerii peste toate liniile roşii, în politica românească: croirea strâmbă a bugetului de stat 2018, prin care PSD-ALDE au proiectat un parcurs financiar total nesustenabil al banului public, cu moment de criză de lichidităţi spre sfârşitul anului. Adică fix în septembrie, luna rectificării impuse cu forcepsul.

Pesediştii au vrut să arunce pisica moartă a minciunilor şi abuzurilor asupra banului public, spre Palatul Cotroceni. Nu le-a ieşit.

Ca urmare, PSD-ului o să îi iasă curând în stradă cetăţenii minţiţi şi duşi cu zăhărelul electoral, printr-o economie gestionată bezmetic, din ce în ce mai aproape de o implozie fără precedent.


Claudiu Săftoiu – autorul este doctorand în informații și securitate națională, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I. A fost președinte-director general al Televiziunii Române (2012 – 013), director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007) și  consilier prezidențial (2004-2006). Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: „Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni (Editura Trei, 2003).


Citește și: 

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, fără aviz de la CSAT. Teodorovici anunță că va merge la consultările de la Cotroceni

VIDEO. Teodorovici a prezentat rectificarea bugetară, care este pozitivă, cu excepția bugetelor serviciilor secrete. Explicațiile ministrului de Finanțe

Klaus Iohannis condamnă Guvernul după adoptarea rectificării bugetare. „Este inadmisibilă această abordare a Executivului”

Close
Închide
  Close