08 Ian. 2018 21:00

Editorial de Claudiu Săftoiu. Liviu Dragnea, de neclintit în PSD, la început de an

Distribuie

La primul Comitet Executiv Național (CEX) al PSD din 2018, era de așteptat ca ceva sau cineva (”gruparea Tudose?”) să fisureze soclul pe care stă înfipt președintele Liviu Dragnea. Urmărit penal în două dosare simultan, atacat la jugulară de pesediști mai cu vână – Cătălin Ivan, Adrian Țuțuianu, Mihai Chirică – boțit constant de presiunea străzii și de pancartele anti-corupție, arătat cu degetul în Europa de întreaga opoziție -, Liviu Dragnea rămâne totuși liderul suprem, de neclintit, al PSD. Nici nu poate fi altfel.

Restructurarea guvernului – o rotație a cadrelor, fără efecte în creșterea performanței guvernamentale

Se vorbește din ce în ce mai mult despre o 'grupare Tudose' în PSD, capabilă să îi restrângă influența lui Liviu Dragnea. Dar obiectivul pe termen scurt al lui Mihai Tudose este să își securizeze atât propria guvernare, cât și poziția de prim-ministru. Creșterea economică-record înregistrată de România din 2017, în competiția europeană, dar și riscantele măsurile fiscale interne – majorări de salarii în sectorul public, scăderea TVA, noul Cod Fiscal – au îndreptat economia națională spre o supraîncălzire deja prezentă, dovada stând creșterea continuă a prețurilor și a adâncirii deficitelor. Până când firavele echilibre ale economiei românești vor fi amenințate serios, Mihai Tudose a cerut restructurarea guvernului, prin comasarea unor ministere. El va forța și schimbarea 'in corpore' a secretarilor de stat, numiți de Dragnea. Schimbarea este cerută insistent din teritoriu, din partea 'baronilor PSD'. Înainte de participarea la CEX, aceștia au venit la Guvern, cu numele favoriților în buzunar. Este evident că restructurarea guvernului nu își are rostul, câtă vreme chiar guvernanții consideră că echipa Tudose a adus rezultate excelente, în 2017. Dar 'mutarea scaunelor', la București, poate duce la regrupări și repoziționări în perspectiva războaielor din partid. În plus, CEX nu poate decide operarea nici unei mișcări în guvernul Mihai Tudose, fiind un guvern de coaliție PSD-ALDE. Abia după întâlnirea de peste două zile, a coaliției la guvernare, se poate discuta sigur despre schimbări de persoane și comasări de ministere. La CEX al PSD s-a decis nominalizarea unui nou ministru, în locul demisionarei Doina Pană, de la Ministerul Apelor și Pădurilor.

În PSD, nici măcar nu adie vântul descălecării lui Liviu Dragnea

Dragnea va avea viață grea, în 2018, pe măsură ce termenele în dosarele deschise de magistrați împotriva sa vor ajunge la soroc. Justiția îi va face viața grea, dar nu și partidul. Oricâte daune ar aduce Dragnea PSD-ului – provocând instabilitate guvernamentală, luând decizii discreționare, sau șifonând pe mai departe imaginea partidului, – el nu poate fi răsturnat de la putere. Pur și simplu. Nici măcar convocarea unui congres nu îi dă emoții, fiindcă alegerea sa ca președinte a fost votată de peste 500 000 de votanți din țară, nu ca urmare a unui congres.

PSD începe anul 2018 stabil, și la guvernare. Susținut de ALDE, partidul va avea de înfruntat efectele propriilor măsuri impuse în 2017, ca urmare a unui program electoral caracterizat printr-o fantezie periculoasă.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare 'Carol I'. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la 'Evenimentul Zilei' (1995-1998), 'Privirea' (1999-2000), 'Oameni în top' (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: 'Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni' (Editura Trei, 2003).


Citește și: 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop miercuri, 24 octombrie 2018. Gemenii au parte de o zi foarte dificilă
Loading...
Comentarii