„Eugen Doga a plecat, astăzi, să compună muzică pentru îngeri… Tristă zi de vară. Dumnezeu ni l-a luat la el pe Eugen Doga… Când, în mod firesc, ar fi trebuit să celebrăm viața, ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină: compozitorul, pedagogul, omul de cultură Eugen Doga. A plecat în tăcerea cerească cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”, se arată în mesajul instituției.

Compozitorul moldovean este creatorul a două dintre valsurile celebre ale perioadei moderne: „Dulcea și tandra mea fiară” și „Gramofon”. Primul vals este considerat a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Ziua funeraliilor compozitorului Eugen Doga va fi decretată zi de doliu național în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul „Maria Mirabela” și am plâns ascultând muzica din „Lăutarii”. Purtăm cu noi pretutindeni celebrul vals din „Gingașa și tandra mea fiară” și recunoaștem compozițiile maestrului de la primele note”, a notat Maia Sandu.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Președinta a subliniat că Republica Moldova „a fost mai frumoasă și mai bogată” datorită lui Doga și a exprimat recunoștința întregii națiuni pentru moștenirea artistică lăsată de maestru.

Într-o intervenție la Radio Moldova, fiica compozitorului, Viorica Doga, a evocat cu emoție valorile care l-au definit pe maestru.

„Trebuie să ai și suflet curat, asta e în primul rând, suflet curat să ai, atunci ești și modest, sufletul-asta e important”, a spus Viorica Doga.

Fiica maestrului a adăugat că a învățat o lecție valoroasă de la tatăl său: „Trebuie de muncit, trebuie de lucrat, așa cum poți, asta este cel mai important.”

Născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra din raionul Rîbnița, Eugen Doga a fost un simbol al culturii moldovenești și una dintre cele mai respectate figuri ale muzicii est-europene. Cu o carieră de peste șase decenii, a compus muzică de film, balet, corală și instrumentală, creând un univers sonor inconfundabil, în care sensibilitatea, romantismul și rădăcinile folclorice s-au împletit armonios.

A devenit cunoscut pe plan internațional prin coloanele sonore ale filmelor regizate de Emil Loteanu, precum „Lăutarii”, „Tandra mea fiară” și „Maria, Mirabela”. Valsul din „Tandra mea fiară” a fost inclus de UNESCO în lista capodoperelor muzicale ale secolului XX și a răsunat pe scenele lumii, inclusiv la Jocurile Olimpice.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Eugen Doga este autorul muzicii la baletul „Luceafărul”, inspirat de poemul lui Mihai Eminescu, și al nenumăratelor lucrări simfonice, corale și de cameră. A compus muzică pentru peste 200 de filme, fiind unul dintre cei mai prolifici compozitori din fostul spațiu sovietic.

Distins cu titlul de Artist al Poporului al URSS, cu Ordinul Republicii Moldova și cu Ordinul Steaua României, Eugen Doga a fost nu doar un creator de excepție, ci și un promotor al valorilor culturale românești și europene. A sprijinit constant tinerii muzicieni și a pledat pentru unitatea culturală dintre Republica Moldova și România.

Pe 22 octombrie 1998, compozitorul a primit și cetățenia rusă. În ultimii ani, Eugen Doga 
a locuit la Moscova, în cartierul Krilațkoe.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Realist2023 03.06.2025, 18:19

RIP - extraordinar compozitor, un roman de varf la nivel mondial !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.