Update ora 18:18

Noi informații ies la iveală privind arestarea în Marea Britanie a fiului lui Dan Adamescu, Alexander.

Surse judiciare explică pentru Libertatea.ro că apărătorii lui Adamescu au cerut la instanța care judecă dosarul de extrădare a acestuia și care a decis arestarea acestuia eliberarea sa pe cauțiune de două ori după înlocuirea măsurii cu cea a arestului.

„Ca răspuns la motivele invocate inițial de apărare, instanța a subliniat că deja i-au fost refuzate două cereri de eliberare pe cauțiune și a dispus menținerea formelor dispuse anterior (respectiv arest).

În instanța britanică s-a arătat că „Adamescu a primit două scrisori de la ANP în noiembrie 2017, fiindu-i asigurate condiții de detenție în Romania 3mp, lucru pe care acesta le-a considerat ireale”.

„În baza acestor scrisori, instanța din UK nu l-ar fi putut probabil extrăda în România. Ulterior, Adamescu s-a consultat cu alte persoane și i s-a spus că acele condiții nu ar putea fi oferite de fapt.

A spus că s-a consultat cu un jurnalist român, care apoi a venit în Londra cu un expert în penitenciare cu care a discutat cazul și scrisorile.

Ulterior, în 30 Ianuarie 2018, a primit o alta scrisoare de la ANP cu alte condiții de detenție.

Aceasta scrisoare a fost depusă, în speranța de a nu fi extrădat, motivând inclusiv că tatăl său a murit în închisoare din cauza acestor condiții improprii. Însă, aprecierea instanței a fost că acea scrisoare e falsă”, au spus sursele Libertatea.

După arestarea preventivă Alexander Adamescu a fost depus în penitenciarul Wansworth iar motivul efectiv „îl constituie scrisoarea falsificată pe care a depus-o la dosar, de la ANP (apreciind că este o încălcare a regulilor de supraveghere judiciară)”, au mai spus sursele citate.

Următorul termen a fost stabilit pentru 13 aprilie 2018.

UPDATE: Direcția Națională Anticorupție a precizat de când a fost arestat preventiv Bogdan Alexander Adamescu, de o instanță din Londra și care au fost motivele pentru care judecătorii au decis înlocuirea măsurii controlului judiciar.

Din informațiile primite de la autoritățile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanță din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie 2018, apărătorii inculpatului Adamescu Bogdan Alexander ar fi prezentat în fața instanței de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparență, de o instituție din România, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor. Documentul nu a fost însă asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ca urmare a acestei situații, la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanța de judecată din Londra a dispus, față de Adamescu Bogdan Alexander, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive. În data de 23 martie, instanța britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauțiune dar, nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea.

Decizia finală privind executarea mandatului european de arestare a inculpatului urmează a fi luată de aceeași instanță”, a precizat DNA, într-un comunicat de presă.

DNA a menționat că din 6 iunie 2016, la solicitarea procurorilor anticorupție, Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare față de omul de afaceri Bogdan Alexander Adamescu, cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită. În baza mandatului european de arestare emis de autoritățile din România, având în vedere că Alexander Adamescu se află în Marea Britanie, ”a fost inițiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezența sa în fața organelor judiciare”.


Sursele citate de Libertatea au precizat că Adamescu jr. ar fi folosit documente pretins emise de o autoritate publică din România, iar documentele ar releva condițiile de arest din România.

Instanța britanică s-ar fi autosesizat și ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia, pentru folosirea unor documente false în instanță.

Potrivit surselor Libertatea, actele au fost prezentate ca fiind de la Administrația Națională a Penitenciarelor, dar ele ar fi fost măsluite de către omul de afaceri.

În respectivul caz, instanțele britanice ar fi admis solicitarea procurorilor britanici de schimbarea a măsurii eliberării pe cauțiune cu măsura arestării preventive.

Sursele Libertatea afirmă că procedurile de extrădare în cazul acestuia s-au intensificat, iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în România.

În 2017, instanța londoneză a suspendat analiza cererii României de extrădare în cazul lui Alexander Adamescu, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială.

Cerut de DNA din 2016

În 25 martie 2016, procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală față de Bogdan Alexander Adamescu, om de afaceri, pentru două fapte de dare de mită.

În ordonanță, anchetatorii arată că, în lunile iunie și decembrie 2013, Adamescu jr., împreună cu tatăl său (decedat – n.r.), a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro și, respectiv, 23.000 de lei magistraților Ion Stanciu și Elena Rovența, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă.

Banii, notau procurorii DNA, au fost oferiți pentru ca aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Dan Grigore Adamescu.

„Până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor față de el și în final sustragerea de la urmărirea penală”, se arăta la acea vreme în comunicatul DNA.

Acest dosar s-a constituit ca urmare a disjungerii dintr-o cauză penală în care au fost trimiși în judecată patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secția a VII-a civilă, în legătură cu pretinderea și primirea unor sume de bani și bunuri în schimbul favorizării unor interese de afaceri.


Citește și VIDEO | Cerșetoarele românce care se dau drept refugiate în Canada. Reportaj al jurnaliștilor canadieni

„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
PARTENERI - GSP.RO
„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
Mihai Gâdea, dezvăluire șocantă despre Nicușor Dan. Ce a spus în direct la Antena 3
Playtech.ro
Mihai Gâdea, dezvăluire șocantă despre Nicușor Dan. Ce a spus în direct la Antena 3
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Observatornews.ro
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
HOROSCOP
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
Știrileprotv.ro
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)