Alex Hogea, 19 ani, cea de-a 60-a victimă a tragediei Colectiv, în urmă căreia au murit 64 de persoane, s-a stins pe 22 noiembrie 2015, deși ce părinţii săi s-au luptat pentru a-l transfera într-un spital care să dețină o secție pentru pacienţi cu arsuri grave și pe 4 noiembrie starea sa era stabilă.

Atunci, conducerea clinicii AKH Viena anunţa că acceptă internarea tânărului, iar familia ducea o adevărată luptă cu managementul Spitalului Muncipal Bucureşti, care refuza transferul. După ore în şir de dezbateri, speranţe şi dezamăgiri, părinţii lui Alex sunt anunţaţi că fiul lor va fi dus într-un spital din Bruxelles. Bucuroşi, aceştia iau primul avion şi pleacă pentru a-şi aştepta fiul acolo. Numai că, în Belgia, ei află că fiul lor va fi dus în Viena. Pe 7 noiembrie Alex Hogea ajunge în clinica AKH.

Medicii fac eforturi să-l trateze, mai ales că tânărul era infectat cu bacterii intraspitaliceşti. Pe 22 noiembrie, Alex se stinge din viaţă, iar de atunci părinţii caută să se facă dreptate şi totodată se luptă pentru a elimina din disfuncţiile majore ale sistemului de sănătate din România.

„Trebuie să vedem unde s-a greşit, vinovaţii să plătească şi apoi să îmbunătăţim lucrurile care au fost greşite”

„Suntem îndureraţi şi revoltaţi. Revoltaţi pentru că nu am aflat nimic până acum, nu se ştie ce a fost acolo, nu se ştiu cauzele izbucnirii incendiului. Au început trei procese şi niciunul nu a ajuns pe rolul instanţei şi pe de de altă parte, nimeni nu s-a gândit să cerceteze ce s-a întâmplat după incendiu, nimeni nu s-a gândit să vadă dacă intervenţia a fost eficientă, dacă în spitale totul a fost bine, dacă puteau fi transportaţi înainte sau nu, dacă s-au respectat regulile privind transportul. Într-un cunvânt, dacă s-au respectat toate drepturile pacienţilor şi aparţinătorilor. Şi pentru asta chiar sunt foarte revoltat. Înseamnă că totul a decurs perfect şi dacă, doamne fereşte, se va mai repeta această situaţie vom proceda la fel? Unde vom ajunge? Mai trebuie să mai moară tineri? Nu! Trebuie să vedem unde s-a greşit, vinovaţii să plătească şi apoi să îmbunătăţim lucrurile care au fost greşite”, a explicat Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea.

alex_hogeaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

„Vreau să văd pe viitor că ai noştri copii nu au murit degeaba şi că s-a schimbat ceva, că va fi mai bine. Acest ţel ne duce mai departe, ne îmbărbătează şi ne ajută în momentele în care cădem”

Tatăl lui Alex este şi unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei GtG Colectiv. Asociaţia are 100 de membri, printre care victime ale incendiului, rude ale celor răniți și ale celor decedați. I-a unit cumplita tragedie, iar acum luptă împreună pentru prevenirea unor astfel de cazuri în România.

„Ne întâlnim, depănăm amintiri, aflăm informaţii unii de la alţii şi încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat atunci”

Unul dintre cele mai importante proiecte ale asociaţiei GtG este înființarea unui centru regional pentru tratatea marilor arși care să preia cazurile grave.

„Luptăm și pentru a afla adevărul, de aceea monitorizăm anchetele în desfășurare în cazul incendiului din Clubul Colectiv. Cerem inițierea unor noi anchete în instituțiile statului și dorim urgentarea identificării persoanelor responsabile din toate nivelurile ierarhice care nu și-au exercitat atribuțiile postului și controlul în aplicarea legislației”.

Citește și: Colegii lui Alex Hogea, victimă a incendiului din Colectiv, au aprins lumânări în curtea școlii

„Este un obiectiv foarte îndrăzneţ, dar pentru asta avem nevoie de bani. Probabil că dacă vom obţine cândva ceva daune, cu siguranţă banii se vor duce acolo. Această asociaţie este şi un loc de întâlnire, un refugiu pentru noi. Ne întâlnim, depănăm amintiri, aflăm informaţii unii de la alţii şi încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat atunci. Pe de altă parte, asociaţia am creat-o cu gândul de a duce mai departe memoria copiilor noştri. Din asociaţie fac parte şi răniţii şi dorim să-i ajutăm în continuare pentru că vor avea nevoie de mult ajutor. Şi datorită nouă a fost semnată o Ordonanţă de Guvern prin care s-au suplimentat ajutoarele pentru răniţi şi însoţitorii lor până în 2018”, a mai spus Narcis Hogea.

Totodată, rudele victimelor din Colectiv se zbat pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi pentru drepturile pacienţilor. După experienţa trăită cu fiul său în spitalele din România, Narcis Hogea consideră că sistemul este „o mlaştină”.

Citește și: Scrisoare emoţionantă a tatălui unei victime din tragedia de la Colectiv!

Însă, crede că în timp acesta poate fi îmbunătăţit. Se simte dator să facă acest lucru şi ştie că se va lovi de multe bariere, însă nu se va da bătut. Va duce această luptă şi pentru ca Teodora, fiica sa cea mică, să aibe parte de un sistem sănătos, nu de unul bolnăvicios, plin de hobe şi orgolii.

„Este foarte greu să schimbi mentalitatea oamenilor care sunt la conducere în acest sistem. Aici vorbim de conducerea de la Minister, de conducerea din spitale. Dar trebuie să fim cu toţii convinşi că trebuie să schimbăm ceva pentru noi, oamenii. Avem nevoie de sănătate, şi nu de incertitudini şi de teama de a nu te interna într-un spital din România de frică să nu iei cine ştie ce bacterii, teamă care la ora actuală există pentru fiecare dintre noi”, explică Narcis Hogea.

Citește și: Tragedia din COLECTIV. Alex Hogea a murit la doar 19 ani. Prin ce au trecut părinții lui

„Alexandru este îngerul care a ajuns în familia noastră şi va rămâne atâta timp cât familia nostră va exista”

Familia a reuşit să meargă mai departe datorită Teodorei, fiica lor cea mică de 10 ani.

Narcis Hogea spune că ea este o speranţă, o trăire.

”Prin Teodora, Alexandru ne-a ajutat şi ne ajută în continuare să trecem mai departe, să încercăm să luptăm în continuare. Vreau să văd pe viitor că ai noştri copii nu au murit degeaba şi că s-a schimbat ceva şi că va fi mai bine. Acest ţel ne duce mai departe, ne îmbărbătează şi ne ajută în momentele în care cădem. Mergem mai departe cu Teodora, mergem şi noi cu ea pentru că aşa şi trebuie şi tot timpul Alexandru este lângă noi, îl simţim şi va fii lângă noi permanent. Alexandru este îngerul care a ajuns în familia noastră şi va rămâne atâta timp cât familia nostră va exista. El este motorul, este cel care ne alină, ne dă idei, ne aduce aminte că în momentul în care ne uităm la pozele lui sau la filmuleţele lui, că mai trebuie să mai şi zâmbim. Datorită lui rezistăm.”

Alexandru Hogea avea 19 ani anul trecut când s-a produs tragedia din Colectiv. Era din Sinaia şi studia la Facultatea de Automatică și Calculatoare, de la Universitatea București. A fost un elev eminent şi olimpic la engleză.

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Observatornews.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
HOROSCOP
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Știrileprotv.ro
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%