10 Ian. 2017 23:30 , de paul.barbu

EXCLUSIV / 100.000 de hectare de pădure, vândute străinilor. Președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor acuză statul de complicitate la înstrăinarea codrilor

Distribuie

Peste 100.000 de hectare de pădure au fost vândute până acum străinilor, iar statul este complice la aceste vânzări prin faptul că nu a acordat la timp subvențiile promise, potrivit specialiștilor silvici. Mai mult, acest process tinde să ia amploare și asta pentru că pădurile sunt lovite din două părți. Pe de o parte aveam aproape 10% dintre păduri care nu sunt protejate deloc împotriva hoților de lemn, iar pe de altă parte, vânzările către străini au cam același rezultat. Până una alta, vremea urate este singura care apără pădurile.

„Noi avem 600.000 de hectare care sunt extrem de expuse tăierilor ilegale pentru că acestea au fost retrocedate, iar proprietarii nu au bani să asigure paza pentru ele. Iar în general, cei care au primit pădurile sunt oameni săraci sau oameni care au murit să au lăsat pădurile moștenitorilor ce nu se află în acele zone”, ne-a declarat Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor.

Potrivit lui, subvențiile pe care ar fi trebuit să le primească nu au mai venit, iar acelea erau foarte bune pentru că prin ele se împiedica tăierea ilegală pentru valorificarea pădurii, dar se asigura și paza acest suprafețe.

S-au urmărit vânzările de păduri către străini

„Dar de fapt cam asta s-a urmărit, fără subvenție, proprietarii săraci sau cei care sunt la distanță să vândă pădurile, la străini, mai ales. Din acest motiv au apărut atâția proprietari străni din țările nordice sau cele centrale. Iar acești noi proprietari fac cu pădurile noastre ce la ei în țară nu le este permis. În mod ofcial, avem pentru 100.000 de hectare vândute către străini”, a mai spus Stoicescu.

Președintele Federației afirmă că, acum au apărut acele societăți mixte care cumpără păduri, iar în acest fel nu mai apare străinul ca proprietar, ci tot un român.

„Este un fel de umbrela tot acest lucru cu participațiunea românilor. La noi se întâmplă tot ce nu se întâmplă în alte țări și asta pentru că statul permite toate aceste lucruri. În alte state, precum Austria, ca să vii din altă țară și să vrei să cumperi pădure trebuie să îndeplinești o sumedenie de condiții”, spune Marian Stoicescu.

Spre exemplu, va trebui să dovedești statului austric faptul că ești un bun administrator de păduri, să ai un certificat pentru așa ceva. Iar asta înseamnă să fi avut sau să ai pădure și la tine în țară, iar statul să îți elibereze acest certificat. Iar după ce îndeplinești toate condițiile lor care sunt foarte drastice, poți participa la un proces de cumpărare a pădurilor, dar nici atunci nu ai garanția că vei reuși să achiziționezi.

Natura ne apără de hoți

În momentul de față, cel mai bun paznic al naturii ce ne înconjoară este natura însăși, și asta pentru că hoții de lemn nu sunt echipați pentru a fura acum. „Accesul la pădure este mult îngreunat de condițiile vremii și prin urmare tăierile ilegale sunt reduse la minim în această perioadă. Nu că nu ne-am aștepta să se întâmple așa ceva, dar este foarte dificil pentru că nu au transport necesar cu care să străbată nămeții”, a declarat Stoicescu.

Comentarii
← Inchide