Mergi direct la conținut »
Eliberarea condiționată, mai ușor de dispus. Modificarea făcută de parlamentari
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Eliberarea condiționată, mai ușor de dispus. Modificarea făcută de parlamentari

Eliberarea condiționată, mai ușor de dispus. Modificarea făcută de parlamentari

Eliberarea condiționată, mai ușor de dispus. Parlamentarii au modificat prevederile din Codul penal referitoare la condițiile pentru eliberarea din închisoare, mai devreme de termen. Astfel, dacă pedeapsa primită este mai mică de 10 ani, eliberarea condiționată va putea fi dispusă dacă deținutul a executat jumătate din pedeapsă, nu două treimi, cum prevede legea actuală.

De Sorina Ionaşc,

Deputații și senatorii din comisia specială care elaborează legile din domeniul justiției au modificat regulile eliberării condiționate.

”Pentru pedeapsa cu închisoarea mai mică de 10 ani se poate aplica liberarea condiționată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă”, prevede modificarea făcută.

În prezent, Codul penal prevede executarea a două treimi din pedeapsă, ca o condiție pentru eliberarea condiționată.

Mai mult, condamnații care au mai mult de 60 de ani, regulile sunt și mai blânde. Este necesară executarea a doar o treime din pedeapsă, nu jumătate, cum prevede actualul Cod Penal.

Comisia ”Iordache”, alte modificări


Comisia specială condusă de Florin Iordache a început, joi, dezbaterile pe Codul penal, unde cel mai controversat articol este cel referitor la abuzul în serviciu.

Parlamentarii au mai adoptat un amendament controversat, care l-ar avantaja pe fostul președinte Ion Iliescu, în dosarul ”Mineriada”, unde este judecat pentru infracțiuni împotriva umanității.

O altă prevedere adoptată de deputații și senatorii din comisia specială face referire la condamnări. ”Decizia instanței trebuie să se bazeze pe probe certe, dincolo de orice îndoială, din care să rezulte implicarea persoanei condamnate în activitățile infracționale producătoare de bunuri și bani”, prevede amendamentul adoptat.

Close
Închide
  Close