Mergi direct la conținut »
scrisoarea unei învățătoare către ministrul Educației
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

EXCLUSIV | Ministrul Educației: “Elevii nu mai pot folosi materialele auxiliare actuale”. Editorii se revoltă: “E un șoc, nu am fost consultați, avem depozitele pline!”

De Dragoș Tănase, . Ultimul update Joi, 17 august 2017, 15:02

Elevii nu mai pot folosi materialele auxiliare actuale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Liviu Pop (foto), care a justificat decizia prin faptul că  materialele auxiliare existente acum pe piață nu sunt omologate, deci de miercuri nu mai pot fi folosite în școală, până când nu vor fi avizate. Editorii sunt şocaţi de decizie, îl contrazic pe ministru, reclamă că nu au fost consultați, spun că au depozitele pline cu materiale auxiliare și atenționează că lucrurile nu pot rămâne așa. 

Ad placeholder

Ministrul Educației a făcut apel la edituri să nu mai trimită școlilor și profesorilor niciun material auxiliar, pentru că cele existente acum pe piață nu sunt omologate. Pop a precizat că pentru omologarea materialelor auxiliare va fi constituită, în cel mult 30 de zile, o comisie formată din secretari de stat din Ministerul Educației și reprezentanți ai consiliilor elevilor și părinților, care va elabora normele metodologice pentru avizarea și acreditarea auxiliarelor.

Editorii îl contrazic pe ministru și spun că lucrurile stau altfel.

“În urmă cu doua zile, două edituri au obținut acreditarea pentru aceste materiale, asta înseamnă că au fost avizate. Practic, lucrurile se bat cap în cap”, a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România (UER), Polixeniu Anghel.

Acesta spune că decizia lui Liviu Pop i-a luat pe toți editorii prin surprindere și îi atrage atenția ministrului Educației că nu așa se procedează într-o țară normală.

“Vestea a venit ca un șoc, avem depozitele pline. Iar într-un stat de drept, nu așa se procedează. Se vine cu un act normativ, ca să schimbi un alt act normativ. Noi nici măcar nu am fost consultați, dar lucrurile nu vor rămâne așa. Membrii UER vor hotărî mâine ce cale vor urma și ce vor face în acest sens”, a adăugat Polixeniu Anghel.

Toate materialele auxiliare trebuie revizuite, a spus ministrul Educației.

”În ce privește materialele didactice auxiliare, am constatat că Ordinul 4916 din 2002 nu a fost actualizat, deși Legea educației a apărut din 2011, fapt pentru care am emis un ordin care anulează acest act normativ din 2002, adică toate materialele de învățământ auxiliare trebuie revizuite. Adică toate auxiliarele, începând cu ziua de astăzi (9 august – n.r.), nu mai sunt valabile”, a precizat Liviu Pop.

Editorii spus că au cheltuit mulți bani pentru a produce aceste materiale auxiliare, iar acum – cu o lună înainte de începerea noului an școlar – se văd cu activitatea blocată și cu sumele investite înghețate.

Ad placeholder
Tragicomedia 10 august sau despre cum să ocolești o investigație incomodă. DIICOT a evitat câteva lămuriri, care nu convin nici PNL și nici PSD!
Recomandări
Tragicomedia 10 august sau despre cum să ocolești o investigație incomodă. DIICOT a evitat câteva lămuriri, care nu convin nici PNL și nici PSD!
 

“Vor fi pierderi majore, în materie de bani”, a completat directorul UER.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache, spunea că părinții au ajuns să cumpere în fiecare an până la 10 manuale auxiliare, pentru materii precum limba română, matematică şi religie.

Costache preciza că unele edituri care vând materiale auxiliare le dau profesorilor un discount de 20% din valoarea materialelor achiziționate, piața materialelor auxiliare ajungând la aproximativ 80 de milioane de euro anual.

Întrebat cum răspunde acestor acuzații, Polixeniu Anghel s-a arătat indignat de acest fapt și a dezvăluit și o posibilă cauză a fenomenului: “Am auzit și eu de această practică, iar dacă ea există… este din cauza faptului că acestea nu se vând copiilor prin intermediul bibliotecilor din școli, ci direct << cu sacoșa ». Nu e normal!”.


CITEȘTE ȘI… Un celebru prezentator tv din România, copleșit de boli. “Ce păcat că nu există indemnizație pentru murit”


 

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume” » Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
PARTENERI - GSP.RO
La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume” » Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Bomba bombelor pentru clanul Duduianu! Șeful interlopilor NU a murit, de fapt
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Bomba bombelor pentru clanul Duduianu! Șeful interlopilor NU a murit, de fapt
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close