Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > EXCLUSIV. Revolta pușcăriașilor, plănuită pe internet. Zeci de mii de deținuți sunt pe cale să declanșeze unul dintre cele mai mari și mai violente proteste

EXCLUSIV. Revolta pușcăriașilor, plănuită pe internet. Zeci de mii de deținuți sunt pe cale să declanșeze unul dintre cele mai mari și mai violente proteste

Închisorile din România stau, de ceva vreme, pe un butoi cu pulbere. Fitilul ”bombei” a fost aprins o dată cu primele proteste din câteva închisori, dar iată că, până la revolta generală de ieri, nu a mai fost decât un pas. Aliat de nădejde în lupta hoților cu sistemul penitenciar le-a fost internetul pe care gardienii nu-l pot controla.

De Cristian Burcioiu,

Mizerie cruntă, mâncare stricată, lipsa medicamentelor și a doctorilor, camere supraaglomerate în care aerul curat nu intră niciodată, umilințe și chiar bătăi, dar și corupția din sistemul penitenciar. Cam asta reclamă pușcăriașii care, de câteva săptămâni, s-au răzvrătit împotriva garidienilor și a mai marilor închisorilor. Și, ca să fie cât mai credibili, au trimis de după gratii fotografii cu celulele ticsite cu zeci de deținuți care stau printre haine puse la uscat în paturi suprapuse pe trei nivele, cu toalete murdare în care dușurile sunt lipite de pisoaruri insalubre, cu chiuvete pline cu apă rece transformate în ”frigidere”, în care alimentele pot fi păstrate, la temperaturi de 40 de grade, doar câteva ore.

Cu radioul îi bruiază pe gardieni

Totul a început cu proteste zgomotoase izolate, cu incendieri de cârpe și cu greve ale foamei, mici revolte înăbușite rapid. Însă, deținuții – care compară condițiile din închisorile românești cu cele din lagărele de concentrare și exterminare de pe vremea naziștilor -, s-au regrupat și, cu ajutorul internetului, au declanșat unul dintre cele mai mari proteste din istoria post-decembristă a sistemului penitenciar. ”Ne-am căutat unii pe alții pe facebook, pe whats app, că de aia avem telefoane și tablete plătite cu zeci de mii de lei, luate chiar și de la . Punem un radio la ușă și le bruiem semnalul cu leduri (n.r.echipament antitelefoane). Nu au cum să ne oprească. Așa s-a dus vestea din închisoare în închisoare. Am trimis fotografii să vadă lumea coșmarul în care trăim și unde putem să murim oricând fără medicamente, fără doctori, fără aer. E ca la Auschwitz”, ne-a transmis unul dintre pușcăriași.

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Capii răscoalei bătuți, tunși și mutați

Așa se face că s-a ajuns la o revoltă  generală – despre pregătirea căreia Libertatea a scris în exclusivitate -, care a cuprins mai toate pușcăriile din țară. Ieri, sute de deținuți au intrat în greva foamei, alte câteva zeci s-au cățărat pe acoperișurile închisorilor în semn de protest, cerând condiții umane de detenție dar și demisii.

Mai marii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au anunțat că răzmerița plănuită pe Internet a ”atins” doar opt închisori, însă numărul real al pușcăriilor cuprinse de revoltă se pare că este cu mult mai mare, iar pericolul ca violențele să atigă cote alarmante este unul deosebit de ridicat. De aceea, pe fir au intrat nu numai trupele speciale ale închisorilor, ci și ”spionii” Ministerului de Interne care și-au activat rețelele de informatori de după gratii. Cei considerați a fi capii răscoalei sunt aspru pedepsiți.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

”La Colibași au fost duși azi (nr. marți) șase pușcăriași considerați a fi liderii de la Iași. Toți erau plini de sânge, cu fețele umflate, desculți și aveau hainele rupte. Tremurau. Cică mascații i-au încătușat, i-au pus în genunchi și i-au bătut. Ca să- umilească i-au și tuns. I-au băgat pe secția a V-a, undeva ascuns, să nu ajungă nimeni la ei. Acum ar trebui familiile lor să ceară să-i vadă”, ne-au dezvăluit surse din închisoare. În tot acest timp, reprezentanții ANP susțin că trupele speciale nu au intervenit nici un moment și că s-a folosit doar metoda dialogului.

Din sursele noastre, cei mai mulți dintre protestatari sunt deținuți care nu mai pot fi pedepsiși deoarece fie au primit avizul comisiilor de eliberare condiționată, fie sunt pușcăriași care nu cer să iasă mai devreme de termen și-și fac pedeapsa ”zi cu zi”

Close
Închide
  Close