Președintele francez a insistat ca în cadrul summitului G7 din weekend să se discute problema incendiilor care distrug pădurea amazoniană. Macron le-a cerut celorlalți lideri mondiali să facă presiuni asupra lui Bolsonaro și să-l oblige să ia măsuri.

În replică, liderul brazilian a spus despre președintele Macron că are o „mentalitate colonialistă”.

Dar în weekend disputa dintre cei doi președinți a ajuns la un alt nivel.

Pe rețelele de socializare a fost postată o fotografie în care cei doi lideri apar alături de soțiile lor: Macron, 41 de ani, alături de Brigitte – 66 de ani, și Bolsonaro, 64 de ani, cu soția sa Michelle, în vârstă de 37 de ani. Colajul era însoțit de comentariul: „Acum înțelegeți de ce Macron îl persecută pe Bolsonaro?”

La fotografie, președintele Braziliei a comentat spunând ”Nu-l umiliți pe tip, ha ha”.

Întrebat dacă răspunsul provine de la Bolsonaro însuși, un purtător de cuvânt al palatului prezidențial din Brazilia a refuzat să comenteze, scrie Daily Mail.

Întrebat despre acest moment, președintele francez le-a răspuns jurnaliștilor că aceste comentarii ale lui Bolsonaro au fost „extraordinar de nepoliticoase”. „A spus lucruri lipsite de respect despre soția mea. Eu am un mare respect față de poporul brazilian și nu pot decât să sper că vor avea în curând un președinte potrivit pentru această poziție”.

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

„Ce pot să spun? Este trist. Este trist pentru el în primul rând și pentru brazilieni”, a continuat Macron adăugând că „Cred că femeilor braziliene le va fi rușine probabil să citească astfel de lucruri spus de președintele lor”.

”Casa noastră arde. La propriu. Pădurea tropicală amazoniană – plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre – este cuprinsă de foc. Este o criză internațională. Membri ai Summit-ului G7, să discutăm peste două zile această situație de urgență de prim rang”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter, în avanpremiera reuniunii G7 de la Biarritz.

Postarea l-a iritat pe Jair Bolsonaro, mai ales că Brazilia nu face parte din forul G7. Liderul Braziliei îl acuză pe Macron că are ”o mentalitate colonialistă deplasată” și se folosește de acest subiect pentru a obține câștiguri politice, relatează BBC News.

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu
Recomandări

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu

Bolsonaro susține a adăugat că țara sa este deschisă la discuții pe tema incendiilor din pădurea amazoniană, dar bazate pe ”date obiective și pe respect reciproc”.

Macron nu este singurul lider al lumii preocupat de situație. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a spus că este ”profund preocupat” de incendiile de pe Amazon.

Jair Bolsonaro trebuie să facă față și criticilor din ce în ce mai dure din țară, unde activiștii de mediu îl acuză din ce în ce mai vehement că i-a încurajat pe fermieri să obțină noi terenuri agricole prin incendierea junglei.

Totuși, Bolsonaro are și susținători, printre ei fiind fermierii și cei care exploatează pădurea amazoniană cărora președintele le-a promis mai mult sprijin înainte de a fi ales.

Citeşte şi:

Emmanuel Macron: Liderii din G7 au convenit să ajute „cât mai repede ţările lovite” de incendiile din Amazonia

Noi imagini din spațiu cu incendiile din Amazonia. Președintele Braziliei trimite armata să lupte cu flăcările

Summitul G7 de la Biarritz. Macron mandatat să negocieze cu Iranul, Trump promite acord comercial cu Marea Britanie după Brexit

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre
HOROSCOP

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre