Popescu Dan, Bucuresti: Cum se ajunge la punerea in executare a unei hotarari judecatoresti?
O hotarare judecatoreasca poate fi investita cu formula executorie si pusa in executare, in principiu, dupa ce aceasta ramane definitiva ori devine irevocabila prin expirarea termenului de recurs sau cand recursul a fost respins. Asadar, in afara de hotararea pe care ne-ati remis-o, mai exista o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva cu privire la valabilitatea actului prin care ati dobandit imobilul. Investirea cu formula executorie se face de instanta care a judecat fondul, chiar daca hotararea ce se pune in executare a fost pronuntata in apel sau in recurs.
Din informatiile pe care ni le-ati furnizat se pare ca titlul dv. este lovit de nulitate. Consideram ca la momentul judecarii actunii in constatarea nulitatii era oportuna o cerere de chemare in garantie a persoanei de la care ati dobandit imobilul, aceasta avand obligatia legala de a garanta impotriva oricarei tulburari din partea unor terti.
Obligatii asumate prin contract
Sasu Raveca, Cluj-Napoca: Ce solutie exista cand cumparatorul nu-si executa obligatiile?
Obligatiile asumate prin contract trebuie executate integral. In cazul neexecutarii, totale sau partiale, a obligatiei de plata a pretului de catre cumparator, vanzatorul poate alege intre mai multe posibilitati. In primul rand, vanzatorul poate cere obligarea cumparatorului la executarea obligatiei sale, aceasta fiind intotdeauna posibila (daca debitorul este sol-vabil). Actiunea in plata pretului o puteti intenta in termenul general de prescriptie de 3 ani. O alta posibilitate pe care o aveti la indemana o reprezinta invocarea exceptiei de neexecutare a contractului, care consta in refuzul dv. de a preda imobilul atat timp cat cumparatorii nu efectueaza plata integrala a sumei prevazute in contract. Avantajul acestei optiuni consta in simplitatea ei, nefiind necesara punerea in intarziere a cumparatorilor si nici interventia instantei judecatoresti in general.
O a treia posibilitate consta in desfiintarea contractului prin intermediul unei actiuni in rezolutiunea contractului. Trebuie precizat, insa, ca aceasta procedura prezinta unele inconveniente precum: obligativitatea punerii in intarziere a cumparatorilor; instanta poate acorda acestora un termen de gratie pentru ca acestia sa-si execute obligatia; instanta poate aprecia ca nu este cazul sa pronunte rezolutiunea, mai ales in cazul unei neexecutari partiale etc., ceea ce inseamna ca nu veti avea certitudinea desfiintarii contractului chiar daca initiati aceasta actiune in instanta.
Ca raspuns la ultima intrebare a dv., trebuie precizat faptul ca, desi inca nu ati predat imobilul catre cumparatori, conform contractului, dreptul de proprietate s-a transmis din momentul perfectarii acestuia. Ca urmare, dv. nu mai puteti vinde imobilul atat timp cat primul contract nu este desfiintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Revendicarea imobilelor donate statului
Andrei Niculina, Bucuresti: Pot fi revendicate toate imobilele donate statului ?
Nu toate imobilele donate statului pot fi revendicate. Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv de catre stat se refera, printre altele, la imobilele donate statului sau altor persoane juridice in baza unor acte normative speciale adoptate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Actul de donatie facut de dv. nu face parte din aceasta categorie. De asemenea, legea se refera si la alte imobile donate statului, dar cu conditia sa se fi admis actiunea in anulare sau in constatarea nulitatii donatiei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. De vreme ce nu exista o astfel de hotarare cu privire la actul prin care ati instrainat imobilul, nu sunteti indreptatita la restituirea acestuia in natura si nici la masurile reparatorii prevazute de actul normativ mentionat.
Din pacate, din actele pe care ni le-ati pus la dispozitie nu rezulta ca ar exista vreo cauza de nulitate a contractului prin care ati donat imobilul Statului Roman, si deci nu puteti beneficia de reglementarile legii amintite.