Ţara noastră a încheiat 82 de convenţii internaţionale de evitare a dublei impuneri a veniturilor cu state din întreaga lume. Asta pentru a nu impozita de două ori acelaşi venit: dubla impozitare este ilegală peste tot în lume.
Acelaşi stat român a legiferat însă, prin Codul Fiscal, dubla impunere pentru veniturile provenite din pensii, pentru un anumit nivel al acestora. Altfel spus, plăteşti impozit pentru suma pe care o depui la fondul de pensii din salariu, apoi plăteşti din nou impozit pe suma care se întorce la tine sub formă de pensie. Ca atare, toţi banii care merg la fondul de pensii sunt impozitaţi, apoi toţi bani care ies din fondul de pensii sunt impozitaţi din nou.
“Pensiile nu pot fi impozitate! Pot să vă spun că prin noul buget pe 2017 se va modifica Codul Fiscal, iar pensiile vor fi despărţite de ajutoarele sociale. Impozitul pe pensie va fi eliminat. Mai mult, fondul de pensii trebuie separat de fondurile de ajutoare sociale. Fondul de pensii este ban privat, al deponenţilor, iar fondul de ajutoare sociale este ban public”, ne-a spus Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
”Sărăcia pensionarilor este extrem de gravă”
Gheorghe Chioaru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Omenia” consideră că statul îşi bate joc de pensionari. ”Este clar o escrocherie care trebuie eliminată. Sărăcia vârstnicilor este extreme de gravă în ţara noastră, noi, din interiorul acestei organizaţii create chiar pentru ajutorarea bătrânilor foarte necăjiţi ne cutremurăm. Organizaţia are 47.000 de membri şi, sincer vorbind, oricum am promis că o să ieşim într-o zi în stradă… Să vedem ce aduce Anul Nou”, ne-a spus preşedintele Chioar.
”Statul român, din lipsă de bani, taxează victimele sigure”
”Lipsa banilor la bugetul de stat a determinat impozitarea pensiilor, chiar dacă acest lucru nu este în regulă. Iei puţin de la mulţi şi obţii mult. Problema principală este că nu se colectează mai mult de 29% la buget, deşi impozitele noastre nu sunt mari. Ţările nordice, de pildă, au impozite mari, dar colectaerea lor este foarte bună – 80% în Danemarca, de exemplu. Statul român, din lipsă de bani, taxează victimele sigure, pensionarii, care sunt captivii bugetului de stat. Ei nu au ce face, primesc pensiile gata impozitate. Nu este bine ce s e întâmplă, dar nu există altă soluţie”, ne-a spus economistul George Vulcănescu.
Citește și: Indemnizația specială se cumulează cu pensia?