Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, băiatul de 22 de ani care s-a stins din viață la spitalul Sf Ioan după incendiul din Colectiv, a înființat o asociație prin care și-a propus să miște sistemul. La doi ani după tragedie, este extrem de dezamăgit de cum au evoluat lucrurile. De doi ani a avut nevoie România ca să revină la aceeași stare de dinainte de Colectiv: adică la localuri neautorizate, dar care totuși funcționează, spitale la fel de prost utilate, personal insuficient.
Eugen Iancu nu renunță la luptă. Noul sediu al Asociației Colectiv GTG 3010 este în această perioadă loc de pelerinaj pentru reporterii de la televiziuni și ziare. Toți trec pe la Eugen Iancu pentru interviuri. Și el răspunde neobosit la întrebări, fiindcă misiunea lui este să nu renunțe. A reușit să treacă peste durerea că a ajuns să-și îngroape fiul de doar 22 de ani fără să meargă o oră la psiholog. Spune că sutele de interviuri date presei au fost psihologul lui. „Și acum, când vorbesc cu dumneavoastră, mă simt ca la psiholog, mă eliberez”, spune bărbatul.
„Ministerele nu sunt autorizate, ce pretenții să avem de la școli și spitale?”
Problema lui este neclintirea ce a cuprins țara după momentul care ar fi trebuit s-o trezească. „Observ că timpul trece și nu se întâmplă nimic. După o astfel de tragedie, te așteptai nu doar să ai câteva zile în care țara se agită, țara iese, să vezi că cei care ne conduc trag niște semnale de alarmă și schimbă greșelile făcute. Or nu, din păcate nu s-a întâmplat nimic. La doi ani de zile, nu s-a întâmplat nimic bun în spitale, nu a apărut nici măcar o lege a funcționării cluburilor, nu avem nimic, aceleași probleme, în fiecare toamnă școli neautorizate, spitalele știm cu toții că nu sunt autorizate, de fapt ministerele nu sunt autorizate, ce pretenții să avem de la școli și spitale. De ce? Pentru că se pare că la stat trebuie să te duci ca la stat. Ai un program de la 8 la 16 și să nu faci nimic, nu ai nicio responsabilitate, nu ai cum să ai dacă nimeni nu te cercetează, nimeni nu te dă afară, nimeni nu te arestează”, spune președintele Asociației Colectiv GTG.
Fiul lui, Alexandru, s-a stins pe un pat de spital, la 3 săptămâni după tragedie. Era un copil bun. Cânta la chitară, visa, spera să facă lucrri importante. Destinul lui s-a frânt și până acum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ce s-a întâmplat. Există două procese pe rol care par să tergiverseze. La fel se întâmpla cu procesele de la Colectiv și acum un an. Iar rudele și victimele incendiului sunt umilite chiar și în sala de judecată. „Nu a început niciun proces, este o tergiversare continuă, este o bătaie de joc în tribunal, unde în loc să fie o sală pentru un număr mare de victime, acuzați, avocați, suntem înghesuiți în sală unii peste alții pentru că jumătate din sală este ocupată cu doi-trei infractori și paznicii lor. Mie mi se pare o lipsă totală de respect din partea justiției române, odată că ne-am pierdut copiii, după care suntem obligați să stăm în picioare înghesuiți ca să asistăm la un așa zis început de proces. Nici acum statul nu-și arată respectul față de noi, oferindu-ne măcar o încăpere și un scaun pe care să stăm civilizat”, povestește Eugen Iancu.
Lupta din Apă și Foc, o carte de colorat pentru copii
Prin intermediul asociației sale a încercat să pună pe roate câteva proiecte. Unul dintre ele este construcția unei maternități, proiect care în acest moment este blocat la Primăria Capitalei: „Am pornit de la a renova maternitatea Bucur, dar asemeni tuturor maternităților de stat, are 100 de ani vechime și atunci am ajuns la concluzia că mai bine facem una nouă. Sperăm să se deblocheze situația”.
Cât vorbește tot joacă în mâini o carte de colorat. Este cel mai recent proiect al Asociației. Vor ca această carte de colorat – Lupta dintre Apă și Foc – să ajungă la cât mai mulți copii care să învețe astfel cum să se salveze în caz de pericol. Dacă toată lumea vorbește despre pericolele din cluburi, Eugen Iancu zice să ne uităm mai atent la școli care sunt la fel de periculoase. „În primul rând nu trebuie să lăsăm pe nimeni să uite ce s-a întâmplat pentru că nu putem reconstrui dacă nu ne uităm la greșelile din trecut. Trebuie să le identificăm, să le asumăm și să le îndreptăm. Ceea ce statul român nu vrea să facă. Statul român vrea să uite de Colectiv, primăria, ministerul, toată lumea vrea să uite că există Colectiv. Ce facem însă cu școlile? Avem 44 de școli autorizate în București, restul nu. Iar soluția este nu să se construiască ceva în ele, să se repare, să se îndrepte anumite greșeli, ci s-au făcut niște comisii care cu siguranță vor căuta să găsească niște soluții mai mult scriptice”, explică aceasta. Toți românii ar trebui să știe ce trebuie să facă în caz de incendiu, în opinia lui Eugen Iancu.
„Colectiv se întâmplă zi de zi, dar la o scară mai mică. Nu mor 50-60, dar în fiecare zi avem mici accidente, că sunt incendii, că sunt accidente rutiere, care ar fi putut fi evitate dacă statul își făcea treaba”, mai spune amar Eugen Iancu.
CITEȘTE ȘI:
Directoarea unei agenții păgubite de Omnia Turism: ”Ne-au amenințat cu moartea”
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!