Daca in aceasta perioada debransarile au fost sistate, contorizarea individuala nu tine seama de anotimp. Iata care sunt echipamentele de masurare a consumului de utilitati pentru un apartament:
– contoare (debitmetre) de apa rece si de apa calda
– repartitoare de costuri (caldura) pentru calorifere (prevazute cu robineti termostatati)
O conditie obligatorie pentru contorizarea individuala a apei si a energiei termice pentru calorifere este existenta contoarelor pe bransamentele generale ale blocului sau scarii.
Pentru contorizarea individuala a apei reci si a apei calde, proprietarul are de parcurs urmatoarele etape:
– Anunta asociatia de intentia de a se contoriza individual.
– Se adreseaza in scris societatilor furnizoare (Apa Nova, RADET) solicitand: avizul furnizorului pentru modificarea instalatiei interioare si lucrarile efectuate; informatii privind tipul contorului general; recomandari de firme de specialitate autorizate sa monteze contoare pasante de apartament din aceeasi clasa cu contorul general;
– E bine ca proprietarul sa selecteze cateva oferte ale firmelor de specialitate autorizate si agreate de Biroul Roman de Metrologie Legala, acceptand cea mai buna oferta pret/ calitate, dar si in functie de perioada de garantie.
Nu uitati sa solicitati firmei garantia pentru lucrarile executate, service in garantie si post garantie, verificare metrologica periodica (se efectueaza insa contra cost).
Montarea de repartitoare de costuri pentru caldura trebuie executata de toti proprietarii, in acelasi timp fiind necesara si existenta contorului de energie termica pe bransamentul general pe bloc sau scara. Fiind utilizate doar pentru repartizarea cheltuielilor totale pe fiecare calorifer in parte, repartitoarele de costuri nu necesita agrementari speciale, dar trebuie ca toate sa fie de acelasi tip. Prin montarea de repartitoare de costuri si robineti termostatati, cantitatea de caldura din apartamente este gestionata de fiecare in functie de necesitatile personale.
Atentie insa, contorizarea la nivel de apartament presupune obligatia proprietarului de a achita in continuare:
– cota-parte din cheltuielile pentru intretinerea, repararea, inlocuirea si modernizarea instalatiilor de utilitati aflate in proprietate comuna;
– cota-parte din cheltuielile datorate consumului de utilitati (daca este cazul) in spatiile de folosinta comuna (holuri, culoare, spalatorii, uscatorii, ghena de gunoi, etc.)
– cota-parte din risipa datorata unor avarii (pana la remediere) ale instalatiilor de utilitati aflate in proprietatea comuna.