Mergi direct la conținut »
Erdogan acuză ”tiranii” din Egipt că l-ar fi ucis pe fostul președinte Morsi
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Erdogan acuză ”tiranii” din Egipt că l-ar fi ucis pe fostul președinte Morsi

Erdogan acuză ”tiranii” din Egipt că l-ar fi ucis pe fostul președinte Morsi

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi "a fost ucis", imputând responsabilitatea morţii acestuia autorităţilor egiptene, informează AFP, preluată de Agerpres.

De Adrian Ilie,

„La tribunal, el a stat chircit pe jos timp ce 20 de minute. Autorităţile nu au făcut nimic pentru a-i veni în ajutor. El a fost ucis şi nu a murit din cauze naturale”, a declarat Erdogan în timpul unei întâlniri electorale la Istanbul.

Erdogan a afirmat că va face totul pentru a-i aduce pe responsabilii egipteni „în faţa tribunalelor internaţionale”.

Provenit, la fel ca Morsi, din mişcarea islamistă, Erdogan l-a calificat pe acesta drept „martir” după anunţarea decesului său, luni, şi i-a acuzat pe „tiranii” aflaţi la putere în Egipt că sunt responsabili de moartea lui, o aluzie la preşedintele Abdel Fattah al-Sissi.

Mohamed Morsi, decedat după o audiere la tribunal, a fost înhumat marţi la Cairo, în cadrul unei ceremonii foarte discrete şi sub înaltă supraveghere, după ce stătuse închis vreme de şase ani în spatele gratiilor.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt sunt aproape inexistente după ce armata egipteană, condusă de Abdel Fattah al-Sissi, l-a înlăturat de la putere pe Morsi în 2013. Ulterior, Morsi a fost arestat și judecat în mai multe procese.

În noiembrie 2016, o instanță egipteană de casație a anulat sentința inițială de condamnare la moarte a lui Morsi pentru spionaj și a dispus rejudecarea procesului. În octombrie 2018, Abdullah Morsi, unul dintre fiii fostului președintele, declara că tatăl său este ținut în izolare și îi este refuzat tratamentul pentru afecțiuni serioase precum tensiune arterială mare și diabet.

Citește și:Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi a murit în sala de tribunal

Close
Închide
  Close