MENIU CAUTĂ
05 Sep. 2018 17:57 , de Valentina Postelnicu

VIDEO/ Teodorovici a prezentat rectificarea bugetară, care este pozitivă, cu excepția bugetelor serviciilor secrete. Explicațiile ministrului de Finanțe

Distribuie

Teodorovici a prezentat rectificarea bugetară, arătând că Ministerul de Finanţe a luat în calcul acelaşi nivel de creştere economică de 5,5% utilizaţi şi la fundamentarea Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Potrivit ministrului, bugetele servicilor secrete rămân tăiate, având astfel o rectificare negativă. 

În proiectul de rectificare s-a estimat un PIB în valoare nominală de 945 de miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei – cât a fost estimat iniţial.

„În aceste condiţii, Guvernul României realizează o rectificare bugetară pozitivă şi cu încadrarea în deficitul de 2,97 din PIB, acelaşi pe care l-am estimat la începutul acestui an. Principiile pe baza cărora s-a efectuat prima rectificare din 2018 au fost următoarele. În primul rând, evaluarea veniturilor bugetare, în raport cu venitul încasărilor şi cu nivelul încasărilor, pe primul semestru, evoluţia indicatorilor macroeconomici prognozaţi, precum şi de actele normative pe care Parlamentul le-a adoptat după intrarea în vigoare a Legii 2/2018, Legea bugetului. Un alt principiu a fost acela al alocării de fonduri pentru asigurarea cu prioritate a cheltuielilor necesare şi obligatorii pentru salarii, pensii, drepturi de asistenţă socială, cheltuieli care decurg din obligaţii internaţionale şi alte astfel de cheltuieli. Trebuie menţionat că o mare parte din sumele necesare a fi asigurate la rectificarea bugetară sunt rezultate din aplicarea de măsuri legislative adoptate în cursul anului 2018, la fel după momentul aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2018. Un al treilea principiu – foarte important şi acesta – este acela al neafectării acelor proiecte care se află deja în derulare, proiecte de investiţii fezabile, fiind asigurate astfel sume pentru lucrări ce se pot efectua până la finalul acestui an”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, „veniturile bugetului general consolidat se majorează astfel pe sold cu suma de 8,8 miliarde de lei”.

La capitolul de cheltuieli, majorarea per sold a cheltuielilor bugetului general consolidat se ridică la un nivel de 9,9 miliarde de lei.

Ministrul a arătat că pentru bugetele locale, au fost alocate sume defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată, pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale, în sumă de 1,7 miliarde de lei, din care 916 milioane sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

În plus, s-au alocat 209 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor determinate de implementarea la nivelul judeţelor şi sectorului Municipiului Bucureşti a programului pentru şcoli al României în perioada septembrie-decembrie a anului şcolar 2018-2019 şi 600 milioane de lei, sume defalcate din TVA pentru achitarea plăţilor restante la nivelul comunităţilor locale.

La Ministerul Sănătaţii, a fost alocată o sumă suplimentară de 333,6 milioane de lei per sold, din care 418 milioane lei pentru achiziţionarea de incubatoare şi alte echipamente medicale, pentru mamă şi copil, pentru programe şi acţiuni de sănătate, pentru achiziţie de echipamente testare auditivă la nou-născuţi, pentru dotări cu aparatură medicală în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar”.

De asemenea, la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, un plus de 557,5 milioane lei per sold, în principal, pentru asigurarea drepturilor salariale ale personalului din unităţile sanitare.

Teodorovici a menționat că la bugetul asigurărilor sociale de stat există un plus de 852,1 milioane lei per sold, în principal, pentru asigurarea drepturilor de pensie.

La nivel local, toate proiectele pe care Programul Naţional de Dezvoltare Locală, atât I, cât şi Programul Naţional II vor avea finanţarea asigurată până la finalul acestui an, astfel încât orice factură care ajunge la Ministerul Dezvoltării poate fi decontată fără niciun fel de probleme.

Ministrul a arătat că bugetele structurilor care fac parte din CSAT au rămas aceleași din rectificarea finală, postată pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„Toate aceste entităţi au o rectificare negativă, dar trebuie menţionat şi următorul lucru, că nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecărei structuri în parte să fie dus până la bun sfârşit, până la finalul acestui an. Deci, orice cheltuială pe care o au în vedere până la final de an va fi asigurată, dar nivelul de execuţii la şapte luni de zile arăta clar că sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce, nici legal, ci nici financiar, în acelaşi timp, să ţii banii într-o zonă în care ei nu se cheltuie. Îi iei, îi realoci practic, îi utilizezi, iar dacă în cealaltă zonă vine momentul în care e nevoie să cheltui mai mult decât a rămas ca şi sumă, sumele se pot aloca de către guvern fără niciun fel de problemă”, a explicat Teodorovici.


Citește și:

Editorial de Claudiu Săftoiu. Pisica moartă a rectificării PSD infectează bugetul public al României

Klaus Iohannis condamnă Guvernul după adoptarea rectificării bugetare. „Este inadmisibilă această abordare a Executivului”

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici pe Libertatea.

Comentarii