Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Spărgătorii români au băgat spaima în danezi. Mascațt,mdar și înamrmat, spăargătorul forțează ușa cu o rangă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Spărgătorii români au băgat spaima în danezi. De Paște, sunt lansate avertizări on-line legate de hoții care bântuie prin cartierele din Copenhaga

De Cristian Burcioiu,

În ultimul an, românii au reușit să se cocoațe în vârful neoficial ierarhiei din lumea infractorilor specializați în furturi și spargeri de locuințe care s-au aciuat în Danemarca. Zecile de spargeri care vizează complexele rezidențiale aflate mai ales la periferia capitalei daneze i-au făcut pe dezvoltatorii imobiliari să lanseze avertismente serioase legate de existența hoților care, mai ales în perioada sărbătorilor când lumea pleacă de acasă, bântuie neîncetat prin cartierele din Copenhaga.

Ad placeholder

 ”Ești unul dintre cei 80 de locatari a cărui casă a fost spartă de hoți în ultima vreme? Pentru a evita ca locuința să-ți fie jefuită urmează cele opt sfaturi ale noastre”, așa sună  avertizările lansate în mediul virtual de dezvoltatorii imobiliari care au mii de apartamente închiriate danezilor.

Avertismentele dezvoltatorilor imobiliari danezi

Apoi, chiriașul, care a primit individual și personalizat informarea prin internet, este sfătuit să fie foarte precaut dacă pleacă de acasă pentru mai mult de câteva zile. Orice obiect de valoare – laptop, aparat foto, telefon sau chiar televizor -, lăsat lângă fereastră l-ar putea tenta pe spărgător. O cutie poștală plină cu tot felul de promoții sau diverse anunțuri atârnate de clanța ușii de la intrare sunt invitația perfectă pentru spărgătorii care le vânează casele. La fel și dacă apartamentul este cufundat în întuneric timp de câteva zile.

Spărgătorii români au băgat spaima în danezi. Un asemenea bloc de locuințe ar putea fi ținta spărgătprilor români pe perioada cât propritarii sunt pelcați de acasă

În perioada sărbătorilor pascale, locatarii acestui bloc din cartierul Ballerup, din Copenhaga, au fost avertizați, individual prin internet, de dezvoltatorii imobiliari să-și ia măsuri de precauție împotriva spărgătorilor

Sistemul de iluminat al casei trebuie programat să se aprindă și să se stingă la intervale de timp

”Dezvoltatorii de la care am închiriat ne spun să programăm lumina din apartament să se aprindă la diverse intervale de timp, pentru că la noi există asemenea posibilitate tehnică. ne sfătuiesc să programăm mașinile de spălat vase sau rufe să pornească la un moment dat, să lăsam un radio deschis, să pară că e cineva acasă. Toate acestea îi descurajează pe hoții care fac verificări înainte de sparge o locuință. În plus, în cazul în care plecăm de acasă mai multe zile ni se spune să vorbim cu vecinii pentru a se uita ei la casa noastră. În Copenhaga sunt cartiere rezidențiale unde există panouri care avertizează că vecinii își supraveghează casele unul altuia. La noi (n.r. în Copenhaga) se spune că strada e controlată de vecini”, ne-a spus Andreea care de mai bine de nouă ani trăiește în cartierul Ballerup, din Copenhaga.  

Avertizările nu fac referire la naționalitatea hoților, dar danezii știu că e vorba de spărgătorii români

Pentru ca asemenea anunțuri să nu îmbrace forme rasiste, nici autoritățile daneze, nici dezvoltatorii imobiliari nu fac referire la naționalitatea hoților, ci lansează, mai ales în perioada sărbătorilor, avertizări la modul general. Printre danezi este însă de notorietate că lideri în acest domeniu sunt spărgătorii români care în ultimul an au dat zeci, poate sute de lovituri. De la furturi din magazine și furturi de cărucioare, chiar și cu copii în ele, la spargeri de locuințe.

”Din păcate se cam știe că românii fac cele mai multe rele în Danemarca. Ei (n.r. dezvoltatorii imobiliari care plasează apartamente în chirie) nu spun că românii fură, că nu au voie, dar noi știm pentru că trăim printre ei. De frica lor, a hoților români, dar și a celor polonezi, danezii, mai ales cei vârstă, nici nu mai deschid ușa dacă nu cunosc persoana. Situația s-a agravat în ultimul an, când s-au înmulțit furturile. așa au apărut și avertizările acestea legate de hoți, pentru că până acum, nu existau”, povestește Andreea.

Bunurile furate sunt aduse cu dubițele în România, pentru piața neagră

Marfa furată este apoi încărcată în dubițe și dusă direct în România pentru a fi vândut deoarece în Danemarca nu ar avea cum să scape de ea, indiferent de cât de jos ar lăsa prețul de vânzare.

”La noi, poți să-ți iei, de exemplu, televizor gratis de la colțul străzii. Unul vechi, e adevărat. Acolo îl lasă omul când își ia altul nou. Dacă e stricat îi taie cablul de alimentare, să știi că nu e bun, dacă nu, nu. Așa că hoții nu prea pot să vândă în Danemarca ce au furat din casele danezilor”, ne explică românca ce are o mare experiență de viață trăită printre nordici.

Citește și

Procesul lui Iisus, abuz şi erori judiciare. Totul a fost analizat de un specialist în Drept

După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
PARTENERI - GSP.RO
După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close